TVA-ul scăzut la pâine mai taie din evaziune - Revista Ferma
5 minute de citit

TVA-ul scăzut la pâine mai taie din evaziune

paine2 m TVA-ul scăzut la pâine mai taie din evaziune

Diminuarea TVA la pâine cu 15% ar fi numai un prim pas. Vor urma și alții, cum ar fi intensificarea acțiunilor de verificare și control al producătorilor sau măsuri coercitive pentru a descuraja practicile evazioniste. Pe lanțul cereale-morărit-panificație, evaziunea fiscală a găsit un pat germinativ excelent pregătit. Potrivit estimărilor, s-ar ridica la circa 1 miliard de euro.

Dacă oficial se recunoaște că fenomenul evazionist este omniprezent în diferite domenii, de ce nu s-a intervenit eficient până acum? O posibilă explicație să fie, oare, complicitatea între evazioniști, organele de control și decidentul politic?

În România, industria evaziunii funcționează la foc continuu cu toate “cuptoarele”. Fiecare bucată de pâine poartă în miez plămădeala evaziunii fiscale. De aceea, poate că programul-pilot de reducere a cotei de TVA la pâine ar trebui experimentat chiar de… ieri!

 

ROMPAN: Reducerea TVA la pâine ar fi oportună

“Din punctul nostru de vedere, am vrea să fie implementat mai repede, începând chiar de la 1 februarie sau cu 1 martie”, ne-a declarat Aurel Popescu (foto), președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație, care ne-a oferit, în exclusivitate, un studiu referitor la evaziunea fiscală din sector.

 

Evaziunea ocupă 70% din piață

România consumă anual aproximativ 2.400 mii tone de grâu pentru pâine și produse de panificație. Din această cantitate, aproximativ 4.500 de producători înregistrați realizează circa 1.800 mii tone pâine. La consumul de pâine, România este pe un loc fruntaș față de media europeană – de circa 80 kg/om/an.
Conform INS, în 2011, producția de pâine înregistrată oficial și fiscalizată a fost de 580 mii tone. De aici rezultă o cantitate de 1.230 mii tone pâine nefiscalizată.

La făină, producția nefiscalizată a fost de 838 mii tone. Diferența între producția realizată efectiv și înregistrată de INS reprezintă pâine fără documente legale.

Fenomenul evazionist nu a apărut doar în ultimul an, el având o dinamică evolutivă continuă după anul 2000, când TVA pentru pâine a crescut de la 11 la 19% și a cunoscut o escaladare fără precedent după luna iulie 2010, când TVA-ul s-a „plămădit” la 24%.

În sectorul de morărit-panificație, evaziunea fiscală a ajuns la 70 la sută din piață, plecând de la 676,1 milioane lei (în 1999) și ajungând la circa 890 milioane lei, în 2011.Creșterea TVA și scăderea producției fiscalizate

Se observă două scăderi dramatice ale producției de pâine înregistrată fiscal. Prima, în 2000, când apare o reducere de 17,3% la făină și de 15% la pâine (când Guvernul Isărescu a unificat cotele de TVA, iar pentru pâine cota a crescut de la 11 la 19%).

A doua, în 2010, când se constată o scădere cu 16,3% la făină și 33,3% la pâine, odată cu creșterea TVA de la 19 la 24%.

În rest, se remarcă evoluții relativ liniare ale producției de pâine fiscalizate. În concluzie, agenții economici care trec în economia neagră la un moment dat rămân acolo, atâta timp cât condițiile fiscale din economie nu se modifică.

 

Pâinea cu timbrul jupuit

Pe parcursul ultimilor ani, ROMPAN, împreună cu autoritățile statului, a încercat implementarea unui set de măsuri menite să diminueze evaziunea fiscală: timbrarea pâinii și a drojdiei de panificație, contorizarea utilităților la producerea pâinii și corelarea cu normele de consum. Dar… fără succes!

Aspectele negative au avut la bază și faptul că în toți anii trecuți, instituțiile statului (ANSVSA, Garda Financiară, ANAF) nu și-au făcut datoria, de multe ori răspunzând unor comenzi politice. Spre exemplu, ANSVSA nu a înregistrat toți producătorii din domeniu, iar Garda Financiară nu a controlat o mare parte dintre producători. Așa s-a ajuns ca la în anul 2011 să nu se vireze la bugetul de stat aproape 1 miliard de lei.

 

Efect: cresc intrările bugtare?

În aceste condiții, ROMPAN estimează o diminuare a evaziunii fiscale cu până la 10%! În cazul aplicării acestei măsuri, efortul bugetar va fi de circa 82 milioane de lei.

Patronatul consideră că reducerea de TVA va produce și alte efecte benefice: creșterea intrărilor la buget prin lărgirea bazei de impozitare. Se apreciază că piața neagră va ieși la lumină, iar prețurile se vor reduce sau cel puțin vor stagna pentru o perioadă. Apoi, se va însănătoși mediul de afaceri în sector, iar agenții economici corecți vor fi încurajați să facă unele investiții.

Totodată, măsura de reducere a TVA este în concordanță cu situația din majoritatea țărilor UE care au cota TVA redusă la pâine (Germania – 7%, Franța – 5,5%, Marea Britanie – 5%, Cehia – 5%, Polonia – 7%, Grecia – 8%, Italia – 10%, Olanda – 6% etc.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →