Suprafețe de mișcare perfecte pentru grajd - Revista Ferma
6 minute de citit

Suprafețe de mișcare perfecte pentru grajd

pedikura m Suprafețe de mișcare perfecte pentru grajd

La alegerea celor mai potrivite suprafețe de mișcare pentru grajdurile cu vaci de lapte există două cerințe majore care trebuie luate în considerare și evaluate individual în funcție de condițiile din fiecare fermă.

Pe de o parte, vorbim de nevoile de confort ale animalului și de sănătatea ongloanelor. Suprafețele de mișcare trebuie să influențeze pozitiv starea onglonului, permițând polizarea suficientă, dar nu exagerată, a stratului de corn. Suprafețele trebuie să garanteze deplasarea animalelor în siguranță, fără a exista pericolul alunecării și rănirii și să poată fi păstrate curate și uscate.

Pe de altă parte, trebuie avute în vedere costurile cu materialele folosite, acestea ocupând un loc central în economia fermei. Mulți crescători de animale doresc să își aducă direct contribuția la construcția adăpostului. Dar, pe lângă costurile inițiale trebuie avută în vedere și durabilitatea construcției și costurile de întreținere.

Nu în ultimul rând, ar trebui ca suprafețele din grajd să se curețe cu ușurință și să permită executarea operațiilor mecanizate pentru întreținerea animalelor. Astfel, mașinile, echipamentele și utilajele zootehnice trebuie să poată circula ușor peste suprafețele de mișcare din grajd, acest fapt jucând un rol esențial în întreținerea și utilizarea dotărilor, având în vedere că activități precum îngrijirea spațiului de odihnă sau îndepărtarea mecanizată a dejecțiilor sunt preponderente.


Pardoseala betonată plină

În grajdurile de vaci de lapte, pardoselile pline betonate sunt considerate o alternativă mai avantajoasă față de cele cu beci dedesubt pentru stocarea dejecțiilor. Totuși, în calculul costurilor totale trebuie luate în considerare a doua construcție pentru depozitarea dejecțiilor, achiziția plugului raclor, a pompelor și a conductelor pentru dejecții, precum și întreținerea și repararea acestora.

Nu mai puțin importantă este execuția pardoselilor. Suprafețele trebuie să fie perfect netede, pentru a împiedica staționarea lichidelor în cavitățile formate. Dar cum acest lucru este greu de pus în practică, animalele intră frecvent în contact cu zonele umede și murdare, ceea ce afectează sănătatea ongloanelor.

 

Materialul potrivit pentru construcția suprafețelor de mișcare

La execuția suprafețelor de mișcare în adăpostul cu vaci de lapte se utilizează materiale diferite, precum beton sau mastic asfaltic, care pot fi acoperite sau nu cu covoare din cauciuc.

• Betonul se utilizează atât la construcția aleilor pline, cât și la cele cu grătare. Proprietățile betonului corespund standardelor actuale de calitate, asigurând fiabilitatea la fiecare tip de utilizare. Alegerea betonului potrivit este, de regulă, sarcina persoanei responsabile cu întocmirea proiectului viitorului grajd.

Aceasta trebuie să asiste atât la turnarea, cât și la finisarea ulterioară a suprafeței. Calitatea lucrării este esențială pentru a preîntâmpina anumite probleme, cum ar fi uscarea prea rapidă a betonului, scurtându-i durata de viață și de folosire.

Profilarea suprafețelor pline betonate ar trebui să împiedice alunecarea vacilor. Pentru a avea o suprafață cu un profil regulat și cu adâncimea de minim 3 cm, profilarea pardoselii din beton nu ar trebui făcută în regie proprie, ci de firme specializate.

O alternativă la turnarea la fața locului a betonului sunt suprafețele prefabricate, pregătite pentru a amenaja aleile de mișcare din grajd. Avantajul acestor suprafețe este calitatea și durabilitatea betonului. Dezavantajul îl constituie prețul mai ridicat, care se poate reduce prin montajul acestor prefabricate de către fermier.

• Modul de execuție a grătarelor de beton pentru bovine este normat prin noul standard DIN EN 12737, prin care se indică lățimea fantei și a zonei pe care calcă animalul. Grătarele se clasifică în funcție de greutatea bovinelor (clasele A1 până la A3). Calitatea grătarelor de beton ar trebui verificată chiar de la livrare, iar componentele deteriorate nu trebuie acceptate pentru a nu crește inutil riscul accidentării animalelor.

La utilizarea grătarelor de beton, un avantaj evident este depozitarea dejecțiilor dedesubt în grajd (beciul grajdului fiind depozitul de dejecții). Excrementele ajung rapid și direct în depozitul de dejecții, iar în acest fel suprafața de mișcare a vacilor rămâne mai uscată decât în cazul utilizării suprafețelor betonate integral, garantând sănătatea ongloanelor.

• Utilizarea masticului asfaltic se pretează doar pentru pardoselile pline, betonate integral, și comportă anumite neajunsuri. Masticul asfaltic este un amestec de bitum cu materiale solide de diferite granulații. Experiențele neplăcute cu aceste materiale constau în uzura accentuată a ongloanelor vacii în contact cu acest tip de pardoseli.


Utilizarea covoarelor din cauciuc

Acoperirea suprafețelor de mișcare din grajd – fie din beton integral, fie cu grătare – cu covoare din cauciuc, crește confortul și productivitatea vacilor de lapte.

Pardoselile din cauciuc, neavând o structură poroasă, ci mai degrabă închisă, sunt relativ ușor de curățat și de igienizat, operație necesară la intervale regulate, deoarece odată cu pătrunderea în cauciuc a onglonului vacii, acesta vine în contact cu urina și cu fecalele. Pentru o curățare perfectă, plugul raclor trebuie ajustat ca să funcționeze pe cauciuc. Suprafața curățată cu plugul raclor trebuie să fie suficient de lată încât sarcinile de apăsare să se distribuie uniform pe covor, iar în zona de ghidaj a plugului raclor covorul trebuie să fie bine fixat.

Pe grătarele din beton, covoarele se fixează cu sisteme speciale de ancorare, din cauciuc, fără a le găuri, pentru a nu afecta structura grătarului.

 

COVOARELE ELASTICE pediKURA

Pentru suprafețele de mișcare acoperite integral cu cauciuc, firma germană Kraiburg Elastik GmbH recomandă utilizarea sistemului pediKURA, al cărui efect este polizarea naturală a onglonului vacii.

Covorul special pediKURA, utilizat în grajd în proporție de cca. 20% față de covoarele KURA, creează zone abrazive care realizează o uzură controlată a unghiilor vacii. Suprafața pediKURA conține materialul abraziv corindon (al doilea mineral ca duritate după diamant) și un profil special, contribuind astfel la procesul de șlefuire a ongloanelor.

Elementul comun al tuturor tipurilor de covoare KURA este faptul că animalele înaintează cu încredere și în siguranță pentru a se hrăni și adăpa, pentru a-și manifesta natural căldurile și pentru a-și linge ugerul stând pe trei membre. Totodată, scade incidența afecțiunilor mamare și crește productivitatea animalelor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →