Tratamente fitosanitare în culturile legumicole - Revista Ferma
3 minute de citit

Tratamente fitosanitare în culturile legumicole

legumicultura2 m Tratamente fitosanitare în culturile legumicole

În acest articol vă prezentăm principalele boli şi dăunătorii care afectează culturile legumicole în această perioadă, precum şi metodele de combatere, cu atât mai mult cu cât condiţiile meteorologice sunt total defavorabile plantelor de cultură, iar precipitaţiile depăşesc, în multe zone de cultură, media multianuală lunară.


Boli în culturile de legume

Mana tomatelor (Phitophtora infestans) infectează frunzele şi fructele, iar atacul se manifestă sub formă de „putregai uscat sau tare”, suprafaţa fructului este denivelată, rugoasă şi ţesuturile atacate se întâresc.

Putregaiul cenuşiu produs de ciuperca Botrytis cinerea Pers. se manifestă pe frunze, peţiol, tulpină, specifică fiind însă, în condiţii de câmp, şi dezvoltarea pe fructe. Apar leziuni necrotice punctiforme (mai mici de 1 mm în diametru) înconjurate de un halou alb-argintiu. În dreptul acestor „pete fantomă” infecţia este limitată la nivelul celulelor epidermice şi nu progresează în pulpa fructului.

Alternarioza sau „mana timpurie a tomatelor” este produsă de Alternaria solani (Eli. et Mart.) Pe frunze şi pe tulpină apar pete brune, zonate concentric, care cresc mult în dimensiuni, apoi confluează şi uscă frunzele.
Pe fructe, infecţia este iniţiată de obicei în zona de prindere a pedunculului; aici apar pete mici, uşor adâncite, care cu timpul se măresc, se înnegresc, fiind uşor zonate concentric prin încreţirea pieliţei fructului. Fructul apare mumifiat.

Pătarea albă a frunzelor este produsă de Septoria lycopersici Speg. Simptomele tipice se manifestă pe frunze, prin pete de culoare albă-cenuşie în partea centrală, conturată de o zonă de culoare brun-închisă.
Pentru combatere se utilizează unul din produsele: Ortiva – 0,075% sau Acrobat MZ – 0,2% , Antracol 70 WP 0,2%, Shavit F 72 WDG 0,2%, Dithane M 45 0,25%, Bravo 500 – 0,2% sau Funguran – 0,3% sau Champion – 0,3%, acestea fiind produse de contact ce previn atacul.

Mana castraveţilor produsă de ciuperca Pseudoperonospora cubensis (Berk. et Curt.) Rostov se manifestă pe frunze sub formă de pete clorotice vizibile pe partea superioară, dar şi colţuroase şi cenuşiu-brun, pe partea inferioară. Ţesuturile atacate se brunifică şi se usucă.

Făinarea curcubitaceelor, produsă de Sphaerotheca fuliginea (Schlech.) Salm./cucurbitae Jacz., este nelipsită din culturile respective. Frunzele pot fi acoperite de „făinare” în întregime, ceea ce duce la uscarea lor.

Combaterea se face utilizând produse sistemice care previn şi stopează atacul bolilor: Aliette – 0,2% sau Mikal Flash – 0,3% sau Secure – 0,15% sau Verita – 0,25% sau Eclair – 0,05% sau Previcur – 0,15%. Aceste produse se utilzează şi în combaterea manei la ceapă.

 

Tipuri de dăunători

O problemă majoră de sezon la speciile legumicole şi floricole o reprezintă şi apariţia afidelor verzi şi negre, a Puricelui verde al piersicului (Myzus persicae) şi a Puricelui negru (Aphis fabae).
Pentru combatere se fac stropiri cu unul din produsele: Mospilan 20 SP în doză de 0,25 Kg/ha, Fury 10 EC – 0,2 l/ha sau Smart 44 EW – 2 l/ha.

Pentru combaterea dăunătorilor la  vărzoase, ardei şi ceapă se aplică unul din  insecticidele: Sinoratox – 0,15%, Faster 0,03% sau Karate – 0,02% şi obligatoriu se adaugă adeziv, adică aracet – 0,2%, pentru a se reţine soluţia pe frunzele cerate, lipsite de perişori.

 

IMPORTANT

Tratamentele chimice la plante nu se aplică atunci când temperaturile depăşesc 25°C. Prospectul produselor de protecţia plantelor trebuie citit cu atenţie înainte de utilizare!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →