Strigăt de ajutor! Banii micilor fermieri sunt în pericol! - Revista Ferma
4 minute de citit

Strigăt de ajutor! Banii micilor fermieri sunt în pericol!

cerere apia 01 b Strigăt de ajutor! Banii micilor fermieri sunt în pericol!Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte desfiinţarea multor posturi de şefi de birou din APIA şi AFIR riscă să lase fermierii fără bani.

Sindicatul Naţional APIA avertizează, într-o scrisoare deschisă, că şefii de birou APIA din teritoriu sunt extreme de importanţi, întrucât ei autorizează plăţile pentru fermierii care lucrează până-n 50 de hectare.

Iată un punct de vedere care atrage atenţia asupra provocărilor multiple cărora fermierii români sunt nevoiţi să le facă faţă!

Banii europeni a fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea!

Agricultura românească trece în ultimii doi ani prin ample frământări şi provocări. Dacă anul 2022 a fost un an extrem de secetos pentru fermierii din estul Moldovei si din sudul ţării, colac peste pupăză a început şi conflictul ruso-ucrainean care a dus la scumpiri de nemaivăzut ale energiei şi inputurilor. Astfel, dacă un ha de cereale se înfiinţa cu aproximativ 2500-3000 de lei, s-a ajuns acum la sume fabuloase, undeva între 5500 şi 7000 de lei la ha.

Acest lucru înseamnă că, de la 40 de bani cât te costa să produci un kg de grâu, acum s-a ajuns undeva la cel puţin 1 leu. Şi asta nu este tot, ”Coridorul de solidaritate”, în loc să tranziteze România, şi-a revărsat ”cornul abundenţei” la noi în bătătură şi au ajuns fermierii noştri să vândă cerealele sub preţul de producţie. şi preţul ca preţul, dar din surse de pe teren, oaia se uită cam cruciş la cerealele ucrainiene şi cică acelaşi sentiment de greaţă a fost împărtăşit şi de înaripatele care au fost servite cu ”asemenea bunătăţi”.

Dar să trecem la oile noastre şi să lăsăm bârfele pe altă data. Aşadar, pe lângă faptul că fermierul este pe marginea râpei din cauza conflictului de la graniţă, în zona Moldovei şi în sud se mai simte un pui de secetă. În plus, este posibil ca fermierul român să fie blocat şi financiar şi aici este vorba de plăţile derulate de APIA. După cum ştim, pentru unii fermieri, aceste plăţi, pentru anul 2022 şi anul 2023, au reprezentat colacul de salvare de la faliment şi închiderea fermelor mici şi mijlocii. S-au gândit unii prin birouri întunecată să realizeze marea reformă, să rămână înscrişi în analele istoriei ca mari făuritori de ţară şi de binefacere, dar tipic româneşte – tăiem fără să gândim.

Deci despre ce este vorba: varianta x de reformă, scăpată pe surse, atacă această instituţie în coloana ei vertebrală, din punct de vedere organizatoric. Aşa cum în armată coloana vertebrală este subofiţerul, în APIA coloana vertebrală, ce asigură finanţare la peste 700.000 de fermieri mici şi mijlocii, este structura de birou, în speţă şefii de birou. Stau strâmb şi încerc să judec drept, cum să modifici un lucru care merge foarte bine (a se vedea absorbţie de peste 98 la sută, plăţi efectuate în termen, cu recunoaştere europeană şi naţională cu privire la activitatea acestei instituţii). Mecanismul de funcţionare pus la punct în cei 18 ani de activitate, cu proceduri avizate/acreditate care au demonstrat eficienţa mecanismului, sunt aruncate la gunoi pentru că unii vor să rămână în istorie. Trebuie să spunem că în istorie sunt înscrişi mulţi, dar mai ales în coşul de gunoi al istoriei. Deci atenţie în care parte vor cădea. Aşadar orice oprire a mecanismului APIA va însemna blocarea plăţilor pentru o perioadă mai mare sau mai mică de timp. Iar fermierilor noştri fix asta le mai trebuie. Deci: Banii europeni a fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea! Pentru conformitate ataşăm strigătul de ajutor al celor de la APIA.”

Raspuns_comisie scris apia sind b Strigăt de ajutor! Banii micilor fermieri sunt în pericol!

Semnat: Costi Viscol

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →