Un dăunător extrem de periculos al tomatelor - Revista Ferma
5 minute de citit

Un dăunător extrem de periculos al tomatelor

vierme si fluture copy m Un dăunător extrem de periculos al tomatelor

Tuta absoluta – denumită şi molia tomatelor, minatorul frunzelor de tomate sau, după ţara de unde s-a răspândit în toată Europa, molia spaniolă – a fost subiect de dezbatere în majoritatea publicaţiilor de specialitate, ca urmare a faptului că nu se poate vorbi de eradicarea acestui dăunător.

 

Imposibil de combătut

Molia tomatelor este o microlepidopteră, adică un fluture mic, de culoare gri-argintie, cu o lungime de 6-7 mm şi cu o deschidere a aripilor de cca 10 mm.

Atacul acestui parazit devastator începe cu vârfurile plantei, apoi se extinde pe frunze sub forma unor galerii similare atacului de muscă sau de larvă minieră – liriomyza trifolii (Burg.) Atenţie! A nu se confunda cei doi dăunători.

După frunze, atacul continuă pe fructe, cu distrugerea epidermei ca urmare a înţepăturilor moliei care şi-a depus ouăle. Ulterior, în fruct se constată galerii şi excremente ale larvelor. Fructele n-au aspect comercial, nici măcar în faza de gogonele. Insecta este foarte activă în timpul nopţii şi mai puţin ziua, fiind foarte prolifică. În condiţii de temperaturi ridicate, ciclul biologic este de 30 de zile.

Combaterea insectei Tuta absoluta sau a moliei tomatelor se face extrem de greu. De aceea pagubele produse, uneori în culturile de tomate din spaţiile protejate, sunt foarte mari, ajungând până la distrugerea completă a culturii.

 

Greu de controlat

Chimic, molia tomatelor este destul de greu de controlat. Şi aceasta, mai ales din cauză că atunci când a apărut în America de Sud, s-au făcut nenumărate încercări. Numai în Brazilia au fost testate 36 de insecticide într-un singur sezon, cu aplicări foarte frecvente şi intense, care au condus, în final, la dezvoltarea unei rezistenţe a insectei la diferite substanţe chimice. Multe ţări din America de Sud au raportat acest fenomen de rezistenţă la produse pe bază de piretroide, methamidofos sau cartap.

 

Capcane cu feromoni

Se recomandă în mod deosebit combaterea biologică, folosind capcane cu feromoni, câte 2-4/ha (Qlure TUA – 500, 502, Optima, 100 N sau Ferolite, Delta trap, Optiroll Tuta+, Maxiboard Tuta+, Tutaroll şi Tutaboard), bazate pe sinergismul dintre feromonul sexual al insectei şi frecvenţa luminii particulare atragerii acesteia. Specificitatea feromonului protejează entomofauna utilă (Trichogramma achaenae şi Nesidiocoris tenuis). Raportul de insecte capturate este de 100 de molii de Tuta absoluta la un Nesidiocoris tenuis.
Pot fi folosite şi alte capcane, mai ieftine, dar nu atât de eficiente.

Dacă se folosesc în interior, este obligatoriu ca sera sau solarul să fie prevăzut cu plase insect proof, pentru a împiedica şi pătrunderea altor insecte atrase de feromonii respectivi, recomandare aproape imposibil de realizat pentru majoritatea tipurilor constructive de solarii din ţara noastră. Folosirea acestor capcane are şi rolul de monitorizare a prezenţei dăunătorului în interiorul spaţiului protejat.

 

Tratamente recomandate

Ca produse de combatere, recomandăm: Affirm 095 SG 0,15% sau ALVerde 24 SC 0,1% sau Kohinor 20 SL 0,1% sau Coragen 0,02%. Mai există şi alte produse care încă nu s-au omologat la noi în ţară, dar care, datorită eficacităţii foarte bune, este posibil să apară cât de curând. Este vorba de Avaunt 0,04% sau produsele Volian Targo şi Belt.

În perioada de vegetaţie se fac 4-5 tratamente. Atacul dăunătorului pe frunzele şi fructele de tomate se reduce semnificativ, produsele aplicate având o eficacitate de 80-90%.
Potrivit unor specialişti străini, mai ales cei spanioli, controlul cât de cât al insectei se poate realiza cu produse pe bază de imidacloprid, care se pot aplica şi prin instalaţia de irigare prin picurare la 8-10 zile după plantare, sau cu produse pe bază de indoxacarb sau spinosad, eficiente mai ales împotriva larvelor.

În general, se va folosi o cantitate mai mare de soluţie decât de obicei, dar, atenţie, nu se va mări sub nici o formă concentraţia de substanţă activă! Altfel, ne putem aştepta la efecte nedorite, cum ar fi avortarea florilor, dar mai ales fenomenul de rezistenţă.

Victor LĂCĂTUŞ
Marcel COSTACHE
ICDLF VIDRA


Măsuri preventive:
– producerea răsadului în spaţii distincte, separate, special amenajate;
– curăţarea spaţiului de orice rest de plantă din cultura anterioară (tulpini, frunze, fructe), precum şi de buruieni, mai ales cele din familia solanaceae;
– acolo unde este posibil, zonele de aerisire şi cele de ventilaţie se acoperă cu plase speciale, identice cu cele care se folosesc în cazul afidelor, cu 6-9 orificii/cm2;
– crearea unui „antreu” la intrări, respectiv o dublare a uşilor;
– monitorizarea spaţiului de produs răsad cu capcane cu feromoni.
O bună practică agricolă sau GAP – Good Agricultural Practices – în acest caz, înseamnă practici culturale, rotaţii cu alte specii (nu cu ardei sau cu pătlăgele vinete şi nici chiar cu castraveţi), arătură, fertilizare şi irigare adecvate, distrugerea plantelor infestate, a buruienilor gazdă etc.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →