Potrivit datelor publicate de Eurostat în 20 februarie 2015 și citate de Agerpres, România a avut cea mai mare concentrație pe culturile vegetale (73% din producția agricolă), dar este pe ultimul loc la ponderea producției animale (26%).
România: Locul 8 la valoarea producției agricole
Din producția agricolă totală a UE în 2014, evaluată la 392,2 mld. euro, România a produs 15,4 mld. euro (locul 8), fiind devansată doar de Franța (70,5 mld. euro), Germania (51,03 mld. euro), Italia (48,3 mld. euro), Spania (41,1 mld. euro), Marea Britanie (30,5 mld. euro), Olanda (26,7 mld. euro) și Polonia (22,5 mld. euro).
Locul 5 la producția de cereale
Eurostat mai informează că România se situează în primii cinci producători europeni de cereale. În 2013, producția de cereale a UE a fost de 305,7 mil. tone. Cel mai mare producător a rămas Franța (67,3 mil. tone, 22% din producția totală a UE), urmată de Germania (47,8 mil. tone, 16%), Polonia (28,5 mil. tone, 9%), Spania (25,4 mil. tone, 8%) și România (20,9 mil. tone, 7% din totalul UE).
Germania produce un sfert din carnea de porc din UE
În ceea ce privește producția de carne, Germania a fost, în 2013, principalul producător european de carne de porc (5,5 mil. tone, 25% din total), urmată de Spania (3,4 mil. tone, 16%), Franța (1,9 mil. tone), Polonia (1,68 mil. tone) și Italia (1,62 mil. tone). Cu o producție de 308.000 tone, România este devansată de țări precum Ungaria, Portugalia sau Austria.
Franța a fost principalul producător de carne de vită (1,4 mil. tone, 19% din totalul din UE), în timp ce producția de 29.000 tone a României o plasează în urma Sloveniei, Lituaniei, Croației, Greciei, Cehiei și Finlandei.
Germania și Franța – 36% din laptele de vacă
La laptele de vacă, Germania (31,3 mil. tone, 20% din producția totală a UE) și Franța (24,4 mil. tone, 16%) sunt, de departe, principalii producători din UE în 2013. România a avut, în 2013, o producție de lapte de 3,966 mil. tone.