Chiar dacă în prezent există mai puţine vaci de lapte în Statele Unite, acestea produc mai mult, iar exploataţiile foarte mari, cu peste 2.000 de capete, sunt sursa a 39% din aprovizionarea cu lapte a pieţei americane.
Potrivit unui raport recent al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), California şi Wisconsin domină în continuare producţia de lapte din Statele Unite, reprezentând o treime din producţia totală, dar industria produselor lactate a trecut printr-o restructurare substanţială în ultimii 20 de ani.
Astfel, dacă în 2003 existau 70.375 de unităţi de producţie autorizate să vândă lapte, 20 de ani mai târziu s-a ajuns la numai 26.290 de producători autorizaţi. În ceea ce priveşte producţia de lapte, aceasta a fost de 99,7 miliarde de litri în 2023, cu 33% mai mare decât cea obţinută în urmă cu două decenii (75 miliarde de litri).
În tot acest timp, Texas şi Idaho şi-au extins producţia, devenind două dintre cele mai mari cinci state producătoare de lactate, fiecare deţinând o cotă de 7% din producţia din SUA. Pe de altă parte, producţia Californiei a scăzut la 18% (-3% faţă de 2002), în timp ce Wisconsin produce astăzi 14% din laptele american, în creştere cu 1 punct procentual comparativ cu 2002.
Fermele devin mai specializate
„Nu numai că fermele de creştere a vacilor de lapte au devenit mai mari, dar s-au specializat în producţia de lactate, scăzând producţia de alte mărfuri agricole, şi depind mai mult de furajele achiziţionate decât de cele produse în ferma proprie”, susţine raportul USDA. „Fermele mai mari de lactate au tendinţa să fie mai specializate în producţia de lactate decât fermele mai mici de lapte şi sunt cei mai mari adoptatori ai celor mai avansate tehnologii, practici de management şi sisteme de producţie”, se mai precizează în raportul care poate fi citit accesând acest link!