Uite banii, nu sunt banii! - Revista Ferma
5 minute de citit

Uite banii, nu sunt banii!

euro2 m Uite banii, nu sunt banii!

Potrivit APIA, aproape 1,088 milioane de fermieri au solicitat în 2011 subvenţia pe suprafaţă, pentru 9,8 mil. ha, faţă de cele 8,7 mil. ha negociate la plată cu UE.

În ceea ce priveşte banii din bugetul naţional, după ce organizaţiile producătorilor agricoli au reacţionat faţă de decizia Guvernului de a aproba doar valoarea ajutorului european, Ministerul Agriculturii a transmis Ministerului de Finanţe şi Hotărârea de Guvern cu suma de 73,35 euro/ha aferentă sprijinului naţional direct complementar pe suprafaţă pentru 2011, dar rămâne de văzut dacă Ministerul Finanţelor va aproba această sumă.

“Domnul ministru al Agriculturii, spunând că hotărârea a fost trimisă la ministerul de Finanţe, bănuiesc că are oarece dubii că se poate întâmpla ceva acolo, altfel ar fi spus: asta este suma. Oricum va fi mai puţin cu 4-5 euro pe hectar, nu mai mult, dar noi vrem ca baza de calcul să fie cea maximă promisă, de 73,35 şi cu 100,65 euro, adică 174 de euro subvenţia maximă”, ne-a spus Nicolae Sitaru, preşedintele LAPAR, după întâlnirea din 17 octombrie a.c. cu ministrul Agriculturii, precizând şi că ministerul a promis, tot anul, în jur de 76 euro/ha din bugetul de stat.

“E o încercare a Ministerului de Finanţe să vadă dacă ţine: dacă ţine, o lasă aşa, dacă nu ţine şi reacţionează cineva, om vedea”, ne spunea preşedintele LAPAR la o zi după ce Guvernul a aprobat Hotărârea cu plăţile pe suprafaţă, în care era prevăzută doar suma din fondurile euroepene, fără contribuţia naţională.

Potrivit lui Sitaru, HG cu valoarea aferentă plăţilor naţionale pe hectar ar trebui aprobată în cel mai scurt timp, astfel încât suma totală să poată fi cuprinsă în bugetul pe 2012, care trebuie aprobat în luna noiembrie a acestui an.


APIA, fermierii şi Internetul

Fermierii care au de primit bani de la APIA vor fi anunţaţi, începând cu sfârşitul lunii octombrie 2011, printr-un mesaj scris pe telefonul mobil şi/sau prin e-mail în momentul efectuării plăţii de către Agenţie. În acelaşi mod, beneficiarii APIA vor mai primi din partea Agenţiei notificări, solicitări de clarificare etc..

Măsura face parte din proiectul „Tehnologia în folosul beneficiarilor solicitanţi de fonduri UE şi buget naţional” şi este opţională pentru fermieri, iar pentru cei care nu au acces la internet, APIA va folosi, în continuare, canalele clasice de transmitere a datelor, prin poştă sau informare directă de către angajaţii Agenţiei.

Prin intermediul Internetului, fermierii pot, de asemenea, să îşi depună cererea de plată pe suprafaţă în format electronic, folosind aplicaţia gratuită IPA Online, fie de acasă sau de la Centrele locale/judeţene ale APIA, cu sprijinul funcţionarilor Agenţiei.

Aplicaţia permite fermierului să îşi vizualizeze din orice locaţie parcelele din propria exploataţie, să le măsoare, să le marcheze, să introducă date cu privire la suprafeţele utilizate, blocurile fizice în care apar, precum şi culturile înfiinţate. În 2011, 99,7% din fermieri au depus cereri în format electronic.

De anul viitor, fermierii care au acces la Internet, vor mai putea afla de pe site-ul APIA, printr-o fereastră de dialog special creată şi în baza unei parole şi a unui nume de utilizator primite acasă, stadiul în care găseşte cererea de plată depusă pentru plăţi directe.

Tot din 2012, fermierii vor beneficia şi de transpunerea din format hârtie în format electronic a datelor din Registrul Agricol ţinut şi actualizat de Primării, demers prin care APIA va putea confrunta informaţiile legate de explotaţiile din baza de date proprie cu cele din Registrul Agricol electronic, eliminându-se, astfel, o serie de deplasări pe care fermierii le au de făcut pentru clarificări, precum şi o serie de documente în format scris (adeverinţe, contracte).


ŞTIRI

PLAFONAREA PLĂŢILOR
Statul nu pierde, pierd doar fermierii

România nu va pierde nici un ban în urma plafonării la 300.000 de euro a plăţilor directe începând cu 2014. „Banii respectivi se duc în PNDR, unde va fi susţinută financiar – şi cu banii aceştia şi cu alte fonduri – o măsură care vizează investiţiile pentru modernizare, inovare, transpunerea rezultatelor cercetării în practică, măsură care va fi deschisă şi fermelor mari”, a explicat comisarul european, Dacian Cioloş, citat de Agerpres, la întâlnirea cu membrii comisiilor pentru Agricultură din Camera Deputaţilor şi Senat. Fermierii mari, însă, riscă să piardă bani mulţi şi îşi fac de pe acum calculele pentru următorii ani. Plafonarea va duce la fărâmiţarea suprafeţelor agricole, susţin contestatarii măsurii.

PÂRLOAGĂ
Doar 353.000 ha nelucrate la APIA

Suprafaţa terenurilor nelucrate înregistrate la APIA în 2011 este de doar 353.000 ha, potrivit directorului Agenţiei. „Deşi se tot vorbeşte de trei milioane de hectare de terenuri necultivate, la ora actuală avem înregistrate la APIA doar 353.000 de hectare cu cod necultivat”, a precizat Florin Marius Faur. Acesta a mai spus că, în 2011, suprafaţa cultivată s-a ridicat la 6,8 mil. ha, iar 2,3 mil. ha sunt pajişti şi păşuni.

Tot anul acesta, ministrul Agriculturii vorbea de cca. 1 mil. ha nelucrate în 2011. Cele 353.000 ha de la APIA nu includ, însă, terenurile agricole pentru care nu au fost solicitate subvenţii.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →