Tratamentul cu insecto-fungicid necesar în toamnă pentru protecția cerealelor păioase - Revista Ferma
4 minute de citit

Tratamentul cu insecto-fungicid necesar în toamnă pentru protecția cerealelor păioase

Medium_Austral_b

Este necesar să-și protejeze investiția în lucrări mecanice, semințe și îngrășăminte și alte costuri ale înființării culturii. În plus, dacă nu este folosit insecto-fungicid, rezervă în sol de viermi-sârmă crește și culturile care urmează sunt mult mai afectate, mai ales la floarea soarelui nu se mai acordă derogări pentru tratamentul semințelor cu insecticide din grupa neonicotinoidelor.

De asemenea, există fermieri care practică monocultura, nu respectă asolamentele și creează astfel o presiune și mai mare de boli și dăunători asupra culturii. Chiar și sistemul de lucrări minime (minimum till sau no till) care vin cu avantaje evidente, creează în sol un mediu mai expus atacului bolilor și dăunătorilor de sol.

De aceea specialiștii recomandă în fiecare an (pe lângă rotația culturilor) să utilizăm la tratamentul semințelor de cereale păioase un insecto-fungicid. Pe piață este disponibil un produs de excepție: Austral® Plus, singurul insecto-fungicid ready-mix, adică gata formulat. Sunt două substanțe active: teflutrin (componentă insecticidă) și fludioxonil (componentă fungicida) care au un efect sinergic testat, exact dozate pentru acțiune eficientă la cereale.

ap_b

Teflutrin este o substanță activă cu acțiune insecticidă care face parte din clasa piretroizilor. Se găsește exclusiv în produsele pentru tratamentul semințelor deoarece volatilitatea (efectul gazos) este de zeci de mii de ori mai mare decât următorul piredoid din clasa sa. Totuși, compania Syngenta a reușit să capteze această substanță activă dizolvând-o întrun-un solvent și introdusă în microcapsule. Această formulare de top permite Austral® Plus să elibereze teflutrin când există umiditate în sol, și astfel efectul lui să fie atunci când este presiune de dăunători, crescând durata lui în sol. În plus, datorită faptului că haloul creat în jurul seminței este de mari dimensiuni, vaporii pătrund printre crăpăturile solului și în galeriile săpate de larvele de Zabrus tenebrioides (gândacul ghebos), pe care-l combate cu succes.

La combaterea bolilor are un spectru foarte larg, mai ales că are omologare și la combatere sămânța și sol pt. Septoria nodorum, unde nu multe produse de pe piață au această omologare. În plus față de acțiunea de contact la suprafață bobului și în sol, componentă fungica are un efect penetrant, pătrunzând în comisură bobului și în coleoptil. Alte boli combătute cu succes de Austral Plus la grâu și la orz: mălură, fuzarioză, mucegaiul de zăpadă, sfâșierea frunzelor de orz și tăciunele la orz.

poza AP nov 2020_bAustral® Plus oferă și un efect fitotonic culturii de cereale, materializat printr-o vigoare sporită, uniformitate la răsărire și înrădăcinare mai puternică.

Pentru o bună acoperire a semințelor, produsul Austral® Plus se aplică numai împreună cu un adjuvant (AG 40R), care formează împreună un pachet comercial. Adjuvantul are rolul de a îmbunătăți aderența produsului pe sămânță, reducând astfel seminificativ praful de pe semințele tratate. Adjuvantul AG 40R are rolul de a modifică sau intensifica culoarea semințelor tratate, are un efect de adeziv – ajută la fixarea lui Austral® Plus pe suprafața seminței. De asemenea, acesta ajută la îmbunătățirea fluxului semințelor în semănătoare (nu se lipesc între ele) și la reducerea timpului de uscare a semințelor tratate. Împreună cu acțiunea substanței active teflutrin, adjuvantul reduce emisia cantității de praf format, reduce mirosul (a solventului din formularea microcapsulelor de teflutrin) și asigură o mai bună repartiție a lui Austral® Plus pe suprafața semințelor.

Rețeta pentru soluția de tratat semințe este: minim 4-5 litri de apă la care adăugăm 5L Austral® Plus/tonă de semințe, plus 1-1,25 L de adjuvant AG 40R /tonă de semințe.

Și în 2021 la Austral® Plus, tratamentul care oferă o protecție superioară, fermierii beneficiază de o ofertă superioară: la 10 pachete achiziționate (1 pachet are 20L  Austral® Plus și primești gratuit 5L adjuvant AG 40R – optim pentru tratarea a 4 tone sămânță) – primești încă unul gratuit. Fermierii care achiziționează pachetul Austral® Plus sunt invitați să scaneze codul QR de pe eticheta produsului folosind telefonul mobil. Completând on-line informațiile din formularul de înscriere până pe 31 octombrie 2021, vor primi un echipament pentru manipularea în siguranță a semințelor și participă la tombolă unde pot câștiga o mașînă de tratat semințe profesională plus un șnec de alimentare, sau premii în pachete gratuite de Austral® Plus.

Mai multe detalii puteți obține accesând micro-site ul Austral® Plus: https://www.syngenta.ro/austral-plus

 

 

  

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →