TOVĂRĂŞIA, secretul REUŞITEI într-o COOPERATIVĂ AGRICOLĂ! - Revista Ferma
3 minute de citit

TOVĂRĂŞIA, secretul REUŞITEI într-o COOPERATIVĂ AGRICOLĂ!

„Numai prin asociere pot rezista la concurenţa pe care le-o fac giganţii, fermele industriale care au apărut şi încă apar în Europa şi în România, inclusiv. Noi am înţeles demult, încă înainte de a apărea aceşti giganţi în România, că eu trebuie să ofer cantităţi similare cu o fermă care produce 10-15, chiar 20 de mii de litri de lapte pe zi, într-o singură societate. Ori eu nu le pot oferi singur şi n-o să ajung niciodată la dimensiunile alea, decât asociindu-mă cu unul sau cu altul, şi împreună să putem sta la masa negocierilor cu bogaţii. La ora actuală, având 30.000 de litri de lapte pe zi şi cifra de afaceri pe care o am, pot să stau la discuţii şi pot să ofer încredere oricărui procesator de lapte, dar şi să am pretenţii. Un fermier cu 500 de litri de lapte odată la două zile, cum sunt cei mai mulţi din cooperativa noastră, este tot timpul expus, aşa cum e România faţă de Europa”, explică Ţandea.

tandea-si-ciurea_b

Cooperativa Someş-Arieş a fost înfiinţată la finalul lunii aprilie 2011 şi a început activitatea în luna iunie din acelaşi an. (…)
Fiecare membru are un număr egal de acţiuni şi câte un vot, indiferent de dimensiunea fermei. Membrii cooperativei sunt persoane fizice, PFA, IMM-uri, SRL-uri. Unii dintre aceştia au, pe lângă ferma de vaci, şi alte activităţi. Cea mai mică fermă livrează lunar 3.000 de litri de lapte, iar cea mai mare, 50.000 de litri. Ca număr de animale, cea mai mică fermă are 25 de vaci de lapte, iar cea mai mare, 250. Media pe fermă ar fi de 65-70 de capete, vaci de lapte plus tineret.

Ţandea este conştient că termenul „tovarăş” a căpătat conotaţii negative în ultimii zeci de ani. Când spune că „cel mai important lucru în cooperativă este să fii tovarăş, în adevăratul sens al cuvântului”, accentuează ultima parte. Îl rog să explice ce înseamnă „tovarăş” pentru el. „Să îl accepţi pe cel de lângă tine ca şi partener, coleg, nu ca şi concurent. Noi nu suntem concurenţi în cooperativă! Faptul că unul vinde 1.500 de litri de lapte, şi unul 500 de litri, iar altul 250 de litri pe zi nu înseamnă că concurează unul cu altul. Cei mai mulţi zic că ăla mare îl înghite pe ăla mic. Nu-i adevărat! Fiecare are beneficiile lui în cooperativă.”, afirmă Dan Ţandea.

dan-tandea-somes-aries_b

Cum funcţionează cooperativa, ce avantaje şi dezavantaje aduce „tovărăşia”, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →