La începutul lunii august, la Căzănești (jud. Ialomița), peste 100 de fermieri din Bărăgan au fost invitați să viziteze Field Seeds Academy, un nou mod prin care Syngenta înțelege să strângă legătura cu fermierii.
Syngenta a dovedit încă o dată că este alături de fermieri și că înțelege să învețe și să se adapteze noilor condiții din agricultură alături de ei.
DOAR ÎMPREUNĂ CU FERMIERII
Raluca Boțan, director de marketing în cadrul diviziei pentru Semințe a Syngenta a explicat: „Inițial ne-am gândit că în acest loc de învățare pentru reprezentanții tehnici de vânzări avem nevoie de loturi experimentale care să îmbine atât practica din fermă, cât și cunoștințele din tehnic și din zona cercetare-dezvoltare a Syngenta. Avem nevoie să fim ancorați în agricultura românească, avem nevoie să descoperim împreună cu fermierii și să găsim soluții, tot împreună, pentru toate provocările din fermă. Așa s-a născut conceptul de Field Seeds Academy. A fost dezvoltat și lansat pentru echipa Syngenta, apoi ne-am dat seama de un lucru extrem de important, că în acest centru de învățare aveam următoarele lucruri: câmpul, produsele, hibrizii, dar ne lipsea o componentă extrem de importantă – dumneavoastră, fermierii”.
”Doar împreună (cu fermierii – n.r.) putem face lucrul în echipă. Și atunci, am hotărât ca azi să fie deschiderea oficială a Field Seeds Academy pentru cultura de floarea soarelui.” – RALUCA BOȚAN, Director de marketing, divizia Semințe – Syngenta
O PIATRĂ CRUCIALĂ ÎN VIITORUL FLORII SOARELUI
Și multe au fost secretele pe care fermierii le-au aflat despre floarea soarelui: cum influențează cultura perioada de semănat sau densitatea, care sunt hibrizii Syngenta și unde își au ei locul, etc.
Dar, din capul locului trebuie să spunem că noutatea revoluționară pe care Syngenta a pus-o la punct și a lansat-o recent pe piață este tehnologia A.I.R.™ și hibrizii SY Futura AR și SY Corsica AR.
Printre principalele caracteristici ale acestor hibrizi se regăsesc potențialul de producție ridicat, similar cu cei mai buni hibrizi Syngenta, adaptabilitate foarte bună la condițiile din țara noastră și toleranță la toate rasele de mană cunoscute în România, toleranță la boli și la lupoaie rasa F.
EPOCA DE SEMĂNAT ȘI PRODUCTIVITATEA
Printre multe alte lucruri pe care reprezentanții Syngenta le-au împărtășit fermierilor, s-a numărat și modul în care perioada de semănat influențează productivitatea. Pentru a afla acest lucru, specialiștii companiei au semănat aceiași hibrizi de floarea soarelui în trei perioade diferite. Din cauza schimbărilor climatice, a apărut tendința, dictată de necesitatea folosirii cât mai eficiente a rezervei de apă din sol, de a semăna cât mai devreme.
SECRETELE ALEGERII PERIOADEI OPTIME
În condițiile actuale, când evoluția vremii este imprevizibilă, secretul succesului în cultura de floarea soarelui constă în a stabili perioada optimă de semănat în funcție de rezerva de apă din sol, de tipul și textura solului, de tehnologia aleasă, precum și de alegerea hibridului potrivit, în funcție de toate acestea.
Pe platformă au fost semănați cinci hibrizi diferiți, de la timpurii până la tardivi.
- Prima grupă a fost semănată devreme, pe 17 martie.
- Cea de-a doua, semănată în perioada „normală”, a fost pusă în brazdă pe 14 aprilie.
- A treia perioadă. În fine, două săptămâni mai târziu, pe 28 aprilie, au fost semănate și ultimele semințe din lotul de testare.
CONCLUZIILE EXPERIMENTULUI
- Plantele semănate în primul lot au avut o vigoare mai mică la răsărire și o perioadă de vegetație mai lungă. Acest lucru le-a expus mai mult atacurilor diverse, începând de la Agriotes, Tanymecus și sfârșind cu mana. Durata de dezvoltare mai lungă a condus la o înălțime mai mare a plantei, care a avut ca urmări scăderea grosimii tulpinii și a masei foliare, ba chiar și la un colorit mai șters. Consecințele au fost o creștere a sensibilității la bolile foliare, ca și la cădere și frângere.
- În schimb, lotul semănat tardiv a avut o evoluție mai rapidă decât normal, o masă foliară bogată și un colorit mai verde. Chiar și la hibrizii tardivi și semitardivi perioada de vegetație a fost scurtată.
Concluzia generală a fost că perioada de semănat trebuie aleasă în funcție de temperatura și tipul solului și de hibrizii utilizați, ca și de specificul fiecărei zone!
UN CENTRU DE ÎNVĂȚARE DE UN REAL FOLOS
Acești primi pași în Field Seeds Academy s-au dovedit a fi de un real folos pentru toți cei prezenți. Pe lângă informațiile transmise, a constituit și un pas spre creșterea încrederii fermierilor în competențele reprezentanților Syngenta. Ei au înțeles că pot apela la reprezentanții companiei spre a primi cele mai bune sfaturi pentru activitatea lor!
TEHNOLOGIA A.I.R.™
După cum a explicat Daniela Gheorghiu, reprezentant tehnic de vânzări Syngenta, diferența între hibrizii existenți și cei lansați de Syngenta constă într-o caracteristică cu totul specială. Este vorba despre A.I.R.™, caracteristică ce provine dintr-o mutație spontană naturală, descoperită de cercetătorii Syngenta în populațiile sălbatice de floarea soarelui. Transferată prin ameliorare la hibrizi comerciali, aceasta conferă plantei de floarea-soarelui o toleranță ridicată la mai multe clase de erbicide, dintre care cele mai importante sunt imidazolinone (substanța activă imazamox) și sulfonilureice (substanța activă tribenuron-metil).
Cultivarea hibrizilor A.I.R.™ oferă o flexibilitate sporită în alegerea acestora în funcție de caracteristicile dorite: producție, adaptabilitate, toleranță la boli. Dar flexibilitatea se extinde și la alegerea erbicidului utilizat.
Siguranța rezultatelor
Pe lângă flexibilitate, A.I.R.™ oferă și siguranța rezultatelor. Având o cultură curată, prin alegerea erbicidului și a momentului de aplicare potrivit, este favorizată exprimarea potențialului genetic al hibridului și obținerea unor producții mai mari. În același timp, este crescută și siguranța unui start bun în vegetație, favorizat de utilizarea celui mai avansat sistem de erbicidare.
Nu în ultimul rând, este asigurată siguranța culturii în caz de accidente de erbicidare, ceea ce nu se întâmplă în cazul tehnologiilor curente.
Ca o consecință a flexibilității și siguranței oferite, profitabilitatea culturii cu tehnologia A.I.R.™ este, la rândul ei, crescută.