5 minute de citit

TechCare. ZOOTEHNIA DE PRECIZIE ÎN FERMELE ROMÂNEŞTI

TechCare este acronimul proiectului cu titlul „Integrating innovative TECHnologies along the value Chain to improve small ruminant welfARE management” (Integrarea tehnologiilor inovatoare de-a lungul lanțului valoric pentru a îmbunătăți gestionarea bunăstării rumegătoarelor mici) finanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul de adresează fermierilor care cresc ovine pentru carne și lapte precum și celor care dețin caprine pentru lapte. TechCare reunește 19 parteneri din 9 țări printre care și România, reprezentată de Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I “ din Timișoara.

logo techcare_b 

TechCare în vestul României

În cadrul proiectului vor fi selectați 10-12 fermieri din zona de vest a țării care vor beneficia de echipamente de precizie ce vor permite monitorizarea întregului lanț de producție, permițând tuturor părțile interesate, de la fermieri la consumatori, să aleagă produse obținute de la animale crescute în condiții de bunăstare.
TechCare va lucra cu cerințele și nevoile părților interesate, în special a fermierilor, pentru a se asigura că modelul de afaceri rezultat pentru gestionarea bunăstării animalelor este acceptat și preluat de industrie.

 

Tehnologii inovative în ferme

Activitățile TechCare se bazează pe o abordare multiactor la nivel național și UE. Astfel, tehnologiile inovatoare reținute pentru îmbunătățirea managementului bunăstării animalelor rezultate din TechCare vor primi o validare formală de la utilizatorii finali, ținând cont de componentele economice, practice, sociale, de volum de muncă și de eficiență.
În plus, factorii de decizie și consumatorii vor fi informați și consultați pentru a avea sprijinul lor. TechCare va crea condițiile necesare pentru a asigura o preluare și răspândire rapidă a soluțiilor propuse de proiect.
Partenerul din România s-a angajat pentru aplicarea tehnologiilor inovative în ferme de ovine crescute pentru producția de lapte. Fermele selectate, unde va fi instalat echipament de precizie, vor servi ca model pentru aplicarea acestor tehnologii și în alte ferme de ovine.

tech care impact 01_b 

Ce presupune proiectul?

Ce presupune aplicarea zootehniei de precizie pentru monitorizarea bunăstării animalelor,în acest caz a rumegătoarelor mici?
În prima fază au fost consultați peste 30 de fermieri, cercetători și reprezentanți ai asociațiilor cu privire la cele mai frecvente probleme de sănătate ale ovinelor din fermele pentru lapte și s-a stabilit o ierarhie. Rezultatele au fost comunicate conducătorului de proiect de la Scotland’s Rural College (SRUC) care, pe baza datelor adunate și din celelalte țări participante, va stabili care sunt prioritățile.
În esență, în fermele țintă, vor fi instalate echipamente zootehnice care vor transmite prin intermediul unor aplicații pe telefon un avertisment privind iminența apariției unor probleme privind bunăstarea ovinelor.

 

4 exemple de tehnologii

 

  1. Trecerea ovinelor peste un cântar electronic cu citirea automată a numărului matricol ne poate indica din timp că animalul respectiv a slăbit nejustificat.
  2. Aplicarea la gâtul animalului a unor accelerometre cu GPS ne poate indica unde se află ovinele pe pășune și cât se mișcă. Pentru orice modificare putem suspiciona o problemă de sănătate (șchiop) sau reducerea disponibilității furajului verde care va avea impact asupra masei corporale și ulterior a producției de lapte.
  3. Instalarea de lactometre la instalația de muls ne va permite să monitorizăm zilnic producția individuală de lapte pe baza căreia putem face o selecție reală sau să găsim cauza scăderii nejustificate a cantității de lapte mulsă zilnic.
  4. Instalarea unei stații meteo cu aplicație pe telefonul mobil ne va permite să corelăm unele date ca temperatura, umiditatea și regimul de precipitații cu disponibilul de masă verde și ulterior cu impactul asupra producției de lapte.

Aplicarea acestor metode de monitorizare se poate face foarte ușor în sistemele intensive de creștere pe rase specializate de lapte și mult mai greu în sistemele extensive, în special în zona de munte.

foto techcare 02_b 

Rase specializate de ovine

Sunt mulți crescători care, în ultimii ani, au importat rase specializate pentru lapte pentru a produce hibrizi cu rasele autohtone sau chiar pentru a le crește în rasă curată. Astfel, în fermă dețin rase ca Țurcană sau Țigaie, dar și rase specializate crescute intensiv pentru a acoperi cu produse lactate partea din an (toamnă – primăvară) în care rasele autohtone nu produc.
În urma unor discuții cu crescătorii pot să afirm că 100 de oi dintr-o rasă specializată crescută intensiv produc lapte echivalent cu 300-400 de oi din rasele autohtone!

OBIECTIV: BUNĂSTAREA OVINELOR
Proiectul TechCare se adresează în primul rând acestor crescători care au animale puține și valoroase și nu își permit să le piardă. Sigur că ținta este monitorizarea bunăstării ovinelor crescute în ambele sisteme – intensiv şi extensiv – și în timp vom găsi și acele tehnologii ale zootehniei de precizie cu aplicabilitate în sistemul extensiv. Totul cu participarea fermierilor!
Aplicarea zootehniei de precizie ne face munca mai ușoară, dar nu trebuie să uităm tradițiile și identitatea națională.

Durata proiectului TechCare este de 4 ani iar valoarea se ridică la 5,7 milioane euro.

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
LUDOVIC CZISZTER
UȘV Timișoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →