Tehnică pentru descărcat - Revista Ferma
3 minute de citit

Tehnică pentru descărcat

padurarul foto m Tehnică pentru descărcat

Prima lucrare de la începutul anului, pentru cei care au culturi însămânțate din toamnă de grâu sau de orz, este aplicarea îngrășămintelor chimice granulate pe bază de azot. Lucrarea trebuie executată în perioada februarie – martie, în mustul zăpezii.

Pentru această lucrare este nevoie de un tractor care să lucreze în agregat cu mașina de fertilizat, purtată sau tractată și un tractor care să transporte cu ajutorul unei remorci îngrășământul chimic de la fermă în câmp, plus câțiva oameni care să descarce sacii din remorcă în utilajul de fertilizat sau un încărcător frontal care să facă acest lucru.

Una dintre soluțiile menite să ușureze lucrarea de descărcare a îngrășământului chimic din remorcă, încărcat din fermă în vrac prin răsturnarea lui din saci de 50 kg sau Big-bag-uri de 500 kg, este folosirea unui transportor elicoidal (șnec), montat pe oblonul din spatele remorcii, pus în mișcare de un hidromotor acționat de instalația hidraulică a tractorului.

Acest șnec are lungimea de 4 m, un diametru de 140 mm, iar pentru funcționarea în parametrii constructivi are nevoie de o capacitate a pompei hidraulice a tractorului de 20-40 l/h și de o presiunde de 10 MPa. Poate să descarce până la 25 t/h. Materialul din care este confecționat poate fi din metal galvanizat sau din inox, pentru a fi mai rezistent la coroziunea îngrășământului chimic.

Șnecul poate fi montat pe orice tip de remorcă care să aibă bascularea pe spate și șubăr de cereale pe oblonul posterior (în lipsa acestuia se poate construi prin decupare). Constructiv, șnecul este realizat în două variante – dintr-o bucată sau pliabil, în felul acesta ocupând spațiu mai puțin la deplasarea reorcii pe drumurile publice.

Șnecul hidraulic pliabil este prevăzut, la gura de descărcare, cu un furtun flexibil cu inserție metalică și un tub din PVC care dă posibilitatea ca materialul transportat să poată fi manipulat pe o zonă mai mare, fără mișcarea remorcii. Mai este prevăzut cu un comutator, ce acționează o electrovalvă, montat pe tubul din plastic în apropierea zonei de refulare, pentru pornirea și oprirea funcționării șnecului; în acest fel nu se risipesc îngrășământul sau sămânța.

Șnecul hidraulic cu construcție fixă – pentru pornirea și oprirea funcționării este prevăzut cu un robinet cu trei cai, montat pe cuva de alimentare a acestuia, iar dirijarea materialului descărcat în stânga și în dreapta se face cu ajutorul unui tub flexibil cu inserție metalică lung de 1 m.

Utilizarea șnecului acționat hidraulic, care se montează pe oblonul din spatele remorcii, pentru descărcarea sămânței de cereale în semănătoare sau a îngrășământului chimic în mașina de fertilizat este o soluție practică datorită costului de investiție mic și ușurării executării lucrării fără pierderi de produse transportate.

Vasile Cornel PĂDURARU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →