Tradiţie vs. progres genetic în Mexic - Revista Ferma
5 minute de citit

Tradiţie vs. progres genetic în Mexic

Domesticit în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, porumbul este în prezent un aliment de bază pentru aproximativ o treime din populaţia lumii, fiind cultivat pe toate continentele, mai puţin în Antarctica.

Considerat o plantă sacră de către azteci, el este rezultatul ameliorării selective a strămoşului său sălbatic – teosinte, o buruiană, mai degrabă, ce poate fi întâlnită şi astăzi în flora spontană din Mexic. Datorită caracteristicilor fiziologice care fac posibilă creşterea în condiţii dificile, cum ar fi solurile sărace sau clima aridă, teosinte este încă utilizat ca sursă de gene pentru îmbunătăţirea culturilor de porumb moderne.

 

Tehnologia viitorului


Aşa cum relatam în articolul precedent în care făceam referire la turul organizat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor de Agricultură (IFAJ) în Mexic, la sfârşitul lunii februarie, unde am avut ocazia să particip datorită susţinerii ce mi-a fost acordată din partea companiei AgroConcept, reprezentantul exclusiv al mărcilor New Holland şi Kverneland pe piaţa din România, agenda evenimentului organizat de AMEXMA a inclus şi o vizită la centrul de cercetare Bayer din Tlajomulco de Zúñiga, statul Jalisco. Aici, într-un mediu cu atmosferă controlată ce poate simula orice condiţii de cultivare, de la clima temperată, până la cea uscată sau tropicală, oamenii de ştiinţă se străduiesc să creeze noi soiuri de porumb, adaptate să facă faţă evenimentelor meteo extreme din ce în ce mai prezente şi care să reprezinte o miză pentru securitatea alimentară globală.

porumb mexic 01_b 

 

Porumbul cu talie joasă


Astfel a luat naştere VITALA, soiul de porumb cu talie mică, rezistent la fenomenele meteorologice extreme şi cu un necesar mai scăzut de sol, azot şi apă, care promite beneficii maxime şi deschide calea către o agricultură precisă şi durabilă. Acest sistem de porumb inteligent, cum a fost descris de către cei ce l-au creat în laboratoarele de la Tlajomulco, este mai robust şi mai puţin probabil să-şi frângă tulpinile din cauza vânturilor puternice decât porumbul tradiţional. Totodată, cercetările efectuate în platformele de testare au arătat că Vitala este mai tolerant la secetă şi are avantaje în eficienţa fotosintezei, deoarece planta poate rezista mai mult înainte de recoltare.

 

În Europa, de anul viitor


Pentru moment, acest soi de porumb este disponibil la comercializare doar pe piaţa locală. Din 2025 va putea fi achiziţionat şi în Europa, însă în varianta sa hibridă. Acesta promite circa 20% mai multă productivitate la hectar. Este cu 30-40% mai scund decât porumbul convenţional, având o înălţime ce poate varia între 1,5 şi 1,7 metri, în funcţie de regiunea pentru care a fost ameliorat.

Laura_Tamayo_b

„Datorită arhitecturii rădăcinilor, acesta are proprietatea de a utiliza cu 20% mai puţină apă. Dar trebuie luat în considerare şi faptul că poate fi semănat la densităţi mai mari, ceea ce înseamnă implicit posibilitatea creşterii randamentelor. De asemenea, necesarul de îngrăşăminte şi de substanţe pentru protecţia plantelor va fi mai redus decât în cazul altor varietăţi de porumb. Rădăcinile acestuia se dezvoltă mai mult pe verticală, ceea ce conferă plantei o rezistenţă crescută la secetă”, ne-a explicat Laura Tamayo, director de comunicare la Bayer Mexico.

 

Scurtarea timpilor


Cu ajutorul tehnicilor moderne de ameliorare genetică, Bayer reuşeşte să livreze seminţe de calitate cultivatorilor şi într-un ritm mult mai accelerat. Astfel, prin metoda inovatoare de producţie de haploide dublate (DH), în numai un an şi jumătate pot fi create noi linii genetice potenţial candidate la dezvoltarea unor hibrizi de porumb cu puritate genetică 100%. „Tehnologia DH este un instrument valoros care scurtează ciclurile de reproducere, îmbunătăţeşte consistenţa calităţii produsului şi poate accelera introducerea comercială a seminţelor hibride cu până la patru ani. Utilizarea dihaploidelor ca parte a procesului de ameliorare poate reduce la jumătate timpul necesar pentru a oferi soluţii cultivatorilor”, a remarcat, la rândul său, Rodrigo López, coordonator în cadrul departamentului de inginerie şi îmbunătăţire a proceselor la Bayer Crop Science.

 

CONVERSIA CULORILOR


Mexicul fiind practic locul de naştere al porumbului, aici putem întâlni astăzi o mulţime de varietăţi diferite, atât din punct de vedere al cromaticii, cât şi al formei ştiuletelui sau a boabelor. Bayer are chiar un program de conversie a culorilor pentru cultura porumbului. Asta înseamnă că anumite soiuri care sunt foarte apreciate în spaţiul latino-american, dar nu corespund din punct de vedere al culorii preferinţelor de consum din anumite regiuni ale lumii, chiar dacă au calităţi deosebite, le sunt modificate culoarea prin manipulare genetică, astfel încât să ajungă în cele din urmă la standardele dorite de consumatorii finali. Spre exemplu, porumbul de culoare roşie sau cel mov au doar valoare estetică şi este cultivat în Mexic pentru a da culoare gastronomiei locale.

porumb mexic 02_b 

Moştenire păstrată


Comunităţi rurale care nu au acces la tehnologiile moderne cultivă încă o formă primitivă de porumb. Nu este tocmai teosinte, despre care se ştie că boabele sale sunt extrem de tari şi nu ar putea fi utilizate decât ca hrană pentru animale, ci un porumb mai degrabă nedezvoltat, cu 8 rânduri de boabe şi culori diferite, având forma ştiuletelui neregulată. Aşadar, în timp ce tradiţia este importantă pentru menţinerea culturii şi a identităţii unei comunităţi, progresul genetic poate aduce beneficii semnificative pentru producţia agricolă şi pentru a răspunde provocărilor de mediu şi climatice.

Click AICI și vezi care este elementul cheie care dezleagă misterul evoluției porumbului de la strămoșul lui la formele cultivate în prezent!

Tehuacan 162 este numele celei mai vechi fosile a unui ştiulete de porumb. Citeşte mai multe despre strămoşul porumbului!

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →