Cu 636.000 ha (27,1% din totalul UE) alocate producției de fructe, Spania este pe primul loc în UE, în timp ce Italia este lider la capitolul legume, cu 420.000 ha (20,2% din totalul UE).
Merele ocupă prima poziție în rândul fructelor produse în UE, cu 12,7 mil. tone recoltate în 2015 (aproape 25 kg/cap de locuitor din UE), iar tomatele, cu 17,7 mil. tone (35 kg/cap de locuitor) sunt pe primul loc la legume.
Topul producătorilor de fructe și legume
Polonia a realizat, în 2015, 25% din producția de mere din UE, urmată de Italia (19,2%) și Franța (15,5%).
La piersici, Spania (34,4% din totalul UE), Italia (32,9%) și Grecia (23,2%) au asigurat 90% din întreaga producție a UE.
Spania a fost, în 2015, și principalul producător de căpșuni din UE (29% din producția totală), urmată de Polonia (15,6%), Germania (12,5%) și Italia (10,4%).
Pentru cireșe, Polonia fost principalul producător din UE (25,8%), urmată de Italia (12,6%), Spania (10,7%) și Grecia (10%).
Italia (36,3% din producția UE) și Spania (27,4%) au furnizat, în 2015, două treimi din tomatele produse în UE, urmate de Portugalia (8%), Grecia (6,2%), Olanda (5%), Franța și Polonia (ambele cu 4,5%).
De asemenea, trei state membre au produs două treimi din castraveții recoltați în UE în 2015: Spania (29,1%), Polonia (17,7%) și Olanda (17,1%).
Producția de morcovi în UE a fost împărțită între Marea Britanie (14,2%), Polonia (13,1%), Olanda (10,9%), Franța (10,8%), Italia (10,3%) și Germania (10,2%), iar dovleceii au fost recoltați în principal din Spania (37,6%) și Italia (37,1%).
Unde este România?
În 2015, în România au fost cultivate cu fructe 144.900 ha (6,2% din totalul UE), dar cantitatea de mere recoltată a reprezentat doar 3,6% din totalul UE, la piersici – 0,7%, iar în cazul căpșunilor – 1,6% din producția UE. La cireșe, România a fost pe locul șase, cu 7,7% din producția UE.
La legume, cu o suprafață de 151.600 ha (7,3% din UE), România a fost responsabilă, în 2015, pentru doar 2,6% din producția de tomate a UE, 5,4% din producția de castraveți, 2,3% din producția de morcovi și doar 0,1% din producția de dovlecei.
Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 – 31 iulie 2016