Ucrainenii nu vor să exporte prin România sau Bulgaria juninci din rase pentru lapte - Revista Ferma
3 minute de citit

Ucrainenii nu vor să exporte prin România sau Bulgaria juninci din rase pentru lapte

ZOOTEHNIE SUB BOMBE: cum reușesc fermierii ucraineni să crească producția de lapte, deși zeci de mii de vaci au pierit din cauza războiului
ZOOTEHNIE SUB BOMBE: cum reușesc fermierii ucraineni să crească producția de lapte, deși zeci de mii de vaci au pierit din cauza războiului

ZOOTEHNIE SUB BOMBE: cum reușesc fermierii ucraineni să crească producția de lapte, deși zeci de mii de vaci au pierit din cauza războiului 

Fermierii ucraineni investesc în sectorul lactatelor în regiuni care nu au fost ocupate de Rusia, a declarat președintele Asociației Producătorilor din Sectorul Laptelui din Ucraina, Andriy Dykun, citat de publicația irlandeză agriland.ie.

În Ucraina există mii de vaci de lapte care nu pot fi vândute la export, astfel încât fermierii au luat decizia de „a-și asuma riscul” și de a extinde sectorul lactatelor, potrivit aceleiași surse.

Înainte de război, Ucraina a vândut juninci din rase pentru lapte, în țări din Asia Centrală, dar ulterior rutele comerciale tradiționale au fost blocate din cauza războiului, a declarat Dykun, la o conferință dedicată sectorului lactatelor, organizată recent la Melbourne, în Australia.

Dykun a adăugat că junincile din rase pentru lapte nu pot fi exportate prin România sau Bulgaria, din cauza timpilor lungi de așteptare pentru certificatele sanitare veterinare necesare exportului.

Fermierii ucraineni trebuie să „adauge valoare” și să dezvolte sectorul de lapte, pe fondul problemelor legate de exporturile de cereale, a mai spus  Dykun, în cadrul conferinței, și a adăugat că producția de lapte pe scară largă în Ucraina este „un lucru bun”.

În 2023, au pierit din cauza războiului 50.000 de vaci pentru lapte și au fost distruse 100 de ferme de vaci pentru lapte, dar în ciuda acestor pierderi producția de lapte anuală a crescut cu 15% și a revenit la nivelul de dinainte de război, de aproximativ trei milioane de tone, a spus Dykun.

Sectorul agricol rămâne „coloana vertebrală” a economiei ucrainene. Sectorul laptelui în Ucraina, care producea „mai mult lapte decât Australia” înainte de război, are „un potențial enorm”, a spus el.

Minele antipersonal reprezintă cea mai mare provocare pentru sectorul agricol din Ucraina în cursul acestui război, cu peste două milioane de hectare minate, inclusiv mii de terenuri arabile și pășuni, potrivit lui Dykun.

Vorbind la conferință, el a arătat imagini cu multe ferme distruse, inclusiv o fermă de 1.150 de vaci din regiunea Harkov, care și-a pierdut 30% din efectiv sub ocupația rusă.

Dykun este și președintele Consiliului Agricol al Ucrainei (UAC), mai precizează agriland.ie. 

credit foto Istock/Diy13

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →