Testul rezistenței la ger - Revista Ferma
9 minute de citit

Testul rezistenței la ger

La desprimăvărare, controlul biologic pentru determinarea viabilității plantelor de cultură este o activitate necesară, cum, de altfel sunt administrarea îngrășămintelor minerale pe bază de azot și de potasiu și efectuarea arăturilor pe terenurile fără strat de zăpadă și cu îngheț superficial la sol.

Rapita

GALAȚI
Rapița – o cultură pierdută!
Anul acesta, fermierul gălățean Valerică Anghel nu a avut parte de rapiță. În toamnă a însămânțat trei sute de hectare și a fost nevoit să renunțe la ea. După cum ne spune, două au fost cauzele: seceta prelungită și ploile abundente (de peste 300 l/mp) care au acoperit semănăturile. „Lucrez aproape 1.000 ha în comuna Braniștea, o treime este teren de baltă, pe malul Siretului, restu-i pe deal. M-am chinuit mult cu suplusul de apă din zona joasă, nici acum nu s-a scurs apa de câmp, cu toate că am intervenit cu utilajele de am făcut șanțuri de drenare. Deci, anul acesta nu am rapiță în cultură”, ne-a declarat Valerică Anghel.

Culturi firave pe „bulevardul” furtunii
După aprecierea agricultorului, în zonă, culturile nu se prezintă prea bine. Cerealele păioase, semănate cu oarece întârziere între ferestrele precipitațiilor, au intrat răsărite în repaus vegetativ. Câmpul nu este acoperit de un strat protector de zăpadă; în Braniștea, pare a fi un segment din „bulevardul” furtunii și viscolului, de aceea ar trebui realizate perdele de protecție!
Valerică Anghel este producător de sămânță. Ne spune că vreme de zece ani multiplică porumbul, orzul, grâul și rapița; și acum mai are pe stoc cantități de sămânță de orz și de porumb (hibridul Olt) din anul trecut. Pentru primăvară, cultivatorul gălățean va mări suprafața destinată producerii porumbului și florii-soarelui.
„Ivestiții în fermă am făcut după fiecare ciclu de producție, anul trecut ne-am dotat cu un tractor de 400 CP, semănători de prășitoare și păioase și cu o mașină de distribuit îngrășăminte. Am cumpărat cu banii jos și prin sistemul de rate; m-au costat puțin sub 200 de mii de euro. Să vedem cum este anul și o să mai achiziționez câte ceva, utilajele se învechesc, cad în campaniile agricole și trebuie reparate”, a susținut Valerică Anghel.
În această lună, în ferma lui a început campania de revizii și reparații. Mecanicii s-au apucat de reviziile mai ușoare, sunt așteptate echipele tehnice ale companiilor Claas și John Deere pentru a verifica utilajele achiziționate de la acești producători.

Terenuri slab productive
„La Braniștea, nu sunt terenuri de categoria I de fertilitate, eu cred că le am pe cele mai proaste. Oricât de bine le-aș lucra și le-aș îngrășa, nu dau producții spectaculoase. La porumb, nici un fermier din zonă nu s-a apropiat de 10 t/ha, media este undeva la 7t; la grâu, într-un an normal, se obțin 4-6 tone/ha, iar la orz puțin mai mult. Floarea-soarelui și rapița dau recolte satisfăcătoare. În medie, cheltuielile pe hectar se ridică la 2500 lei, aplic o tehnologie de bun simț. În ceea ce privește valorificarea producției obținute, eu vând de la recoltare, consider că prețul este este cel mai bun atunci!”, a precizat fermierul gălățean.

INSULA MARE A BRĂILEI
Cerealele păioase nu ridică probleme în vegetație
Nicușor-Sorinel Boboacă, din Mărașu, este un tânăr fermier, încrezător; privește plin de speranță la ieșirea din iarnă a semănăturilor de toamnă. Fermierul exploatează, în total, 60 ha, din care a așezat sub brazdă sămânță pentru 15 ha de grâu, 14 de orz și 18 ha de rapiță. “La rapiță ar fi ceva probleme, s-ar putea să pierdem vreo trei hectare, deoarece pregătirea solului a fost necorespunzătoare din cauza condițiilor meteo nefavorabile. În rest, ne temem de un îngheț puternic la sol, care ar fi un dezastru”, ne-a declarat agricultorul insular.
Nicușor-Sorinel Boboacă va înființa culturile de floarea-soarelui și de porumb pe restul de suprafață. Terenul de la Mărașu nu este atât de productiv, oferind recolte medii de păioase de până la 6000 kg/ha, iar la rapiță în jur de 2000 kg/ha. Cultivatorul brăilean valorifică producția agricolă către un centru de achiziție din comună la prețurile stabilite de piață. Adică mici, după aprecierea sa!

BOTOȘANI
Culturi de toamnă în pericol!
Fermierii botoșăneni vor avea necazuri la cultura de rapiță. Pe tarlalele semănate mai târziu, plantele nu au avut timp suficient pentru o răsărire optimă și nu ar fi o surpriză ca o bună parte din cultură să fi degerat în urma gerurilor din ianuarie. Producătorii agricoli au luat probe de monoliți și au constatat că plantele semănate mai târziu nu au reînceput ciclul vegetativ. Dar și pe unele sole unde s-a semănat în epoca optimă mai sunt plante afectate de înghețul la sol. Mai exact vor ști după ce se va putea intra în câmp. “Am înființat o parte din cultura de rapiță în august, a intrat în iarnă viguroasă și am reușit s-o asigur de îngheț. Am avut și sole semănate către sfârșitul lui septembrie, însă nu avem nici o speranță. Societatea de asigurări nu a fost de acord să încheie contract de asigurare pentru rapița semănată mai târziu. În total am cultivat 104 ha și cam jumătate cred că ar fi compromisă”, ne-a declarat Viorel Enache, fermier din nordul Moldovei.
Cultivatorul a susținut că mai rău stă la păioasele de toamnă, pentru că nu a putut semăna suprafața programată. “Am rămas cu sămânță pe stoc. Nu am reușit să o așez sub brazdă; din 100 ha, jumătate din suprafață a rămas nesemănată”, a explicat fermierul.
Cu grâul semănat, Viorel Enache speră să nu aibă probleme, “deși nu era prea viguros în toamnă. Nu am recoltat monoliți, nutresc speranța că plantele sunt mai rezistente la temperaturi scăzute. La noi au fost nopți cu -22OC, iar solul este înghețat în profunzime până la 40 cm. Câmpu-i în mare parte gol, zăpada căzută în cantitate suficientă a fost viscolită”.

După ani secetoși, terenul are rezervă de apă
“Voi cultiva 20 ha cu lucernă, pun câte 2 ha de cartof și de harbuz iar pe suprafața rămasă până la 515 hectare mai însămânțez floare, porumb și soia. Vreau să cred că acest an agricol va fi mai bun, cel puțin în refacerea rezervei de apă în sol, pentru că am avut secetă cumplită în ultimii doi-trei ani”, a precizat fermierul.
Anul trecut, Viorel Enache a cumpărat în leasing două tractoare Fendt de 220 și 130 CP, care l-au costat în jur de 200 mii de euro. Acesta mai dorește să doteze ferma cu o mașină de erbicidat performantă, dar va decide asta atunci când va vedea ce bani îi vor rămâne după valorificarea recoltei.

DÂMBOVIȚA
Iarna se numără plantele din monoliți!
În ferma dâmbovițeanului Marius Gheboianu, din Dărmănești, terenurile sunt încă acoperite de un strat subțire de zăpadă, de 10-15 cm. „Nu pot aprecia care este acum starea culturilor înființate în toamnă, că nu am putut intra la control și nu mă pot pronunța până nu văd care este situația reală. Urmează să luăm monoliți și să testăm viabilitatea plantelor. Până atunci, am trecut la repararea utilajelor agricole din dotarea fermei”, ne-a declarat inginerul agronom.
„Am semănate 200 ha cu grâu și orz și 65 ha de rapiță. Culturile au intrat binișor în iarnă; înainte de căderea zăpezii a fost o bună perioadă de îngheț cu temperaturi de până la -14OC”, susține producătorul agricol.
„Cultura de rapiță mi-a ridicat ceva necazuri. Am făcut erbicidarea, dar am avut probleme cu Athalia rosae, ale cărei larve au atacat aparatul foliar. În urma unui tratament fitosanitar adecvat, am reușit să combat atacul care începuse să se extindă și să pună presiune pe întreaga cultură”, ne-a declarat Marius Gheboianu. Agronomul recunoaște că a cheltuit un pic mai mult decât într-un an normal, pentru că a pregătit foarte greu terenul din cauza condițiile meteo nefavorabile. În general, Marius Gheboianu realizează o tehnologie de cultivare de nivel mediu, nu sută la sută intensiv. Cu toate acestea, după propria apreciere, producțiile obținute în anii favorabili au fost excelente.

 

“BĂTRÂNUL” U 650, LA CASAT
“Intenționez ca în acest an să mă dotez cu un tractor mult mai performant decât «bătrânul» U 650, care m-a slujit cu credință. Nu m-am hotărât încă: să iau în leasing un Case ori un John Deere. De asemenea, vreau să depun un proiect pentru dezvoltarea sectorului animalier”, ne-a dezvăluit din planurile de viitor Nicușor-Sorinel Boboacă. Agricultorul are în exploatare 400 de oi și 15 vaci cu lapte. S-a străduit să adune un stoc suficient de furaje. Numai de pe lucerniera de 15 ha a recoltat patru coase, iar pe a cincea a lăsat-o ca s-o pască animalele.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →