Reprezentanţii Uniunii Europene se vor deplasa luna viitoare în Brazilia pentru o nouă rundă de negocieri cu oficiali ai Pieţei Comune a Sudului (Mercosur), prima întâlnire faţă în faţă din aprilie anul trecut.
Negocierile la nivel tehnic între cele două blocuri, care discută de două decenii despre un acord comercial, nu s-au oprit niciodată, însă nimic nu s-a concretizat până acum. Deşi s-a ajuns la un acord de principiu în 2019, discuţiile finale au stagnat, mai ales după noile cerinţe de mediu introduse anul trecut de un grup de ţări europene, pe care Mercosur le consideră protecţioniste.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost una dintre autorităţile cele mai critice faţă de termenii acordului, considerându-l „învechit”, deoarece nu include măsuri de protecţie a mediului. Acesta a criticat presupusele avantaje pe care acordul le-ar oferi fermierilor din ţările sud-americane, subliniind că legislaţia de mediu din aceste ţări este mai puţin restrictivă decât cea din Europa.
Chiar dacă preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva s-au angajat public să încheie acest acord până la sfârşitul anului, problemele pe masă rămân aceleaşi, inclusiv protecţia europeană a denumirilor produselor alimentare şi opoziţia braziliană la o lege a UE împotriva defrişărilor ce va intra în vigoare anul viitor, şi care ar putea afecta exporturile statului sud-american în Europa.