Tradiție și bun gust - Revista Ferma
4 minute de citit

Tradiție și bun gust

rasol de porc m Tradiție și bun gust

Specificurile unor mâncăruri diferă de la regiune la regiune, rod al experimentărilor de generații sau al fuziunilor bucătăriilor regiunilor sau ale mai multor națiuni conlocuitoare. Lună de lună dorim să oferim amatorilor rețete vechi sau mai noi, adecvate sezonului, ocaziilor și sărbătorilor anului, dar și meniuri ce reflectă bogăția culinară a bucătăriei autohtone. Rețetele sun realizate cu multă pasiune de echipa noastră de colaboratori. 

În numărul din octombrie veți găsi rețete de supe din diferite zone ale Transilvaniei, rețete cu varză… Vă vom delecta și cu rețete speciale din carne de curcan, povestea trufelor de toamnă și rețete cu trufe, mâncăruri ciobănești, rețete de sfeclă, murături tradiționale și magiun de prune. Vă oferim și dulciuri de sezon: tartă cu budincă și pere, prăjitură cu nucă și vanilie. Dar să nu uităm nici delicatesele toamnei, castanele! Gutuia era cunoscută în antichitate sub numele de măr de aur, fiind considerat parfumatul fruct al dragostei. Vă recomandăm rețete de conservare ale gutuii, în peltea, compot, respectiv nectar. Toamnei îi șade bine și cu dulciuri spumoase, care mai lecuiesc din nostalgia de vară, așa că vă invităm să încercați și rețetele de tiramisu și prăjitură lapte de pasăre. 

Revistele FERMA și „Bucătăria Ardelenească” au decis să colaboreze pentru a realiza, de două ori pe lună, o pagină plină cu bunătăți din bucătăria tradițională românească.

 

Rasol de porc cu varză roșie și leuștean

Ingrediente pentru 4 persoane: 1 căpățână varză roșie, 4 felii rasol de porc, 2 cepe, 4 căței de usturoi, 1 conservă de roșii întregi (400 g), 6 linguri ulei, 2 linguri pastă de ardei, sare, piper măcinat, piper boabe, boia dulce, foi de dafin, 1-2 fire leuștean, smântână pentru servit. 

Prepararea: Feliile de rasol se pun la fiert în apă. Se adaugă 1 ceapă și usturoiul întregi, se asezonează cu sare, piper boabe și foi de dafin. Se lasă până când se înmoaie carnea, apoi se scot cu paleta de bucătărie și se trag la tigaie în puțin ulei. Se țin acoperite la loc cald. Ceapa rămasă se mărunțește și se călește în ulei până când devine sticloasă. Se trage deoparte, se adaugă boia dulce, pasta de ardei, roșiile mărunțite împreună cu zeama lor și varza tăiată mărunt. Se asezonează cu sare, piper și leuștean, apoi se toarnă puțină zeamă strecurată de la rasol. Se amestecă și se fierbe sub capac până când varza se pătrunde. Se servește cu rasolul de porc și smântână după plac.

 

Tartă cu nuci și gutui

Ingrediente pentru blat: 300 g făină, 200 g unt, 100 g zahăr pudră, coaja de la 1 lămâie, 1 linguriță aromă de vanilie, un praf de sare. Ingrediente pentru umplutură: 5 gutui mari (cca 1,3 kg), 250 g zahăr din trestie de zahăr, 120 g nucă măcinată, 1 linguriță scorțișoară.

Prepararea: Se amestecă ingredientele pentru blat până ce se obține un aluat omogen, se înfășoară în folie de plastic și se pune la frigider pentru 2 ore. Se curăță gutuile, se scot cotoarele, iar pulpa se taie cubulețe. Peste gutui se adaugă 200 ml apă, zahărul și scorțișoara și se fierbe cca 30 de minute amestecând din când în când. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Aluatul se împarte în două. O bucată se întinde în formă de cerc și se pune în forma de tartă pregătită. Se înțeapă cu o furculiță, se acoperă cu hârtie de copt, se umple cu boabe de fasole (năut, orez sau pietricele de ceramică anume pentru a coace în orb) și se coace 10 minute. Se îndepărtează hârtia împreună cu boabele folosite, peste aluat se presară jumătate din nuca măcinată, se întinde umplutura de gutui, după care se presară și restul de nucă. Partea cealaltă de aluat se fărâmițează cu mâna și se pune deasupra umpluturii într-un strat cât mai uniform. Se mai coace 25-30 de minute sau până când începe să se rumenească.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →