Tehnologiile care vor hrăni planeta! - Revista Ferma
3 minute de citit

Tehnologiile care vor hrăni planeta!

Agricultura viitorului e cheia! O mare parte dintre tehnologiile care vor revoluţiona modul în care oamenii îşi vor produce hrana în viitor sunt deja aici, aplicate, deocamdată, experimental sau doar la scară redusă. Însă această etapă nu va dura mult.

Noua revoluţie agrară
Termenul de Agricultură 4.0 denumeşte noua revoluţie din sectorul agroalimentar, dominată de tehnologii digitale. Conceptele cheie pentru noua revoluţie agrară sunt „Agricultura de precizie” şi „Agricultura inteligentă”. Agricultura de precizie este inteligentă, iar agricultura inteligentă este de precizie, dar aduce ceva în plus.
Tehnologii precum sisteme de ghidare automată prin GPS, hărţi ale culturilor, rată variabilă de aplicare, care permite adaptarea parametrilor unei maşini agricole pentru a aplica o anumită cantitate de îngrăşăminte, pesticide sau seminţe în funcţie de stadiul de dezvoltare a plantei sau de tipul de sol, sunt cunoscute şi fermierilor români. Acestora li se adaugă şi alte instrumente care, atunci când sunt utilizate împreună, ajută la reducerea erorilor umane şi oferă o gamă foarte mare de informaţii esenţiale pentru un management eficient al culturii.
De exemplu, senzori care pot fi montaţi în câmp sau pe maşini în mişcare colectează, în timp real, date despre sol şi despre culturi, de la disponibilitatea apei şi valorile nutrienţilor din sol, gradul de compactare a solului şi până la date care pot oferi indicii despre sănătatea plantelor şi date climatice locale.

Foto_1-tehnologii-agricole_b

foto: dlg.org

Un plus de precizie
Toate definesc agricultura de precizie, la care se mai face referire şi cu termenul de management specific al culturilor, pentru a indica un concept de management bazat pe observarea şi măsurarea variabilelor asociate unei culturi agricole şi luarea deciziilor optime în funcţie de aceste variabile, cu scopul creşterii profitabilităţii fermei.
Conceptul de plantare prescriptivă duce agricultura de precizie la un nivel superior: bazându-se pe datele colectate de senzori din fermă şi procesate, un program bazat pe algoritmi poate prezice cu acurateţe tipul de cultură agricolă potrivită într-o anumită zonă sau chiar parcelă, într-un anumit interval de timp.

Va urma…

SCHIMBARE RADICALĂ ŞI IREVERSIBILĂ
Guverne, corporaţii şi miliardarii lumii investesc sume uriaşe, de sute de milioane de dolari, în tehnologii inovatoare pentru sectorul agroalimentar. Lucrurile se mişcă rapid şi ireversibil: Agricultura Inteligentă (Smart Farming) şi Agricultura de Precizie (Precision Farming) vor schimba radical modul în care fermierii vor hrăni populaţia planetei.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →