La fel ca și în cazul legumelor, Limocide®, produs pe bază de extract natural din coajă de portocal, are eficacitate triplă în plantațiile viticole, mai exact fungicidă, insecticidă și acaricidă, controlând bolile cele mai grave (făinarea, mana) și cei mai agresivi dăunători (acarianul roșu, tripșii, cicada verde a viței-de-vie, etc).
De ce să-l aplici acum?
Momentul de aplicare este numai bun, deoarece primăvara aceasta, răcoroasă și ploioasă, creează cadrul propice pentru apariția multora dintre acești inamici. Putem spune că, în cazul insectelor, nu scăpăm bine de unul, că stă la pândă altul, deși momentul cel mai favorabil acum este cel de atac pentru păianjenul/acarianul roșu comun. Iar dacă acesta este dublat și de infecția cu unul dintre cei doi patogeni (sau cu amândoi), putem spune că plantația este compromisă, cu posibile repercusiuni și în anul următor.
Iată de ce beneficiile cheie ale tratamentului cu Limocide®la viță-de-vie sunt binevenite în orice perioadă:
• Substanța activă este reactivată de ploaie sau chiar de rouă, cu timp scurt de pauză până la recoltare, și nu lasă reziduuri;
• Acționează asupra tuturor insectelor cu exoscheletul moale (lepidoptere, muște, tripși, păduchi, acarieni);
• Ca fungicid, pătrunde în hifele miceliene, în sporangiofori și în sporii ciupercilor, cărora le distruge învelișul.
Foto: Mana (Plasmopara viticola)
Foto: Făinarea (Uncinula necator)
Fungicid cu două moduri de acțiune
Ca fungicid, introdus în schema tehnologică de la început, Limocide®asigură un nivel scăzut de infecție în cazul manei (Plasmopara viticola) și a făinării (Uncinula necator), acționând:
1. Curativ, pe miceliu (doar în cazul făinării), încetinește creșterea fungilor și ajută la eradicarea infecției ulterioare. Oprește evoluția bolii chiar din stadiul în care infecția nu este vizibilă.
2. Cu efect eradicant, desicant și prin care usucă sporii (atât pentru mană, cât și pentru făinare), oprește infectarea secundară, prevenind dezvoltarea bolii. Efectul desicant se observă de la 7 până la 10 zile de la aplicare.
Eficient împotriva celor mai agresivi dăunători
Acțiunea insecto-acaricidă este vizibilă asupra dăunătorilor după aplicare, în funcție de momentul acesteia:
- • Acarianul roșu: doza inițială recomandată este 0,6%-0,8% (maxim 1,6-2 l/ha), imediat ce sunt vizibile semnele de atac pe frunze (punctele roșii).
- • Tripși: doza pentru tratament curativ este 0,6%-0,8% (max 1,6-2 l/ha).
- • Cicada verde a viței-de-vie: se recomandă un tratament imediat ce se observă semnele apariției în plantație, de 0,6%-0,8% (maxim 1,6-2 l/ha), cu repetare la fiecare 7-10 zile, pentru a controla toată generația de dăunători.
Exemple de efecte ale produsului Limocide® asupra acarienilor la vița-de-vie observați în foto 5, 6 și 7.
Foto: Înainte de tratament (stânga) și După tratament cu LIMOCIDE® 0,2% (dreapta)
Foto: Cicada verde a viței-de-vie
Foto: Tripși
Se știe că acțiunea acestor insecte este cu atât mai periculoasă, cu cât ele au și potențial de transmitere al agenților patogeni. Astfel, referitor la acțiunea fungică, pentru completare, vă recomandăm aplicarea Flosul SC, pe bază de microparticule de sulf, la stadiul de lăstar 5-7 cm, iar de la sfârșitul înfloritului și până la pârgă, se poate alterna cu alte fungicide din programul de management al viței-de-vie (Attenzo Star, Delan Pro, Flosul SC, Flowbrix).
Partener ideal al tratamentelor fitosanitare
Limocide® poate fi aplicat la vița-de-vie la începutul perioadei de vegetație, dar și după înflorit, chiar și în stadiul de pârgă. Poate fi un produs excelent ulterior tratamentului chimic cu ORTUS® 5 SC pentru controlul acarienilor, acesta fiind aplicat la stadiul de lăstar 5-7 frunze într-o singură doză pe sezon. La stadiul de compactare, acțiunea produsului este foarte eficientă împotriva cicadelor, mai ales că atacul acestora în vară este cel mai agresiv.
În plus, Limocide® este un partener ideal al tratamentelor fitosanitare, ca adjuvant, nu lasă reziduuri și completează cu succes componenta biologică a tehnologiei agricole. Un avantaj suplimentar pentru viticultor și mediul înconjurător, deopotrivă.
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro