SUBVENȚII ȘI DESPĂGUBIRI - Revista Ferma
3 minute de citit

SUBVENȚII ȘI DESPĂGUBIRI

foto pag16 m SUBVENȚII ȘI DESPĂGUBIRI

Silvius P. Cornean, președintele Asociației Hereford România, a propus MADR ca utilizatorii de pajiști comunale care primesc subvenții „să facă dovada înregistrării animalelor în RNE pe tot parcursul anului de cerere, precum și a înregistrării exploatației pe raza sau în imediata vecinătate a UAT-urilor unde au terenuri concesionate/închiriate”.

Astfel, ar fi evitate situațiile în care „deținătorii de animale din localitățile respective nu pot avea acces la terenuri, acestea fiind deja concesionate unor persoane străine localității și care doar încasează subvențiile pe baza încărcăturii de animale, dar nu folosesc real terenurile (ex.: un fermier cu fermă și animale în Constanța are terenuri concesionate pe raza unor UAT-uri în Arad).”

 

Subvenție motorină: Fără cote trimestriale

MADR ar putea renunța la plata subvenției la motorină pe cote trimestriale. O spune un fermier, care susține că a primit vestea chiar de la APIA. Pentru trimestrul III, când agricultorii spun că au cel mai mare consum de motorină, aceștia pot încasa banii pentru 40% din cantitatea totală anuală de motorină.

„Am fost chemat la APIA și mi s-a spus să aduc și facturile pentru motorina consumată în trimestrul III, facturi care depășesc procentul de 40%. Mi s-a comunicat că mi se va plăti subvenția pentru toată cantitatea de motorină folosită în trimestrul III. Se adaugă la subvenția pe care o primim pe trimestrul IV din 2015. Știți că cererile de plată pentru ajutorul la motorină se depun până acum, la 31 ianuarie 2016. Cei de la APIA mi-au spus să stau liniștit că motorina nu va mai fi împărțită pe cote trimestriale”, spune fermierul Vasile Stanciu din Galați.

Împărțirea pe cote trimestriale, fără posibilitatea de a transfera cantitatea neutilizată între trimestre, a fost introdusă în 2015: trim. I – 10% din cantitatea totală anuală; trim. II – 35%; trim. III – 40%; trim. IV – 10%.

 

Despăgubiri secetă: Fermierii mari nu au primit toți banii

Fermierii mari, persoane juridice, ar fi încasat doar 60% din despăgubirile pentru seceta care le-a distrus recoltele din 2015. APIA ar fi virat despăgubirile integrale doar fermierilor persoane fizice, unde sumele sunt mici.

„Ajutorul de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie – septembrie 2015 s-a autorizat pentru 78.567 de fermieri români. Suma totală virată a fost 295.666.538, 56 lei”, a declarat, pentru Agroinfo, Ioan Merca, directorul general APIA.

Despăgubirile au fost plătite de APIA între 23 și 31 decembrie 2015. După ce și-au verificat conturile, mulți dintre fermierii mari au constatat că nu au încasat toți banii. După socotelile unora, ar fi primit doar 60% din sumele care li se cuveneau.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.2(163) 1-14 februarie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →