Subvenţie discriminatorie - Revista Ferma
7 minute de citit

Subvenţie discriminatorie

Privit ca un stimulent pentru creşterea producţiei de carne, acesta favorizează doar un anumit segment din rândul crescătorilor de suine, ignorându-i complet pe cei care deţin mai puţin de două sute de animale. Aşadar, vorbim despre o măsură discriminatorie. Cu atât mai mult cu cât o exploataţie de mari dimensiuni poate obţine şi până la 2.500.000 de euro pe an, dacă se încadrează în criteriile de eligibilitate.

Porcine

Dedicaţie pentru cei mari?
Nu e rău, sectorul avea nevoie de o astfel de măsură, dar ce facem cu micii crescători, care deşi produc pentru industrie, nu vor beneficia sub nici o formă de acest sprijin. Să luăm exemplul lui Augustin Petrean, crescător de porci în localitatea Sânta Măria din judeţul Sălaj. Capacitatea fermei sale este de o sută de porci pe serie, asta înseamnă trei sute de porci livraţi anual, deoarece are trei cicluri de producţie. „De foarte mulţi ani, eu împreună cu mulţi alţi fermieri mici şi mijlocii speram şi aşteptam un ajutor din partea statului! Într-un final, acesta a venit… dar, spre dezamăgirea noastră, noi am fost uitaţi, fiind ajutaţi doar marii fermieri. Am fost foarte dezamăgit la aflarea acestei veşti, ştiind că sunt ajutaţi doar o parte dintre fermieri, iar restul sunt lăsaţi deoparte! Din punctul meu de vedere, şi al sutelor de gospodari, ar fi corect, cinstit şi omeneşte să se dea acest ajutor pornind de la o sută de capete de porci pe an, astfel încât să poată beneficia cât mai mulţi fermieri”, ne-a explicat Augustin Petrean.
Iar ca el sunt mulţi în această situaţie. Ioan Tancău, de pildă, crescător de porci din localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ, a fost chiar nevoit să-şi întrerupă activitatea, tocmai din cauza lipsei de susţinere din partea statului român. „Am sistat activitatea de doi ani, pentru că nu mai era rentabil. Instabilitatea preţurilor a fost principala cauză care m-a determinat să fac asta, dar şi lipsa de susţinere din partea guvernanţilor. Am, în continuare, posibilitatea să cresc un efectiv de 150 de porci pe ciclu şi dacă se va ivi din nou ocazia, nu exclud posibilitatea de a mă întoarce în acest domeniu. Eu mi-am dorit să fac şi desfacere, pentru produse de carmangerie tradiţionale. Dar din cauza faptului că nu am avut o soluţie de finanţare pe termen lung, am vândut doar porcul viu. Am mers mai mult pe avarie”, mărturiseşte fermierul nemţean.

O lege „strâmbă”
Mai există însă un alt aspect care trebuie lămurit cât mai urgent. Este vorba de acea obligativitate ca în termen de cinci zile lucrătoare de la orice populare cu purcei cu o greutate de maxim 30 kg, beneficiarii să anunţe reprezentanţii Direcţiilor Agricole Judeţene, în vederea efectuării controlului la faţa locului. „Această cerinţă pune în dificultate fermele de îngrăşare cu capacitate între 1.000 şi 3.000 de capete, întrucât acestea folosesc în majoritate sistemul de producţie totul plin-totul gol, realizând între 2 şi 3,2 serii/an, iar purceii sunt cumpăraţi din alte surse. În cazul în care, la momentul intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG), această categorie de ferme sunt deja populate, iar animalele au o greutate medie peste 30 kg, aceste ferme nu vor putea beneficia de schema de ajutor aferentă respectivei serii, ceea ce reprezintă o pierdere de 35-50% din suma totală cuvenită pentru anul respectiv. Fermele cu această capacitate au fost cele mai afectate de condiţiile de piaţă nefavorabile şi îndeplinesc cel mai bine scopul măsurii, fundamentat în OUG”, se precizează într-un comunicat comun al Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin şi al Grupului de Producători MunteniaSuin, adresat celor în măsură să îndrepte această greşeală.

Doi ani de pierderi
„De aproape doi ani mergem pe pierdere. Pentru că noi, cei care hrănim porcul cu furaje, avem costuri de producţie mai mari. Pe de altă parte, nici nu facem reproducţie, achiziţionăm purceii din străinătate. Iar investiţiile le realizăm de regulă pe fonduri, lucrăm cu bănci. Am un proiect pentru o fermă de scroafe şi mi-e foarte greu să găsesc o bancă să mă crediteze cu 30-40 la sută din costul total al investiţiei. Iar eu nu am de unde să acopăr această sumă. Ca să nu mai zic că pe 2016 nici nu am încasat subvenţiile”, susţine Larisa Ene, proprietarul Grupului de Producători MunteniaSuin, care deţine în Râmnicu Sărat o exploataţie cu un efectiv de 1.950 de capete pe serie, respectiv 5.800 pe an.

Presiunea pieţelor externe
Pe de altă parte, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), este de părere că cei mai mulţi dintre crescătorii care nu vor fi eligibili pentru încasarea acestei forme de sprijin nu sunt relevanţi pentru piaţă, deoarece marfa lor este destinată mai mult pentru autoconsum. „În 2016, din cei 4,3 milioane de porci sacrificaţi în abatoare autorizate şi clasificaţi, circa 3.000 au venit de la persoane fizice autorizate, adică producători mici. Sunt date oficiale furnizate de Comisia de clasificare a carcaselor”, susţine Ioan Ladoşi. Aşadar, producţia internă nu va avea de suferit, decât dacă va apărea din nou presiunea preţurilor. „Piaţa românească a cărnii de porc va fi întotdeauna sub presiune, pentru că depindem totalmente de ceea ce se întâmplă pe pieţele externe. De fapt, toată Europa depinde anul acesta de ce va face China. Dacă va continua să importe din UE, aşa cum a făcut-o în 2016, ne va fi bine şi vom avea parte de stabilitate. Dacă în schimb, peste noapte, Partidul Comunist Chinez va decide să sisteze aceste importuri, ne întoarcem la dezastrul şi degringolada în care ne aflam acum un an. Şi acum la preţul acesta de 5 lei pe kilogram tot în pierdere producem. Pentru a acoperi costul de producţie, ar fi nevoie de măcar 5,4 lei/kg”, consideră preşedintele APCPR.
Deşi nu există o situaţie foarte clară, se pare că România exportă între 20.000 şi 25.000 de tone de carne de porc anual, iar cantitatea importată este de zece ori mai mare, respectiv undeva la 230.000 tone.

 

RISC: DISTORSIUNI PE PIAŢA C|RNII DE PORC
În cazul în care legea va fi adoptată în forma iniţială, există în mod real riscul producerii unor mari distorsiuni pe piaţa cărnii de porc, deoarece multe ferme vor fi populate în aceeaşi perioadă, pentru a beneficia de schema de ajutor în integralitate. În această situaţie ne vom trezi cu un deficit de purcei în perioadele de populare şi cu un excedent de porci destinaţi abatorizării în perioadele de livrare, ceea ce va duce la fluctuaţii mari ale preţurilor, fenomen ce nu va fi benefic nici fermelor, nici consumatorilor şi nici procesatorilor. Aceştia din urmă vor oferi preţuri mici crescătorilor de porci în perioadele de livrare şi vor apela la importuri masive în perioadele de deficit.

Ioan Ladosi

Ioan Ladoşi, preşedinte APCPR: „Acum, la preţul de 5 lei pe kilogram, tot în pierdere producem. Pentru a acoperi costul de producţie, ar fi nevoie măcar 5 de,4 lei/kg”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →