6 minute de citit

Tractorul anului 2020 – Fendt 942 Vario depăşeşte pragul de 400 CP

Lansate în premieră la conferinţa de presă anuală din 2019, ca noutate pentru Agritechnica, noile modele ale seriei 900 Vario – 930 Vario, 933 Vario, 936 Vario, 939 Vario şi 942 Vario – stabilesc standarde complet noi în clasa tractoarelor de mare putere.

Adaptată la cerinţele individuale ale fermelor mari şi ale contractorilor din întreaga lume, noua serie 900 este o continuare a poveştii de succes a tractoarelor de mare putere Fendt 900, care a început la Agritechnica 1995, cu Fendt Favorit 926 Vario de 260 CP.

Tractorul anului 2020 - Fendt 942 Vario depăşeşte pragul de 400 CP_b

Premiul publicului

Eforturile producătorului german de a dezvolta şi a reuni numeroasele caracteristici de top nu au rămas nerăsplătite. La Agritechnica 2019, Fendt 942 Vario a câştigat titlul de „Machine of the year” (Tractorul anului) pentru clasa sa de putere, seriei 900 fiindu-i desemnat premiul „Audience Choice Award” (Premiul publicului).
„Premiul publicului este deosebit de important, pentru că fermierii care votează pentru noi evaluează performanţa noastră în ansamblu, nu doar pentru un singur produs. De aceea, premiul publicului este mai valoros pentru mine decât o medalie de aur”, a spus Peter Josef Paffen, preşedinte al consiliului de administraţie al AGCO / Fendt, după ceremonia de premiere.
„În România, încă din vara anului trecut au avut loc o serie de demonstraţii practice în sudul ţării. Reacţia fermierilor a fost deosebit de pozitivă, aceştia fiind impresionaţi de caracteristicile tractorului. Demonstraţiile vor continua şi anul acesta, încheind un ciclu de un an de zile în care Fendt 942 Vario a arătat de ce este în stare”, a spus Radu Tălpan, brand manager Fendt – MEWI.

Tractorul anului 2020 - Fendt 942 Vario depăşeşte pragul de 400 CP_b

Noul sistem de propulsie: tandemuri puternice, consum redus de combustibil

Fendt 942 Vario este primul tractor din mult apreciata serie care se „aventurează” peste pragul de 400 CP. Astfel, mai puternic, dotat cu caracteristici tehnice de ultima generaţie, cu un pachet extins privind conectivitatea, având o greutate relativ scăzută şi o nouă construcţie – ce îi evidenţiază puterea, are un grad de adaptabilitate foarte mare, ce îl transformă în tractorul ideal pentru orice muncă agricolă.
Puterea sa (415 CP) este dezvoltată de motorul MAN în şase cilindri (motoare cu care sunt dotate toate modelele din noua serie 900), cu o capacitate cilindrică de nouă litri şi turbocompresor VTG cu geometrie variabilă a turbinei.
Noul sistem de propulsie, VarioDrive, şi transmisia Vario asigură un consum de combustibil şi mai scăzut, ceea ce înseamnă economii substanţiale. Sistemul Fendt iD, graţie căruia tractorul îşi reglează limita de încărcare complet automat şi adaptează turaţia motorului şi raportul de transmisie, coordonând perfect motorul cu transmisia, este utilizat pentru prima dată la seria 900.
Turaţia nominală a motorului este de 1.700 rpm, iar în timpul funcţionării la ralanti, turaţia motorului este de 650 rpm. Fendt 900 Vario atinge o viteză maximă de 60 km/h la1.450 rpm, 50 km/h la 1.200 rpm, iar la 40 km/h turaţia motorului este de doar 950 rpm.
La Fendt 942 Vario, cuplul maxim de până la 1.970 Nm este atins la doar 1.100 rpm.

Fendt 942 Vario a excelat la testele realizate de DLG

Fendt 942 Vario a excelat şi în cadrul testelor PowerMix Test, realizate la DLG Test Centre (Centrul de testarea al Societăţii Germane pentru Agricultură). Tractorul a trecut prin 12 cicluri de încărcare şi două teste de transport. La 237 g/kWh (+32 g/kWh Ad Blue), modelul de top al seriei 900 a dovedit o eficienţă excepţională şi un randament cu care şi-a depăşit chiar şi predecesorul.
Testele independente realizate au cuprins lucrări practice, pe câmp şi de transport, şi au inclus sarcini cu plugul şi cultivatorul, grapa rotativă, cositoarea, greble de împrăştiat sau presa de balotat. Pentru a evalua eficienţa pe drum, au fost, de asemenea, testate lucrările de transport uşor şi greu.

Tractorul anului 2020 - Fendt 942 Vario depăşeşte pragul de 400 CP_b

Mai multă putere, cu un sistem hidraulic performant

La noua serie Fendt 900 Vario, sistemul hidraulic este modular, cu două pompe load-sensing (LS), având debite de 165 şi 220 l/min. Opţional, se poate monta un sistem hidraulic cu preformanţe ridicate, având un debit de 430 l/min, cu două circuite hidraulice independente. Cele două pompe autonome cu piston axial îndeplinesc cerinţele diferitelor niveluri de debit şi presiune în cele două circuite hidraulice active. Debitul este de 220 l/min la pompa de comandă 1 şi 210 l/min la pompa de comandă 2. Cu supapele de limitare a presiunii încorporate, pompele furnizează întotdeauna cantitatea potrivită de ulei în circuitele lor active, în funcţie de presiune. Puterea hidraulică ridicată este armonizată pe deplin conceptului Fendt iD – regimul de lucru la turaţie redusă.

Mai multă aderenţă

Noul Fendt 942 Vario a fost proiectat pentru lucrări grele de tracţiune, pe orice teren, de oriunde din lume. Puntea spate cu ecartament reglabil asigură combinaţii diferite de anvelope.
Sistemul de reglare a presiunii în anvelope, Fendt VarioGrip, este disponibil ca dotare opţională la seria 900 Vario. Dacă anumiţi parametri sunt prestabiliţi pentru un anumit tip de lucrare, Fendt Grip Assistant, oferit acum pentru prima dată pentru seria 900 Vario, vine cu adevărat în ajutorul operatorului, prin intermediul Varioterminal-ului – fie determinând balastarea ideală şi presiunea potrivită în anvelopă, la o valoare predefinită a vitezei, fie determinând cea mai bună viteză de lucru posibilă şi presiunea optimă a anvelopei dacă balastarea tractorului este deja fixată.
Pentru a aduce puterea la sol, a transfera tracţiunea şi a mări amprenta la sol, a fost creată, special pentru acest tractor, o nouă anvelopă mare, cu un diametru maxim de 2,20 m (750/70R44).

Text şi foto: www.mewi.ro

CONECTIVITATE COMPLETĂ ÎN INTERIORUL ŞI ÎN AFARA CABINEI

Cabina tractorului, cu toate comenzile sale, este locul de muncă al şoferului. Iar odată cu noua Fendt 900 Vario, este lansată şi o nouă clasă de cabine, Fendt Life Cab. Conducătorul va avea acces la cea mai recentă tehnologie privind conectivitatea, ce permite afişarea informaţiilor în timp real. Cu pachetul de bază de telemetrie „ready”, tractorul are tot hardware-ul necesar pentru a primi şi transmite datele pentru o varietate de servicii noi.
Fendt 942 Vario este dotat cu FendtONE, noua platformă Fendt care funcţionează atât în interiorul tractorului, cât şi la birou sau oriunde altundeva, de pe telefonul mobil. Cu ajutorul acesteia, utilizatorii îşi pot planifica activităţile legate de comenzile şi informaţiile din câmp pe un computer sau dispozitiv inteligent oriunde s-ar afla, iar apoi le pot transfera către tractor prin reţeaua mobilă.
Nu în ultimul rând, pe lângă performanţă şi fiabilitate, noul 900 stabileşte noi standarde şi în ceea ce priveşte siguranţa şi confortul operatorului.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →