Mihai Pustai a investit în creşterea vacilor de lapte iar dejecţiile animaliere le administrează pe câmpurile sale din jud. Mureş cu ajutorul echipamentelor Joskin, ceea ce-i asigură economii de timp, combustibil şi de personal.
Îngrăşămintele organice stimulează activitatea microorganismelor benefice din sol, care sunt esenţiale pentru descompunerea nutrienţilor şi transformarea lor în forme uşor accesibile plantelor. Aplicarea gunoiului de grajd pe suprafeţele agricole este soluţia cea mai la îndemână pentru Mihai Pustai, din satul Pârâu Crucii, comuna Râciu, unde tânărul de 36 de ani utilizează dejecţiile rezultate în urma activităţii de creştere a vacilor de lapte pentru a îmbunătăţi fertilitatea solului şi a susţine dezvoltarea sănătoasă a culturilor.
Investiţie strategică
Cu o suprafaţă considerabilă dedicată culturilor de câmp şi un puternic profil zootehnic, Mihai ştie că valorificarea optimă a resurselor organice poate face diferenţa în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea producţiei vegetale. În primăvara acestui an, el a achiziţionat de la Tehnodiesel remorca de împrăştiat îngrăşăminte JOSKIN Siroko 5013/12V, o investiţie esenţială pentru activitatea fermei sale. Cu o capacitate de 12 metri cubi, acesta este echipamentul ideal pentru distribuirea uniformă a îngrăşămintelor solide, o caracteristică deosebit de valoroasă pentru obţinerea unei fertilizări eficiente. E nevoie de 4-5 remorci pentru a acoperi un hectar, iar ca şi cantitate, la un transport, pot fi aplicate până la 15 tone de gunoi de grajd.
Dacă într-o parcelă nefertilizată organic de 5 ani, să zicem, impunem o fertilizare la semănat de 250-300 kg de substanţă brută, la cele fertilizate recent, în ultimii 2 ani, reducem cantităţile de îngrăşăminte până la 100-120 kg. E o economie importantă de costuri. – MIHAI PUSTAI, Tânăr fermier în jud. Mureş
Aplicare uniformă
Decizia de a investi în echipamente specializate precum Joskin Siroko 5013/12V a fost influenţată de specificul activităţii sale, unde deşeurile organice rezultate din zootehnie sunt o resursă preţioasă. „Având în vedere cantitatea mare de dejecţii animaliere şi gunoi de grajd produs în fermă, utilizarea unui astfel de echipament a devenit o necesitate. În trecut, aplicarea se făcea prin metode mai învechite, care necesitau forţă de muncă suplimentară şi implicau o distribuţie neuniformă. Pe lângă acest aspect, uzura echipamentelor era destul de mare, iar consumul de combustibil era şi el semnificativ”, explică fermierul. Remorca recent achiziţionată îi permite acum să aplice îngrăşămintele solide într-o manieră uniformă şi rapidă, reducând timpul alocat acestor lucrări şi optimizând consumul de motorină.
Valorificarea ferestrelor de lucru
În activitatea agricolă, timpul este esenţial, mai ales în perioadele scurte de aplicare a îngrăşămintelor. „Avem ferestre foarte limitate pentru aplicarea fertilizanţilor, iar tehnologia Joskin ne ajută să valorificăm la maximum aceste perioade”, subliniază Mihai, care este doctor în ştiinţe agricole şi un foarte bun practician.
Necesarul minim de putere pentru a trage un astfel de utilaj este de 120 cai. El de obicei îl foloseşte în spatele unui tractor de 160-200 CP, mizând pe forţa superioară pentru a face faţă pantelor şi condiţiilor de teren mai grele. În general, gunoiul de grajd vine împrăştiat pe suprafeţele pe care îşi produce furajul, după păioase sau după porumb siloz. Noi am asistat la o astfel de lucrare pe o parcelă semănată cu lucernă, care urma să fie scoasă din cultură pentru a fi introdusă în traseul clasic de rotaţie.
Principiul de funcţionare
Odată încărcată în benă, materia organică este reţinută de un oblon pentru a nu se împrăştia pe drum sau a nu se deversa în exterior. În câmp, acest oblon acţionat hidraulic se ridică şi gunoiul este deplasat de către o bandă transportoare spre cei doi distribuitori verticali. Aceştia, la rândul lor, ridică materialul şi prin centrifugare îl distribuie în spatele echipamentului până la lungimi de 10-15 metri, pe o lăţime de 10-12 metri, în funcţie de turaţie şi de debitul hidraulic. „Am optat pentru varianta galvanizată, pentru a-mi asigura o perioadă cât mai lungă de utilizare şi o întreţinere cât mai uşoară. Nu întotdeauna avem timp să spălăm utilajul după lucrare şi, în consecinţă, gunoiul fiind foarte coroziv îl va distruge dacă este vopsit normal sau nevopsit. Versiunea galvanizată are o protecţie ridicată la coroziune şi umiditate”, a ţinut să precizeze Mihai Pustai.
Optimizarea costurilor
Fiind o fermă mixtă cu preponderenţă zootehnică, îngrăşămintele organice asigură o economie a costurilor de producţie până la 60-70% în ceea ce priveşte fertilizanţii, susţine tânărul fermier. „Practic, folosim îngrăşăminte în cantităţi reduse la însămânţat. Mai ales în parcelele în care am fertilizat organic. Dacă într-o parcelă nefertilizată organic de 5 ani, să zicem, impunem o fertilizare la semănat de 250-300 kg de substanţă brută, la cele fertilizate recent, în ultimii 2 ani, reducem cantităţile de îngrăşăminte până la 100-120 kg. E o economie importantă de costuri. Plus că eu îmi produc singur materia organică”, constată mureşeanul. Înainte de a dispune de acest utilaj, el fie închiria un astfel de echipament sau contracta lucrarea de distribuţie ca atare, fie depozita pe o perioadă relativ scurtă la capătul parcelei şi de acolo împrăştia cu încărcătorul telescopic. „Era un volum de muncă enorm, cu timp alocat şi consum de combustibil. Pe lângă faptul că supra-solicitam utilajul. Dar de când am acest MIG, e mult mai uşor”, afirmă acesta.
Gestionarea îngrăşămintelor semi-lichide
Pe lângă remorca Siroko 5013/12V, Mihai deţine şi o vidanjă de la Joskin, achiziţionată tot prin intermediul Tehnodiesel. Este vorba de modelul Modulo 2, un distribuitor de îngrăşăminte semi-lichide monoax, care are o capacitate de stocare pentru 11 metri cubi. Rezervorul e realizat din oţel de înaltă rezistenţă, galvanizat la cald. „Îl am de mai bine de trei ani în fermă. Am optat pentru această variantă datorită manevrabilităţii. Şi fiind anvelope late, cât şi bazinul între roţi, am o stabilitate mai bună pe pante la încărcărcătură maximă”, argumentează agronomul. Cam 60% din greutatea vidanjei este susţinută de tractor, ceea ce sporeşte aderenţa, oferind o stabilitate bună chiar şi în condiţii meteo nefavorabile. Se impune să precizăm şi faptul că dejecţiile animaliere sunt amestecate în batal cu un mixer produs tot de către belgienii de la Joskin. Acesta se cuplează în tiranţii tractorului, făcând o omogenizare a materiei organice, care vine apoi încărcată în vidanjă pentru a fi distribuită pe câmp cam o dată pe lună, în perioada permisă.