Testarea mașinilor fitosanitare cu HERBST TEST 1000 - Revista Ferma
8 minute de citit

Testarea mașinilor fitosanitare cu HERBST TEST 1000

ranta1111 m Testarea mașinilor fitosanitare cu HERBST TEST 1000

Testarea mașinilor pentru tratamente fitosanitare nu este doar o necesitate tehnică și economică, ci și o obligație morală pentru protejarea tuturor elementelor din lanțul de producție și pentru a obține produse sănătoase și curate.

Toate mașinile de stropit care lucrează în țările europene sunt supuse unei inspecții periodice, fiind verificați următorii parametri:

– debitul de lichid prin fiecare duză și uniformitatea de distribuție pe lățimea de lucru. Duzele de pulverizare trebuie să aibă un coeficient de variație a debitului sub 10%. Peste această valoare, duza trebuie obligatoriu să fie schimbată;

– puterea și presiunea pompei;

– armăturile, conductele și manometrul;

– rezervorul, sistemele rampei și sistemul de conducte de la rampă;

– sistemul de amestec, încorpoarare și filtrele.

Ovidiu Ranta precizează că: „România, la momentul aderării la UE, și-a luat angajamentul că până în 2016 vor fi testate toate mașinile fitosanitare. (…) Ideal ar fi ca fermierii să înțeleagă că această măsură nu este una restrictivă, ci o măsură de îmbunătățire a calității tratamentelor fitosanitare”.

 

Standul HERBST TEST 1000

Prezentat în cadrul demonstrațiilor practice la standul USAMV Cluj – Napoca de la AgriPlanta Vest 2014, standul HERBST TEST 1000 este destinat testării uniformității de distribuție la mașinile pentru tratamente fitosanitare. Standul funcționează asistat de un PC, pe care este necesară instalarea softului OWFB 1.0.

Ovidiu Ranta explică: „Vizual, nu avem nici o metodă de determinare a parametrilor de funcționare a unei mașini de erbicidat. În urmă cu 50 de ani se credea că dacă o duză pulverizează foarte fin și face ceață, este o duză de calitate. Această poveste este însă de mult depășită. Astăzi, nu există mașină normală în țările dezvoltate care să nu aibă duză cu injecție de aer, care să poată lucra la viteze mari ale vântului, astfel încât substanța de combatere să se ducă pe suprafața țintă, să nu se evapore sau să fie preluată de vânt. (…) La duzele cu injecție de aer pulverizarea hidraulică este acceași ca și la duzele standard, dar cu deosebirea că lichidul curge cu viteză mare și aspiră aer din atmosferă, se amestecă în corpul duzei și din duză vor ieși bule de soluție cu aer în interior. Aceste bule se duc cu o viteză mai mare pe suprafața țintă, se sparg și, datorită forțelor de tensiune superficiale, se întind la fel ca și bulele de săpun, ceea ce înseamnă că acoperă mult mai bine foliajul și contactul dintre substanța fitosanitară și suprafața țintă este mult mai bine asigurat.

(…) Un alt element important la o duză este unghiul de pulverizare, care ne dă debitul de soluție pe suprafața țintă. Toți acești parametri sunt corelați și funcționează împreună, dar nu putem vedea nici unul cu ochiul liber.

Standul Herbst măsoară uniformitatea distribuției. De asemenea, prin sistemul de măsurare individuală la fiecare duză, se măsoară presiunea și debitul pentru fiecare duză în parte și putem astfel identifica modul în care se repartizează presiunea pe rampă. Totodată, are un sistem de determinare a etalonării manometrelor și a debitului la pompele de vehiculare a lichidului”.

Standul HERBST TEST 1000 este compus din următoarele elemente: cale de rulare, din șine de aluminiu; cărucior de măsurare cu 10 pahare; platformă cu jgeaburi de colectare a soluției; acumulator de 12 V și instalație electrică; sistem de transmitere a datelor măsurate prin unde radio; vană din material plastic pentru colectarea soluției.

Căruciorul de măsurare este compus din: sistem de antrenare pentru deplasare cu electromotor (12V); 10 pahare din sticlă; robineți cu comandă electromagnetică pentru golirea paharelor; butoane de comandă manuală pentru deplasare și golirea paharelor; senzori cu ultrasunete pentru măsurarea nivelului în pahare; acumulator 12V; sistem de transmitere a datelor prin WLAN.

Platforma cu jgheaburi pentru colectarea soluției se montează deasupra căruciorului. Ea este confecționată din aluminiu și este prevăzută cu zece canale colectoare, câte unul pentru fiecare pahar. La capătul fiecarui canal există un lanț de dirijare a soluției, pentru a evita efectul de capilaritate care poate să conducă la măsurări eronate.

Calea de rulare, împreună cu căruciorul de măsurare, sunt amplasate într-o vană de colectare din plastic, care, la extremități, este gonflabilă. Aceasta are rolul de a reține soluția colectată până la reîncărcarea ei în mașina din care a fost evacuată.

 

Funcționarea standului HERBST TEST 1000

Principiul de bază al funcționării standului HERBST TEST 1000 constă în colectarea soluției evacuate din duzele mașinii pe câte un metru lățime de lucru. Colectarea este facută cu ajutorul platformei cu jgheaburi, pentru fiecare jgheab existând un pahar colector corespondent. Începerea măsurărilor se face de la un punct de referință aflat pe prima șină a căii de rulare, după care căruciorul se autodeplasează câte un metru, conform plăcuțelor de ghidare de pe șine.

Pentru o măsurare, căruciorul așteaptă într-un punct și soluția colectată ajunge în paharele colectoare. Fiecare pahar este prevăzut cu un senzor cu ultrasunete cu ajutorul căruia se determină nivelul lichidului colectat, iar cu ajutorul softului OWFB această înălțime este transformată în volum de soluție. Timpul de așeptare a căruciorului pentru un punct de măsurare este diferențiat în funcție de tipul duzelor utilizate, de presiunea de lucru și de norma de soluție impusă. Acești parametri se introduc în programul de măsurare înaintea fiecărei determinări. După măsurarea la un punct și trimiterea datelor, paharele sunt golite automat cu ajutorul unor robineți electromagnetici plasați în partea inferioară a paharelor.

Datele obținute în fiecare pahar în parte sunt transmise la computer prin sistem radio și sunt stocate într-o bază de date. De aici pot fi accesate fie sub formă de valori absolute și exportate într-un fișier text sau se poate vizualiza imediat graficul de variație a distribuției pentru toată lățimea de lucru.

După terminarea unei măsurări complete pe lățimea de lucru, căruciorul se întoarce la punctul de referință.

 

Testarea individuală a duzelor

Pentru testarea individuală a duzelor, standul HERBST TEST 1000 este echipat cu un senzor de presiune și cu un debitmetru. Acestea se dispun pe duză prin intermediul unor dispozitive de adaptare standardizate, pentru a putea preleva date pentru toate tipurile de duze existente. Senzorul de presiune și debitmetrul sunt, de asemenea, conectate la afișajul digital care stochează datele și le trimite la PC.

 

Softul OWFB

Cu ajutorul softului OWFB se face comanda pentru căruciorul de măsurare, se introduc datele inițiale pentru măsurare, se realizează comunicarea cu echipamentul electronic de pe cărucior și se salvează datele prelevate.

Cu ajutorul subprogramului KHKomm se stabilește comunicarea cu aparatura de măsurare și se pot afla informații despre temperatura la care se lucrează, tensiunea din acumulatorul de pe cărucior etc.

Pentru măsurarea efectivă, se introduc datele referitoare la mașina ce urmează să fie testată: tipul mașinii; lățimea de lucru; presiunea de lucru; marca duzelor și tipul acestora; tipul sistemului de agitare; tractorul cu care lucrează în agregat; tipul rampei de distribuție și numărul de tronsoane; numărul de puncte de măsurare (corelate cu lățimea de lucru); tipul pompei cu care este echipată mașina.

Standul HERBST TEST 1000 este produs în Germania și a fost achiziționat de USAMV Cluj – Napoca printr-un proiect de cercetare. Este utilizat pentru instruirea studenților și a instruirea fermierilor, pentru testarea mașinilor în parteneriate cu producătorii de mașini de tratamente fitosanitare și pentru proiecte de cercetare și dezvoltare din cadrul Departamentului de Mecanizare al USAMV Cluj-Napoca.

 

 

 

 

ANF – ORGANISM DE INSPECȚIE

MADR va înființa centre de testare a mașinilor fitosanitare la nivelul Unităților fitosanitare județene, aflate în structura Direcțiilor pentru agricultură județene și în coordonarea tehnică a Agenției Naționale Fitosanitare (ANF), desemnată de MADR drept organism de inspecție a echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor de uz profesional, potrivit unui proiect al MADR.

Fiecare centru de testare va fi coordonat de un inspector fitosanitar, responsabil de organizarea, coordonarea și implementarea sistemului de inspecție la nivel teritorial, precum și de stabilirea echipei de experți (minim 2 persoane).

Normele, procedurile și instrucțiunile pentru dezvoltarea, gestionarea și implementarea sistemului de inspecție vor fi elaborate și aprobate de ANF.

MADR va achiziționa prin licitație publică echipamentele de testare și de calibrare a mașinilor fitosanitare și va putea semna protocoale de colaborare cu instituții de cercetare – dezvoltare și de învățământ superior, precum și cu alte entități publice și/sau private din domeniul agricol.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →