La protestul de la Iaşi am stat de vorbă cu câţiva membri ai ACCPT Iaşi aflaţi în situaţia de a fi executaţi silit de către creditori.
Penalizaţi şi îndatoraţi
Unii dintre fermierii afectaţi de seceta din anul 2020, neîndeplinind contractele de livrări cereale, au primit penalităţi cuprinse între 100 şi 800 de lei/tonă.
”Protestele noastre reprezintă strigătul disperat al fermierilor cărora, pe lângă faptul că nu li s-au acordat promisele despăgubiri, li s-a redus substanţial şi ANT-ul pentru acest an şi, până acum (7 aprilie – n.r.), nici nu li s-au plătit subvenţii la motorină”, preciza Gheorghe Bariz, din Balş, jud. Iaşi.
”Statul nu-şi face datoria”
Ieşeanul lucrează 130 hectare de teren agricol, în anul 2020 aproximativ 90% din suprafaţă fiind cu culturi calamitate, respectiv cu porumb şi floarea soarelui. ”Eu am plătit statului român, dar statul român nu îşi face datoria. Am şi vreo 16 capete de vaci pentru carne, nici în zootehnie nu am primit nicio subvenţie. Doar promisiuni. În aceste condiţii, ca să nu fiu executat de bancă, deoarece am un credit, m-am împrumutat cu 180.000 lei de la rudele care lucrează în străinătate şi am plătit la bancă. Dar, eu tot cu datorii am rămas şi nu ştiu cum le voi achita, într-un an, pe toate. Inputurile pentru noul an agricol le-am luat pe datorie, de la furnizorii care au înţeles situaţia”, spunea Gheorghe Bariz.
Lucrez cu familia, dar avem şi un angajat, pe care nu l-am trimis în şomaj şi, până acum, pentru el, am plătit la zi toate dările la stat, cu gândul că vom primi ceea ce oamenii mari de stat ne-au promis…
GHEORGHE BARIZ
Fermier din Balş, jud. Iaşi
Peste 40% dintre fermieri sunt vizaţi
Producătorii agricoli mai atrag atenţia asupra faptului că pierderile din anul precedent (37% sub producţia de cereale a anului 2019) se vor repeta şi în acest an, în condiţiile în care peste 40% dintre fermieri au fost în imposibilitatea de a asigura necesarul de reluare a activităţii agricole, fiind penalizaţi substanţial de către furnizorii de servicii, seminţe, inputuri, amendamente, fertilizanţi.
”Eu lucrez 850 hectare de teren agricol, plantele de primăvară ocupând aproximativ 60% în structura de culturi. În 2020, gradul de afectare a culturilor din cauza secetei excesive a fost de 60-80%. Pierderile financiare au fost enorme, aproximativ 1 milion de lei, ceea ce m-a determinat să nu achiziţionez seminţe de cea mai bună calitate pentru înfiinţarea noilor culturi. Cantitatea de îngrăşăminte a fost redusă cu aproximativ 30% şi, este clar, mă aştept la producţii mai mici, în acest an. Pur şi simplu, nu am avut bani şi nici furnizorii nu au putut să ofere mai mult, la rândul lor încercând să ajute cât mai mulţi fermieri aflaţi în impas”, arăta Ion Noţingăr, fermier în comuna Leţcani, jud. Iaşi.
Ar fi fost o gură de oxigen acele despăgubiri, dar guvernanţii nu s-au ţinut de cuvânt şi de aceea nu vom încheia protestele până când nu vor dovedi că le pasă cu adevărat de pâinea ţării
ION NOȚINGĂR
Fermier din judeţul Iaşi
La un pas de a fi executat silit
Fermierul a fost notificat de bancă să plătească linia de credit pentru producţia agricolă din anul 2020 şi, chiar, mai era un pas, până la a fi executat silit. ”Am reuşit să prelungesc linia de credit cu încă un an, iar plata ratelor am amânat-o la 4-5 ani, cu ajutorul celor 5 leasing-uri pentru tehnica agricolă performantă din fermă. Va veni momentul întreţinerii culturilor şi, deşi avem cunoştinţe de specialitate, nu vom avea cu ce să intervenim, deoarece preţurile produselor pentru protecţia plantelor au crescut şi noi suntem în imposibilitatea financiară de a le achiziţiona”, arăta fermierul ieşean.
Calamităţi evaluate, plăţi neonorate
Fermierii din zona Moldovei îşi manifestă nedumerirea faţă de mesajele reprezentanţilor autorităţilor naţionale, prin care se invocă situaţia financiară dificilă a ţării, aceiaşi oficiali fiind cei care, înainte de alegerile locale şi parlamentare din 27 septembrie 2020, au dispus cheltuirea unor sume importante cu efectuarea constatării în teren a gradului de afectare a culturilor şi încheierea proceselor verbale de calamitate. ”Eficienţa cheltuirii acelor sume unde se regăseşte?”, se întreba Ion Radu Dumitraşcu, fermier care lucrează 500 ha teren agricol în comuna Golăeşti, judeţul Iaşi.
Pierd fermierii, pierde şi statul
Fermierul semnala că acordarea promiselor despăgubiri ar fi adus statului mai mulţi bani înapoi, prin taxe şi impozite, prin valoarea produselor introduse în circuitul alimentar autohton, scutind cheltuirea banilor românilor pe produse alimentare importate şi aduse în ţară de firme străine, care trimit profiturile în ţările de origine. ”Pe de altă parte, trebuie adăugat faptul că, dacă noi, acum, regresăm mai mult, statul va mai pierde anumiţi contributori la buget. Chiar nu înţelegem această atitudine şi nu vom renunţa la a atrage atenţia public asupra acestor aspecte”, arăta fermierul.
Este în joc siguranţa ţării. Și eu, prin munca mea, contribui la siguranţa României. Dacă, în condiţii de forţă majoră, statul mă susţine. Or, acum, de exemplu, suntem părăsiţi de statul român. Siguranţa ţării este clătinată
ION RADU DUMITRAȘCU
Fermier din judeţul Iaşi
Rabat la tehnologie
În mod concret, anul acesta, pe cele 500 de hectare pe care le lucrează, nu mai respectă rotaţia culturilor, deoarece, din lipsa banilor, nu şi-a permis să achiziţioneze seminţe pentru cultura planificată iniţial şi a trebuit să aleagă specia de plante la care a produs singur sămânţa. ”Nu am bani să cumpăr produse pentru protecţia plantelor şi, probabil, voi apela la metodele empirice. Mulţi dintre fermieri nu au încheiat nici contracte de asigurări, deoarece nu au dispus nici măcar de acea proporţie de 30% din valoarea poliţei de asigurare, care trebuia plătită la început. Astfel, chiar dacă vremea va fi bună, considerăm că pentru noi va fi un an cu recolte slabe”, încheia agricultorul ieşean.
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi