TCE 3 Brazi redefineşte norocul cu Pioneer - Revista Ferma
7 minute de citit

TCE 3 Brazi redefineşte norocul cu Pioneer

foto 1 m TCE 3 Brazi redefineşte norocul cu Pioneer

Câmpul tehnologic de la TCE 3 Brazi Neamţ a cuprins 31 de hibrizi de porumb, în asolament fiind inclusă şi soia.

 

Genetica Pioneer domină pe piaţa soiei

Soia nu trebuie să lipsească din asolament, pentru că îmbogăţeşte solul în azot şi reprezintă singura sursă de proteină pentru animale. “La soia, din cele 70.000 ha aflate în cultură în România, aproximativ 50.000 ha sunt cu sămânţă Pioneer, deci dominăm piaţa soiei. Avem 3 soiuri extraordinar de productive, care se pretează a fi cultivate de la Nord la Sud şi de la Est la Vest, având grupe de maturitate diferite”, preciza Maria Cîrjă, director de marketing al Pioneer. 

La porumb, Pioneer a prezentat numeroşi hibrizi care se pretează judeţului Neamţ şi zonelor limitrofe, recomandarea reprezentanţilor companiei fiind hibrizii cu grupe FAO de 250-350. În câmpurile de la Zăneşti s-a arătat “pe viu” ce pot să ofere o sămânţă de calitate, un hibrid de porumb performant şi potrivit ales şi o tehnologie ca la carte. “Dintre cei noi, aş remarca hibrizii P9175, P9241, P9571, care au performanţe de producţie extraordinare. Am în vedere toate aspectele urmărite de către fermieri, respectiv rezistenţa la secetă, la buruieni, la boli şi la dăunători, precum şi producţiile, care pot fi deosebite cantitativ şi calitativ. Toate acestea au fost demonstrate «pe viu» şi aici. Nu am ales întâmplător să colaborăm de atâţia ani cu TCE 3 Brazi. Sunt profesionişti şi răspund aceloraşi rigori ştiinţifice la care ne raportăm şi noi. Le mulţumim şi ne propunem să continuăm parteneriatul cu profesioniştii din agricultură”, a mai spus Maria Cîrjă.

În funcţie de rezultatele de producţie, se va decide care dintre hibrizii testaţi în câmpurile de la Zăneşti, dar şi în alte locaţii, vor fi puşi în vânzare anul viitor. 

La Zăneşti există şi o zonă de testare a hibrizilor de porumb siloz, cu un conţinut ridicat de proteină, aleşi şi din portofoliul Pioneer. 

 

Soluţiile tehnologice pun în valoare calitatea seminţei

Platforma experimentală Pioneer de la TCE 3 Brazi este reprezentativă pentru zona Moldovei. An de an, aici sunt experimentate noutăţi în privinţa seminţelor, dar şi a tehnologiei de cultură, astfel încât să se evidenţieze ceea ce este mai bun, din ambele perspective. “Cei 31 de hibrizi de porumb testaţi sunt din toate grupele de vegetaţie, inclusiv din grupa FAO 400, ceea ce consideram că nu e potrivit în zona Moldovei”, a spus Vasile Iacob, inginerul şef cu producţia vegetală din cadrul TCE 3 Brazi.

Anul acesta, pe toată platforma, s-au aplicat 200 kg de uree/ha, încorporată cu cultivatorul înainte de semănat. Ureea are ca efect benefic faptul că, pe parcursul vegetaţiei, azotul se eliberează treptat. Ca fertilizare starter, s-au administrat 200 kg/ha de îngrăşăminte complexe 18-46. 

La TCE 3 Brazi, porumbul presupune o cheltuială de maxim 2800-3000 lei/ha. Producţia de 10 t/ha face din porumb o cultură rentabilă chiar şi dacă se vinde cu 0,45 – 0,50 lei/kg. 

 

FAO mai mare înseamnă umiditate crescută la recoltare

Vasile Iacob a remarcat că anul acesta unii fermieri au riscat la alegerea grupelor de vegetaţie. “Este adevărat că grupa FAO mai mare asigură o producţie mai mare, dar numai în anumite condiţii. De exemplu, unii colegi au exagerat, optând pentru FAO 350-380 chiar dacă zona lor nu se preta pentru aceasta, iar din lipsa condiţiilor de temperatură, neadunându-se numărul de grade Celsius necesar coacerii depline, vor recolta cu umiditate ridicată, cu costuri foarte mari la uscare, porumbul devenind astfel o cultură nerentabilă pentru ei. Rar se întâmplă să fie, aici, un an atât de călduros încât să ajungă la maturitate şi la umiditatea de 16-17%. În toată activitatea mea, poate că s-a întâmplat acest lucru de 2-3 ori”, a argumentat Vasile Iacob.

Specialistul agronom le recomandă fermierilor, în special celor din judeţele Neamţ, Botoşani şi Suceava, să nu aleagă hibrizi de porumb din grupe de vegetaţie mai mari de 340. 

Cultura de porumb a beneficiat de o erbicidare preemergentă, cu Adengo – 0,4 l/ha, pentru ca o eventuală ploaie după semănat să nu scoată la suprafaţă buruieni care să compromită cultura. Efectul lucrării a fost foarte bun, nemaifiind nevoie de vreo intervenţie în vegetaţie. “Teoretic, pe vegetaţie, dacă ai erbicidat preemergent, se mai poate interveni o dată, dar anul acesta nu a fost nevoie şi sperăm să obţinem producţii foarte bune. Dacă anul trecut am obţinut 9960 kg/ha, anul acesta cred că vom depăşi 11 mii kg boabe/ha. Sigur că tehnologia poate pune în valoare o sămânţă, dar calitatea seminţei este esenţială, iar pentru noi, Pioneer înseamnă foarte mult. Aproximativ 80% din suprafaţa totală ocupată cu porumb, de 2400 ha, este semănată cu hibrizi Pioneer. Iar, la soia, colaborarea este maximă, respectiv pentru întreaga suprafaţă de 500 ha cu soia, sămânţa provine de la Pioneer”, a precizat inginerul Vasile Iacob.

Redefineşte norocul cu Pioneer rămâne nu doar un principiu teoretic, ci şi o provocare practică la care, potrivit organizatorilor evenimentului agricol de la Zăneşti Neamţ, au acces toţi cei care caută drumul către performanţă, inclusiv prin investiţii în planul cunoaşterii, prin informare şi testare în teren. Din perspectiva cercetării Pioneer, se susţine clar şi oficial faptul că experimentarea în culturi comparative reprezintă primul şi cel mai important pas dintr-un sistem complex de testare şi de selecţie a hibrizilor de porumb performanţi, adaptaţi condiţiilor specifice din România, cu însuşiri agronomice valoroase, care sunt propuşi a fi introduşi în cultură în următorii ani.

 

Petronela COTEA MIHAI

Redactor Radio România Iaşi

 

 

 

Dintre toate încercările pe care le-am făcut în peste 30 ani de activitate, consider că acesta este optimul economic pe care îl recomand, respectiv 200 kg uree înainte de semănat şi 200 kg îngraşăminte complexe, pentru o producţie de aproximativ 10 t/ha, desigur folosind o sămânţă foarte bună şi potrivit aleasă

Vasile Iacob, inginer şef cu producţia vegetală în cadrul TCE 3 Brazi


Parteneriat cu tradiţie

După fuzionarea Pioneer cu DuPont, colaborarea dintre TCE 3 Brazi Neamţ şi Pioneer a continuat la fel de asiduu pe linia aprovizionării cu seminţe şi pe cea a multiplicării seminţelor de porumb, de soia şi de rapiţă. La aceeaşi foarte bună cotă a rămas şi colaborarea pe partea de protecţie a culturilor, iar de aici vin performanţele şi satisfacţia lucrului bine făcut. “Avem în exploatare aproximativ 6800 ha şi suntem conştienţi de faptul că nu doar noi, ci încă alte sute de familii depind de succesul muncii noastre. De aceea, ne-am ales ca parteneri numai oameni şi firme cu înaltă probitate ştiinţifică, cum sunt şi cei alături de care suntem astăzi, respectiv Pioneer-DuPont şi Aectra. De peste 15 ani, suntem împreună cu firma Pioneer. Chiar dacă dânşii au fuzionat cu DuPont, am rămas în acelaşi parteneriat şi chiar putem spune că am crescut, aflându-ne astfel în parteneriat şi cu Du Pont. Scopul acestei întâlniri este de a prezenta la obiect rezultatele muncii noastre comune de un an, respectiv înfiinţarea loturilor demonstrative”, sublinia Radu Bălău – directorul exectiv TCE 3 Brazi.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →