TEHNOLOGIE - recunoaşterea FACIALĂ a vacilor - Revista Ferma
3 minute de citit

TEHNOLOGIE – recunoaşterea FACIALĂ a vacilor

Compania Cargill Inc. a încheiat un parteneriat cu firma irlandeză Cainthus, deţinătoarea unui software de analiză facială ce poate ajuta crescătorii de vaci de lapte să-şi scadă costurile, să crească producţia şi să aibă mai mare grijă de animalele lor.
Termenii tranzacţiei, prin care Cargill va prelua o participaţie minoritară la Cainthus (Dublin – Irlanda), nu au fost dezvăluiţi. Dar oficialii de la Cargill au descris acest lucru ca pe o investiţie semnificativă, dată fiind importanţa temei în strategia companiei de a extinde utilizarea digitizării şi a tehnologiei IT în producţia alimentară.

recunoastere-faciala-vaci.1_b

Monitorizarea animalelor de la distanţă 

Vacile, ca şi oamenii, au caracteristici şi semne faciale unice, care fac posibilă urmărirea mişcării şi a comportamentului lor. Sistemul lui Cainthus încorporează camere de luat vederi, senzori şi programe de analiză sofisticată a imaginilor. Dacă un anumit animal nu se mişcă destul de mult sau dacă şi-a schimbat obiceiurile tipice de mâncare sau adăpare, acestea constituie semne de avertizare privind apariţia unei boli care ar putea afecta producţia de lapte, reproducerea sau sănătatea generală a animalului. În aceste condiţii, sistemul trimite o alertă către computerul sau telefonul mobil al fermierului.
Programul a fost folosit pentru prima dată în 2015 la o fermă comercială de lapte din Ottawa, Canada. De atunci a fost instalat în ferme din New York şi California, precum şi din Italia, Spania iar în curând va fi funcţional şi în China.
Până acum accentul a fost pus pe bovinele de lapte, dar cele două companii intenţionează să extindă software-ul la mai multe specii. Astfel, Cargill împreună cu Cainthus lucrează la un program care identifică reacţiile faciale ale porcilor şi se aşteaptă să aibă un sistem comercial viabil până la sfârşitul acestui an calendaristic. Cele două companii vor să extindă în viitor programele şi la păsări şi în acvacultură.
Recunoaşterea facială oferă foarte multe detalii şi date complexe fermierilor. Practic, după instalarea sistemului, este nevoie de doar câteva secunde pentru a captura caracteristicile fiecărui animal (individual) şi apoi de câteva săptămâni pentru ca softul să înregistreze modelele şi mişcările individuale specifice câtorva vaci, pentru a stabili un punct de referinţă. Hardware-ul costă 38-50 dolari/animal, iar programul de colectare şi analiză valorează circa 50 dolari/animal/an.

Un articol semnat de GHEORGHE GHIŞE

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →