Toamna scumpirilor în lanţ. PREŢURI MAI MARI LA RAFT, NU ŞI LA FURNIZORI - Revista Ferma
5 minute de citit

Toamna scumpirilor în lanţ. PREŢURI MAI MARI LA RAFT, NU ŞI LA FURNIZORI

Reprezentanţii producătorilor se feresc însă să spună clar cu cât vor creşte preţurile la raft. Pe de o parte, este greu de estimat, pe de alta, se tem de Consiliul Concurenţei, care i-ar putea taxa că dau, astfel, un semnal tuturor producătorilor din sector.

 

LACTATE: PREŢURI MAI MARI LA RAFT, NU ŞI LA FURNIZORI

DORIN COJOCARU, preşedinte Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL): „S-a scumpit gazul la procesatori cu 70-80%, energia electrică la fel, şi încă mai creşte. Ai 5% inflaţie şi euro a ajuns la 5 lei şi toate ambalajele, dopuri, ingrediente, culturi lactice, analizele de laborator se calculează în euro. Ca şi la fermieri, care plătesc în euro îngrăşăminte, pesticide, medicamente, premixuri.

Costurile astea se strâng şi dau preţul pe piaţă şi nu vom mai fi competitivi cu marfa venită de afară, pentru că ăia au susţinut industria procesatoare în perioada pandemiei 2020-2021. Dacă eu nu mai vând la raft, că marfa nu mai e competitivă, unde vor mai vinde fermierii? Oricum laptele s-a scumpit, din august s-a dus spre 39-40 de eurocenţi litrul. Vara asta eu nu am auzit să scadă preţul la lapte.

Criza aia financiară pe care noi o aşteptam în 2019 cred o să vină acum. În noiembrie, decembrie va fi jale. Scade puterea de cumpărare. Buyerii au mărit preţul la raft, dar la furnizori nu, plus că toate costurile suplimentare cu biocide le transferă la furnizori”.

scumpiri 2021_b

INS: Laptele şi lactatele s-au scumpit cu 3,22% din august 2020 până în august 2021 şi cu 2,37% în primele opt luni din 2021 (+0,48% într iulie – august 2021)

 

SCUMPIRI ÎN SERIE ÎN INDUSTRIA DE MORĂRIT

La finalul lunii august, industria de morărit şi panificaţie solicita Guvernului o schemă de ajutor de stat pentru a ajuta firmele din sector să evite falimentul, invocând „creşteri nemaiîntâlnite” ale preţurilor la energie electrică şi grâu.

Potrivit preşedintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – Rompan, Aurel Popescu, preţul grâului era de 1.100 de lei/tonă adus la moară, „cel mai mare preţ înregistrat în luna august din istorie”, iar preţul energiei electrice a crescut de la 230 de lei/MWh la 478 lei/MWh.

Popescu afirmă că materia primă reprezintă până la 50% din costuri, iar restul sunt utilităţile şi forţa de muncă, astfel că preţul pâinii va creşte şi mai mult până în iarnă. O nouă scumpire ar urma „în octombrie-noiembrie, când va veni preţul majorat al gazului”.

 

COSTURI DE PRODUCŢIE CU 25-30% MAI MARI LA CARNEA DE PORC

IOAN LADOŞI, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR): „În perioada de vară, fermierii primeau un preţ mai bun la poarta fermei, ceea ce nu s-a întâmplat în acest an, ca atare, ne aflăm într-o situaţie extrem de delicată, pentru că, între timp, costul inputurilor pentru producerea unui kilogram de carne de porc a crescut cu cel puţin 25-30%, materii prime şi furaje.

Este aceeaşi situaţie la nivelul întregii UE, datorată mişcărilor pe care le face China. Şi faptul că Germania nu mai poate exporta către China, din cauza pestei porcine africane, a bulversat piaţa destul de serios. Mişcările din China sunt întotdeauna imprevizibile, preţul se duce în sus sau în jos după cum vrea Partidul Comunist. Dacă observă o scădere a preţului la producţia internă, China amână sau reziliază contracte, ceea ce provoacă stocuri serioase pe toată piaţa globală, ei fiind cei mai mari cumpărători din lume”.

Potrivit lui Ladoşi, din datele membrilor APCPR şi din preţurile Comisiei de clasificare a carcaselor, preţurile pentru carnea de porc variază între 5,3 lei şi 6 lei pe kilogram în viu, fiind diferenţe destul de mari de la o regiune a ţării la alta.

INS: Carnea de porc s-a scumpit cu 1,01% în perioada august 2020 – august 2021 şi cu 1,1% de la începutul anului 2021 (+0,15% între iulie-august 2021)

 

TOP SCUMPIRI ÎN 2021

Datele INS arată că, în perioada august 2020-august 2021, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,7%, cele nealimentare cu aproape 8%, iar serviciile cu aproape 3%.

Cele mai mari creşteri de preţuri la alimente au fost la ulei comestibil – 21,27%, brânză de oaie – 6,53%, peşte proaspăt 6,15%, pâine – 4,81%, mălai – 4,75, făină – 3,79%. Ouăle s-au scumpit cu 2,85% în ultimul an, iar zahărul cu 1,92%.

Sunt mai ieftini cartofii – minus 31,3%, legumele şi conservele de legume – 4,5% şi fructele proaspete – 2,5%.

Energia electrică s-a scumpit cu aproape 25%, iar gazele cu peste 20% în perioada august 2020-august 2021, iar inflaţia a ajuns la 5,3% în august 2021.

 

Despre alte PARADOXURI… AGRICOLE citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 octombrie 2021!

 

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →