Mobilizările fără precedent ale fermierilor europeni din această iarnă, ale căror proteste au paralizat multe capitale de pe continent, ar putea avea totuşi un ecou favorabil pentru sectorul agricol primar.
Pe lângă măsurile de relaxare a politicilor de mediu anunţate deja, la Bruxelles se vorbeşte acum despre o revoluţie a verzilor, care au solicitat executivului UE să facă mai mult pentru a aborda dezechilibrele din lanţul alimentar. Concret, ecologiştii au propus Comisiei Europene introducerea unei taxe excepţionale pe profit pentru produsele agroalimentare, care să ajungă apoi cumva în buzunarele fermierilor.
„Majoritatea fermierilor pur şi simplu nu mai pot trăi din munca lor”, se precizează în scrisoarea adresată preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedinţilor Maroš Šefčovič şi Margrethe Vestager, precum şi comisarului pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski.
Împiedicarea practicilor comerciale neloiale
O altă măsură solicitată se referă la consolidarea directivei europene privind practicile comerciale neloiale, pentru a interzice revânzarea în pierdere şi pentru a sancţiona eventualele înţelegeri între marile lanţuri de desfacere a produselor agroalimentare. Totodată, verzii cer executivului european să oprească negocierile privind acordul de liber schimb cu Mercosur, despre care spun că ar constitui dezavantaj competitiv major pentru fermierii europeni.
Ascensiunea euroscepticilor
Cu patru luni înaintea alegerilor din Parlamentul European, ascensiunea partidelor eurosceptice, care şi-au găsit un bazin electoral consistent în zona rurală, reprezintă cel mai mare coşmar pentru actuala administraţie europeană. Cel mai recent raport al Comitetului Regiunilor (CoR) confirmă îngrijorarea că fermierii ar putea deveni un izvor de voturi important pentru partidele de extremă dreapta la viitoarele alegeri, deoarece constatările sugerează că discursul anti-UE are mai mult sprijin în zonele rurale.