Suplimente vitaminice pentru capre - Revista Ferma
4 minute de citit

Suplimente vitaminice pentru capre

capra m Suplimente vitaminice pentru capre

În perioada de stabulaţie, când apare şi vârful curbei de lactaţie sau când furajarea este insuficientă din diferite motive, este necesar să asigurăm caprelor un supliment vitaminic pentru a nu încetini sau bloca procesele metabolice în care sunt implicate vitaminele.

După solubilitate (mediu în care se dizolvă) vitaminele se împart în liposolubile (A; D; E şi K) şi hidrosolubile (Complex B şi vit. C). Cele din prima grupă se dizolvă în grăsimi, iar cele din a doua grupă, în apă.

Bacteriile din rumenul caprelor pot sintetiza (produce) cantităţi adecvate de vitamine hidrosolubile. Tiamina sau vitamina B1 poate fi deficitară dacă în raţie intră cantităţi mari de concentrate, ceea ce poate duce la poliencefalomalacie manifestată prin orbire şi probleme nervoase. Deschiderea pupilei devine mai mult verticală decât orizontală.

Vitaminele liposolubile trebuie suplimentate prin raţie în perioadele critice, amintite anterior, pentru că organismul nu are capacitatea de a le produce. Recomandările sunt de a asigura 8000 UI vitamina A, 1600 UI vitamina D şi 16 UI vitamina E la kilogramul de amestec de concentrate în care se introduc sub formă de premix vitamino-mineral. Ficatul caprelor poate stoca cantităţi semnificative de vitamine liposolubile.

Având în vedere rolul multiplu pe care vitaminele îl îndeplinesc în organism, se recomandă ca în perioadele fiziologice critice (ultima lună de gestaţie, vârful curbei de lactaţie) şi în cele în care furajul este insuficient să se acorde o mare atenţie asigurării necesarului zilnic de vitamine pentru a avea animale sănătoase care să fete în bune condiţii şi ulterior să-şi exprime potenţialul productiv la valoarea maximă.

ROLUL VITAMINELOR

Vitamina A poate fi sintetizată din caroten ce se găseşte în masa verde şi în fânul de culoare verde bine conservat. Această vitamină este necesară pentru înnoirea celulelor epiteliale, ale pielii şi în procesul de creştere a organismului.

Deficienţa de vitamină A poate determina apariţia următoarelor simptome: tulburări de vedere, diaree, probleme respiratorii şi de reproducere.

Vitamina D se numeşte şi „vitamina luminii” solare pentru că ea nu poate fi sintetizată decât cu ajutorul razelor solare. Lumina ultravioletă converteşte provitamina D din piele într-o formă care poate fi folosită de către animal.

Uzual, chiar expunerea pentru un timp limitat la razele solare poate să asigure necesarul zilnic de vitamină D. Fânul conţine provitamina D cu condiţia să fie de calitate şi bine conservat. Vitamina D este implicată în absorbţia calciului şi în procesele metabolice din organism. Carenţa în vitamina D duce la rahitism, şchiopături, fragilitatea oaselor şi deformarea membrelor.

Vitamina E şi seleniul au în principal rol antioxidant. Necesarul zilnic de vitamină este strâns legat de asigurarea seleniului. Astfel, vitamina E este foarte importantă în zonele în care solul este deficitar în seleniu.

Carenţa în vitamina E şi în seleniu afectează în special iezii, determinând apariţia miodistrofiei cunoscută şi ca boala muşchilor albi. La capre scade sistemul imunitar şi determină probleme de reproducţie.

Vitamina K are un rol extrem de important în coagularea sângelui. De regulă, aceasta este produsă de bacterii în tractul digestiv şi absorbită la nivelul mucoasei, motiv pentru care nu este necesară suplimentarea prin raţie.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →