Daniela Herţeg, acum în vârstă de 22 de ani, a intuit încă din copilărie că drumul ei va fi cel bătătorit de tatăl său, Dan Herţeg. A fost mereu pasionată de fermă şi de mică îşi petrecea timpul în acest spaţiu liniştit şi organizat. A absolvit anul acesta facultăţile de Agricultură şi de Management Agricol, pentru a îmbrăţişa ambele dimensiuni ale realizării unei afaceri de succes. Nu este suficient să cunoşti secretele cultivării pămăntului dacă nu ştii să valorifici ceea ce rezultă de pe urma acestei activităţi.
Daniela Herţeg are informaţia practică, la care se adaugă baza teoretică, acumulată în ultimii patru ani. „Managementul este foarte important într-o fermă. Trebuie să ştii cum să-ţi administrezi timpul, lucrul şi banii. Cu cât te organizezi mai bine, şi rezultatele sunt mai bune”, ne spunea cu convingere Daniela, conştientă de ceea ce o aşteaptă după ce va deveni proprietara fermei de la Secusigiu, administrată în prezent de tatăl său. De obicei, ea face muncă de birou, se ocupă cu achiziţiile şi cu diversele acte ce trebuiesc întocmite, dar aproape zilnic îşi face timp să meargă şi în câmp.
Pe combină, de la 12 ani
Modestia şi ambiţia sunt două dintre calităţile pe care le-am descoperit la ea. Desigur, inteligenţa nu mai poate fi pusă la îndoială, doar a terminat şefă de promoţie şi, în plus de asta, a urmat în paralel două facultăţi. Deşi a terminat Liceul de Informatică în Arad, a optat să studieze Agronomia la Timişoara. Iar Facultatea de Management a ales-o pentru că şi-a dat seama cât de important este să ştii să gestionezi o fermă. Curiozitatea m-a împins să o întreb cum a reuşit să-şi împartă timpul şi răspunsul ei nu m-a surprins deloc: „M-am organizat bine. Am învăţat de la tata!”. Tot de la acesta, spune ea, a învăţat că este important să se ţină de cuvânt şi să fie punctuală. Într-adevăr, Dan Herţeg, aşa cum îl ştiu eu, este un om calculat şi extrem de inteligent. Pentru el, nimic nu este la întâmplare. Şi-a permis să crească arenda pe hectar de la 600 la 1.800 de kilograme, dar în acelaşi timp a reuşit să nu mai depindă atât de mult de traderi. Grâul şi porumbul îl depozitează şi numai la primăvară îl vinde, când preţul cerealelor creşte de obicei. Iar pentru Daniela, el este un exemplu de urmat.
Ce planuri are tânăra fermieră şi ce proiecte de investiţii a demarat deja, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!