Udarea grădinii de legume pe timpul verii - când și cât! - Revista Ferma
5 minute de citit

Udarea grădinii de legume pe timpul verii – când și cât!

Udarea gradinii de legume cand si cat_b


Udarea grădinii de legume: udăm dimineața sau seara?

Cel mai bun moment pentru udarea plantelor este dimineața devreme cât încă este răcoros. Acest lucru va permite apei să curgă în sol și să ajungă la rădăcinile plantei, fără a se pierde prea multă apă în urma evaporării. Udarea dimineața devreme va pune apa la dispoziția plantelor pe tot parcursul zilei. Acest lucru permite frunzelor să se usuce rapid, nedând șanse sporilor fungici să se instaleze pe frunze.

Nu uda niciodată la mijlocul zilei când cea mai mare parte a apei se va evapora rapid!

Nu toată lumea are timp să stea în curte la 6 dimineața cu furtunul în mână. Dacă seara este timpul din zi în care grădinărești, atunci este în regulă să dai apă plantelor tale seara, dar ai grijă să livrezi apa în zona rădăcinii, unde plantele au cea mai mare nevoie. Aveți grijă să vă asigurați că frunzele au timp să se usuce înainte de venirea nopții, întrucât răcoarea și lipsa soarelui favorizează dezvoltarea bolilor fungice. Prin instalarea unui sistem de udare prin picurare veți economisi timp și apă, iar apa va fi livrată la nivelul rădăcinii, acolo unde are nevoie planta.

NU UITA că poți colecta apa de ploaie! Este gratuita iar plantele vor beneficia de nutrienți.

 

Udarea plantelor anuale și perene

Un factor esențial în a decide când să udați plantele vara este să știi dacă plantele tale sunt anuale sau perene. Plantele anualele sunt plante a căror ciclu de viață se derulează într-un an, precum: gălbenelele, mazărea, fasolea, salata , etc.. Aceste plante au un sistem de rădăcini superficial și vor suferi atunci când primii câțiva centimetri de sol se vor usca vara. Trebuie să le uzi frecvent, chiar și zilnic, când temperatura crește.

Plantele perene au sisteme de rădăcini mai profunde care le permit să supraviețuiască perioadelor de secetă. Cel mai bun moment pentru udarea plantelor perene este de două ori pe săptămână, încet și profund.

NU UITA că plantele se udă mai des în prima etapă de dezvoltare!

 

Cât de des udăm grădina de legume?

 

Nu supra-udați gradina cu legume!

Mulți grădinari udă mai des decât este necesar, ceea ce încurajează plantele să producă rădăcini superficiale care le fac tot mai dependente de apă. Încurajați rădăcinile să crească mai adânc prin a uda mai rar, astfel încât rădăcinile să atragă umezeala găsită mai jos în sol. Noi udăm grădina o dată la 3 zile.

  • Legumele care au nevoie de apă suplimentară în timpul perioadelor mai calde sunt: conopida, țelina, castravetele, ardeiul, ridichia și dovlecelul.
  • Semințele proaspăt însămânțate și plantele vegetale tinere au nevoie de mai multă apă. Solul se udă înainte de semănat. Udarea după semănat poate crea o crustă tare pe sol.
  • Nu există plantă tolerantă la secetă. Neglijarea în a uda grădina de legume poate duce la căderea florilor sau chiar moartea plantelor.
  • Uneori, suprafața solului pare uscată când, chiar dedesubt, există multă umiditate. Verificați săpând o gaură pentru a vedea cât de uscat este pământul cu adevărat. Dacă este umed unde sunt rădăcinile, amânați udarea pe altă zi.

Pe vreme uscată, se acordă prioritate răsadurilor asupra plantelor deja crescute, deoarece acestea necesită mai multă apă până când își vor dezvolta sistemele de rădăcini. Unele culturi, cum ar fi salatele cu frunze și țelina, au nevoie de mai multă apă decât altele, în timp ce altele apreciază apă suplimentară în etapele cruciale ale dezvoltării lor, de exemplu mazăre, roșii, dovlecei și castraveți, deoarece intră în floare și produc păstăi sau fructe. Plantele înalte, precum fasolea cățărată vor atrage multă umiditate din sol, deci va avea nevoie de mult mai multă apă decât alte culturi.

 

Menținerea umidității solului prin adăugarea materiei organice

Cunoscut ca mulcire, adăugarea unui strat de materie organică pe suprafața solului poate încetini evaporarea dramatică a apei din sol. Puteți folosi iarbă tăiată, frunze și compost, completate după cum este necesar pe parcursul sezonului de creștere.

Cele mai bune rezultate provin din aplicarea repetată a materiei organice, cum ar fi compostul, în decursul a mai multor ani. Toată acea materie organică va îmbunătăți treptat structura solului și capacitatea sa de a reține umezeala, asigurând în final sănătatea și vigoarea plantelor tale.

Acest articol face parte din proiectul „La grădina Ritei” inițiat acum un an de zile de către Ferma Media Grup și care constă într-o serie de filmulețe despre o grădină demonstrativă, de la organizarea spațiului și până la recoltare. Proiectul se adresează celor care au o mică suprafață de teren lângă casă și doresc să cultive legume, plante aromatice și flori, simplu și frumos.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →