Suplimentul minune din hrana mieilor şi iezilor - Revista Ferma
5 minute de citit

Suplimentul minune din hrana mieilor şi iezilor

Termenul de probiotic îl auzim tot mai des când se vorbeşte de hrănirea mieilor şi iezilor, dar ce reprezintă el, de fapt?

 

Bacterii care refac echilibrul intestinal

 

Pentru a înţelege mai bine, dau un exemplu din viaţa noastră cotidiană. Mergem la medic cu o problemă de sănătate şi ne prescrie un antibiotic, dar ne recomandă asocierea lui cu un probiotic, care este, de fapt, un amestec de bacterii benefice care menţin echilibrul microbiotei intestinale, adică a microorganismelor ce se găsesc de obicei în intestine. Cu alte cuvinte, antibioticul distruge la nivel intestinal atât bacterii responsabile de infecţii, cât şi bacterii care deţin funcţii importante în menţinerea sănătăţii organismului. Prin pastilele cu probiotice, noi colonizăm din nou intestinul sau cel puţin menţinem un echilibru, pentru ca în final să nu manifestăm tulburări digestive (diaree).

miei sugari 3_b 

Nu dereglaţi pH-ul ruminal la tineretul sugar!

 

La miei şi iezi, dar şi la tineretul şi adultele din speciile ovine şi caprine, situaţia este mai complexă.
La tineretul sugar, odată cu ingesta de fân şi concentrate distribuite suplimentar faţă de laptele matern, în rumen pătrund microorganisme care treptat se înmulţesc şi digeră furajele cu un conţinut ridicat de celuloză şi nu numai. Acestea se numesc simbionţi ruminali şi sunt reprezentate, în principal, de bacterii, protozoare (organisme unicelulare) şi fungi (ciuperci). Numărul şi structura lor depind foarte mult de tipul furajelor ingerate. De exemplu, dacă în raţie adăugăm mai multe concentrate (porumb, orz, ovăz, etc), se creează un mediu mai acid în rumen. Dacă creşte aciditatea, o parte dintre simbionţii ruminali sunt distruşi şi se înmulţesc populaţiile care rezistă la un mediu mai acid. O nouă structură de simbionţi ruminali se formează în 10-12 zile.

 

3 modalităţi de prevenire a tulburărilor digestive

 

Fiecare crescător de ovine/caprine a observat că dacă schimbă raţia brusc, animalele fac de multe ori diaree. Această tulburare digestivă se poate observa, cel mai frecvent, primăvara când le scoatem la păşune şi ingeră cantităţi mari de masă verde.

  1. Obişnuirea cu furajele verzi din păşune. Preventiv se recomandă un tain de fân dimineaţa şi creşterea progresivă a perioadei de păşunat. În decurs de aproximativ 10 zile, simbionţii ruminali vor avea o structură care să reziste noului pH şi sunt capabili să digere furajele verzi.
  2. Probioticele suplimentate prin furaj au efect pozitiv asupra creşterii şi producţiilor obţinute, deoarece prin administrarea acestora noi adăugăm, de fapt, prin hrană, microsimbionţi în rumenul rumegătoarelor. Efectul cel mai puternic se poate observa la miei şi iezi în perioada de alăptare. Prin distribuirea probioticelor, noi ajutăm colonizarea rumenului cu bacterii benefice şi modificarea fiziologiei tractusului digestiv (secreţia salivară, motilitatea rumenului, cantitatea de lichid şi a particulelor ce se găsesc în acesta).
  3. Prebioticele. Pentru ca activitatea să fie mai puternică, putem adăuga şi prebiotice (vitamine, microminerale, glucoză, etc), nutrienţi responsabili de crearea unui mediu în care microsimbionţii se pot dezvolta.

hrana suplimentara iezi 5_b 

Un probiotic uşor de procurat

 

Produsele pe bază de pre şi probiotice pentru rumegătoare pot fi achiziţionate din farmaciile veterinare, sub formă lichidă – se administrează per os (pe gură) cu o seringă – sau sub formă uscată – se încorporează în amestecul de concentrate. Un produs la îndemâna tuturor crescătorilor este drojdia de bere (Saccharomyces cerevisie). Numele nu ne spune nimic la prima vedere, dar de cele mai multe ori pe prospectul unui produs probiotic este trecută denumirea ştiinţifică.
• De ce am ales drojdia? Pentru că aceasta are următoarele efecte:

– peretele celular este bogat în fosfor;
– are capacitate superioară de înlăturare a oxigenului (creează mediu anaerob);
– stimulează dezvoltarea bacteriilor ruminale anaerobe benefice şi a celor care digeră fibra;
– stimulează creşterea şi activitatea bacteriilor utilizatoare de acid lactic;
– îmbunătăţeşte utilizarea azotului în rumen;
– îmbunătăţeşte pH-ul ruminal şi influenţează pozitiv digestia prin mărirea concentraţiei în enzime digestive esenţiale.

• Cum o administrăm? O adăugăm în amestecul de concentrate în proporţie de 0,3-0,5%. Este recomandat să fie sub formă de granule (deshidratată).
• Cum influenţează dezvoltarea mieilor? Efectul drojdiei de bere şi a altor probiotice selecţionate comercializate de firme de profil a fost testat la Staţiunea Didactică a USAMVB Timişoara şi la SCDCOC Caransebeş (ADER 10.2.1.) pe miei în perioada de alăptare şi înţărcaţi. Produşii au fost sănătoşi (fără tulburări digestive) şi au depus un spor de creştere semnificativ mai mare decât cei care nu au primit acest probiotic în amestecul de concentrate. La calculul eficienţei economice, valoarea sporului de producţie a fost mai mare decât cheltuiala cu achiziţia probioticului, adică se obţine profit.

iezi sugari - Sursa Caprirom_b

Sursa: Caprirom

ŞTIAŢI CĂ…?
În ţările din vestul Europei, utilizarea probioticelor în hrana rumegătoarelor este practicată ca o variantă pentru a limita utilizarea antibioticelor, în special în cazul tulburărilor digestive. Nu putem decât să încurajăm şi fermierii din ţara noastră să le folosească!

Pentru a citi şi alte articole despre pre şi probiotice în hrana animalelor, click AICI!

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →