5 minute de citit

Un ciclu de muls cu robotul DeLaval VMS V300

DeLaval_VMS V300_Holstein_b

Cantitatea de lapte dintr-un sistem robotic depinde de mai mulți factori, inclusiv de programele de furajare, de un program de reproducție fiabil și de o stare bună de sănătate a cirezii. Însă, la fel de important este şi un robot de muls care colectează fiecare strop de lapte şi, totodată, culege date relevante despre animal.

Iată cum se desfăşoară cele şapte etape ale unui ciclu de muls cu robotul DeLaval VMS V300! Vezi video

 

 1.     INTRAREA VACII LA MULS

VMS V300 identifică fiecare vacă, folosind cel mai sofisticat sistem automat de acceptare la muls creat vreodată. Robotul nu doar mulge fiecare vacă, indiferent de valoarea ei economică, ci şi calculează intrarea ei la muls în funcţie de o combinație între randamentul ei și timpul trecut de la ultimul muls. Aceasta înseamnă că VMS V300 va accepta doar acele vaci pentru care o nouă mulsoare este benefică. Aceasta oferă un randament mai bun decât orice alt sistem. Pentru unele vaci, aceasta poate însemna patru mulsori pe zi, pentru altele din același grup doar două mulsori în aceeaşi zi.

 delaval proces_b

2. PREGĂTIREA MULSULUI

Când o vacă intră în VMS V300, ea are deja în uger o cantitate de lapte gata să fie colectată. Pentru a asigura un flux constant al laptelui prin stimularea eliberării oxitocinei, VMS V300 curăță mamelonul vacii și, în plus, o pregătește pentru muls folosind o combinație de sprayere pentru mameloane – cupa DeLaval PureFlow™ (pentru pregătire şi spălare separată, pentru a elimina orice posibilitate de contaminare sau de reziduuri) – apă, aer și detergent, dacă se doreşte.

Cu ajutorul cupei DeLaval PureFlow™, se spală, se stimulează și se pregăteşte mamelonul pentru muls. În timpul acestui proces se face şi pre-mulsul.

DeLaval VMS™ este unul dintre puținii roboți de muls care suportă pre-sterilizarea și post-sterilizarea. În plus se pot folosi diferite substanțe chimice în aceste două scopuri.

 

 3. ATAȘAREA MANŞOANELOR

Vacile dvs. nu sunt identice și nici mameloanele lor nu sunt la fel. Pentru a servi întregii cirezi, DeLaval a dezvoltat un sistem de atașare a cupei flexibil. Poate atașa cupe pentru diferite dimensiuni și forme de mameloane și ugere, inclusiv pentru cele joase cu înclinații mari.

Folosind DeLaval VMS™ V300, se observă cât de liniştite sunt vacile și cât de blând și lin acționează brațul robotic în operaţiile repetitive de curățare, pregătire, tratare, atașare și pulverizare. Tehnologia care face posibil acest lucru este sistemul de procesare a imaginilor DeLaval InSightTM, datorită căruia pregătirea, atașarea, mulgerea, sterilizarea mameloanelor și curățarea se fac mult mai rapid, mai precis și mai eficient. În spatele acestor îmbunătățiri ale performanței stă interacțiunea dintre cea mai sofisticată cameră TOF, hardware și software, întâlnită vreodată în domeniul mulsului.

Cu fiecare muls, DeLaval InSight™ cartografiază și învață cum este poziţionat ugerul și mamelonul fiecărei vaci. Brațul este atât de rapid și de precis, încât procentul de atașare este de 99,8%!

 

4. MULSUL PROPRIU-ZIS

DeLaval VMS™ V300 oferă cea mai bună performanță a mulsului dintre toate sistemele, deoarece doar VMS V300 poate realiza mulsul sfertului de uger în parametri REALI. Folosind un contor de lapte aprobat ICAR, dedicat pentru fiecare mamelon, VMS V300 a dus actul de mulgere la un nou nivel.

În timpul mulgerii puteți vedea fluxul de lapte, sângele în lapte și conductivitatea, intervalul de muls, precum și alte date de producție cheie; toate pe fiecare sfert de uger. DeLaval Mastitis Detection Index MDi™ este un instrument unic dezvoltat de DeLaval, care oferă fermierilor în timp real indicii asupra sănătății vacii.

 

5. RETRAGEREA CUPELOR

O modalitate importantă de a evita stresul inutil asupra mameloanelor (și asupra vacii) este de a opri mulsul unui sfert de uger imediat ce acesta se goleşte. Modelarea avansată combinată cu date privind fluxul în timp real de la 4 contoare de lapte, aprobate ICAR, permit detașarea VMS V300 la momentul potrivit, pentru a proteja mameloanele sensibile și prețioase.

La finalul fiecărui muls, laptele este păstrat de VMS V300 până la finalul analizei lui. Doar laptele de calitate înaltă poate fi transportat în tancul de racire.

 

6. DEZINFECŢIA MAMELONULUI

Datorită gradului ridicat de precizie al sistemului de procesare a imaginii – DeLaval InSight™, putem pulveriza fiecare mamelon individual cu o precizie de 98% de la o diuză dedicată.

 

7. IEȘIREA ANIMALULUI

La fel ca şi la intrare, DeLaval VMS™ V300 folosește o ieșire curbată, mai naturală.

Deoarece vacile ies 24 de ore pe zi, este crucial ca VMS V300 să poată direcționa vacile înapoi pentru a se hrăni și adăpa în mod automat.

 

Peste 135 de ani de experiență în muls

La nivel mondial, DeLaval a creat mai multe sisteme de muls decât orice altă firmă. Cu peste 135 de ani de experiență în muls și peste 20 de ani de expertiză în sisteme automate de muls, fermierii au siguranța că dacă aleg sistemele de muls DeLaval VMS™ V300, nu primesc doar un robot de muls, ci și o soluție complet integrată. O soluție care răspunde provocărilor actuale privind Bunăstarea Animalelor, Profitabilitatea Fermelor, Eficiența Muncii și Siguranța Alimentelor.

 

un articol de DELAVAL

mai multe pe această temă www.delaval.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →