3 minute de citit

Toate-s vechi şi noi sunt toate!

Nicoleta Dragomir nou_t

Dilema ultimelor zile e dacă şi cum mai poate ţăranul să crească şi să vândă porcii din gospodărie. Cu legea porcului nu-i tocmeală, chiar dacă e… de porc. Pentru ţăranul român, pentru gospodăria rurală de la noi, tradiţia culinară e un mod de viaţă în sine. Nu va veni nimeni să îi ia omului orătăniile şi porcii din gospodărie, dar nici nu i se va mai permite să crească mai mult decât poate consuma familia lui. Cam asta ar fi, pe scurt, cu legea porcului. Ce este peste limita de autoconsum intră la comercializare, ori asta te transformă în producător, obligatoriu cu hârtie la mână şi nişte condiţii zootehnice minime. Cam asta ar fi cu porcul.

Fără doar şi poate, avem unele dintre cele mai frumoase tradiţii culturale, pastorale, gastronomice. Suntem cunoscuţi şi recunoscuţi în lume pentru asta. Să ne irosim tradiţiile ar coincide cu pierderea identităţii naţionale. Tocmai de aceea, una dintre provocările majore ale prezentului este cum să împăcăm revoluţia industrială şi tehnologiile moderne cu viaţa la ţară şi tradiţiile pe care ne străduim să le perpetuăm. Mai pe româneşte, cum să împăcăm capra cu varza… Nimic mai greu! Dar, nu imposibil.

Am demonstrat şi noi în ultima perioadă, la revista Ferma, că printul poate fi conectat la mediul online simplu şi eficient, că în paginile unei publicaţii au loc atât tradiţiile, cât şi agricultura viitorului, că exemplele pozitive şi reuşitele fermierilor pot să împartă aceeaşi hârtie cu anchetele jurnalistice şi actualitatea care, de multe ori, ne doare. Şi credem că asta e soluţia „împăcării” dintre nou şi vechi, dintre modern şi clasic. Până la urmă, porcul pârjolit cu foc de paie şi sarmalele din tuci ale bunicii sunt vedete deja consacrate pe facebook şi pe TikTok, şi asta datorită pozelor făcute cu telefonul deştept din dotare. La îndemâna oricui! Aşa vom continua să răspundem şi noi, echipa Ferma, nevoilor de informare pe care ni le transmiteţi. Suntem iubitori de tradiţii, ţinem cont de cei aflaţi la început de drum în agricultură, adaptăm articolele la calendarul lucrărilor de sezon, scriem poveşti inspirate din reuşitele fermierilor şi, în acelaşi timp, suntem conectaţi la Agricultura 4.0 care aduce viitorul în prezent.

Că am reuşit să împăcăm capra şi varza ne-o dovediţi în fiecare zi, prin reacţiile pozitive şi, pentru asta, vă mulţumim. Vom intra, în scurt timp, în cel de-al 24-lea an de existenţă a revistei Ferma, cu surprize editoriale şi un plus de conţinut care să vă aducă aproape şi rapid de agricultura fiecărui colţişor din lumea asta.

Aşa că staţi pe-aproape, bucuraţi-vă de Sărbătorile de iarnă în tihnă şi bună înţelegere alături de cei dragi şi să ne revedem într-un 2022 prosper şi mai îngăduitor cu noi toţi!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Senior editor

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →