Tehnologie personalizată în funcţie de premergătoare, în ferma lui Cosmin Iancu - Revista Ferma
2 minute de citit

Tehnologie personalizată în funcţie de premergătoare, în ferma lui Cosmin Iancu

Design fără titlu (5)_b

Pe o suprafaţă mai mică, după porumb, s-a intervenit cu arătură. Masa mare de resturi vegetale a fost încorporată şi s-a fertilizat cu azot. “Porumbul are boli comune cu grâul, cum este fuzarioza, iar aratul este, în acest caz, o măsură agrotehnică necesară pentru a diminua infestarea cu fuzarioză”, explică tânărul fermier din Grădiştea.

cosmin iancu - rapita 2021_b

În România se practică, din păcate, o rotaţie prea scurtă în cazul rapiţei, cultură care necesită un timp de revenire mai mare. Este şi motivul pentru care trebuie să se intervină în timp util cu tratamente pentru Sclerotinia. “Am combătut Sclerotinia cu Pictor când au început să se scuture primele petale. În anii ploioşi, cum este acesta, la prima vijelie planta infestată cade la pământ iar infecţia se manifestă în timp ca o necrozare… Este cea mai păguboasă boală la rapiţă, cu până la 50 la sută pierdere în funcţie de gradul de infestare”, spune Cosmin Iancu.

Vezi ce tratamente și ce fertilizare a aplicat la grâu fermierul Cosmin Iancu (Click)

cosmin iancu - porumb_b

Cosmin Iancu administrează 1100 ha în Grădiştea, Ilfov. Tânărul fermier este responsabil de tot ce înseamnă tehnologia de cultură şi instrumentele prin care reuşeşte ca această tehnologie să fie pusă în practică, iar prin intermediul ideilor noi pe care le-a promovat a reuşit să crească profitabilitatea şi rentabilitatea afacerii de familie pe care o gestionează împreună cu tatăl şi bunicul său.

 Un articol de NICOLETA DRAGOMIR

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →