Suntem la începutul iernii, când vremea se poate schimba de la o zi la alta şi, chiar dacă ninsorile pot fi mai rare, îngheţul şi vântul rece îşi vor face simţită prezenţa din plin. Aşa cum scriam în ediţia precedentă, animalele trebuie protejate de stresul termic. Una dintre măsuri este să le creăm posibilitatea de a se adăposti. Iată câteva recomandări:
- Protecţia anti-vânt. O viteză a vântului de peste 10 km/h poate provoca stres termic atât la tineret, cât şi la adulte. Stivele de fân, gardurile de vânt şi centurile de protecţie pot disipa vântul şi astfel se reduc riscurile de stres rece şi de hipotermie. Rumegătoarele mici ştiu când este prea rece şi când trebuie să caute adăpost.
- Cazarea într-un adăpost care să conserve căldura este o altă modalitate de a evita stresul termic la oi şi capre. O construcţie cu trei pereţi este eficientă, deoarece aceste structuri oferă protecţie împotriva vântului şi precipitaţiilor. Se foloseşte mai mult la ovine şi mai puţin la caprine, în special în zonele de şes. La nevoie, peretele lipsă se poate închide cu baloţi de paie sau cu prelate. În mod ideal, aceste adăposturi ar trebui să fie orientate spre sud pentru căldură suplimentară, în lunile de iarnă, şi să blocheze frigul adus de vânturile din nord.
- Adăposturile închise utilizate pentru cazarea animalelor pe timpul iernii trebuie să fie bine ventilate, deoarece amoniacul se poate acumula în aer şi poate cauza probleme respiratorii. După normele actuale, pentru a evita aceste probleme, se recomandă asigurarea unui volum de aer de 7-10 mc pe animal.
- Spaţiu suficient. Trebuie să vă asiguraţi că oile şi caprele au suficient front de furajare şi adăpare, iar spaţiul de cazare nu este prea mic. Orientativ, pentru un rumegător mic în greutate de 50-60 kg se va asigura o suprafaţă în adăpost de 1,2-1,4 mp, având în vedere că la sfârşitul iernii vor avea loc fătările, iar mieii şi iezii au nevoie de aproximativ 0,2 mp. Pentru a determina frontul de furajare necesar, puneţi furaj în jgeabul de care dispuneţi şi lasaţi animalele să consume. Când nu mai au loc şi încep să se învârtă în jurul jgeabului, le număraţi.
- Deficienţele la construcţia acoperişului sunt alte cauze ale stresului termic. Dacă acesta este construit doar din tablă fără izolaţie, aburul din adăpost se ridică, condensează pe tabla rece şi stropii formaţi cad pe oi sau pe capre şi le udă. Dacă este şi curent de aer rece în adăpost, această combinaţie produce disconfort şi va înbolnavi animalele.
Efectul anomaliilor meteo
În acest articol m-am concentrat asupra vremii extreme de iarnă. Dar ce efect au iernile calde, anormale, asupra rumegătoarelor noastre? Pe măsură ce clima noastră se încălzeşte, crescătorii de oi şi de capre se pot confrunta cu mai multe provocări legate, în special, de controlul paraziţilor.
Dar îngheţurilor târzii de primăvară asupra producţiei viitoare de furaje?
Acestea sunt întrebări pe care va trebui să le avem în vedere în viitor.
CAPRELE GESTANTE AU NEVOIE DE ÎNGRIJIRI SUPLIMENTARE
Îngrijirea caprelor gestante este o activitate foarte importantă, care influenţează direct numărul de iezi obţinuţi în perioada fătărilor şi condiţionează producţia de lapte pe întreaga perioadă de lactaţie a anului următor. Toate se vor reflecta în profitul obţinut la sfârşitul anului.
Perioada de gestaţie se întinde de la sfârşitul toamnei până în lunile februarie-martie. În această perioadă este frig şi nu trebuie să uităm că părul, care acoperă corpul caprei, este rar şi nu o protejează împotriva intemperiilor sau a temperaturilor scăzute.
Click AICI şi află ce măsuri trebuie să iei pentru a îngriji corect caprele gestante pe timpul iernii!
CITIŢI ÎN NUMĂRUL VIITOR
Gestaţia târzie se suprapune cu perioada de stabulaţie, când caprele sunt întreţinute în adăpost şi sunt hranite cu furaje din stoc. Atenţie mare la ce le daţi să mănânce, cât şi cum o faceţi, altfel puteţi provoca boli metabolice care vor provoca avortul şi, în cel mai rău caz, moartea caprelor.
Ctiţi în numărul viitor al revistei care sunt cele mai frecvente boli în timpul gestaţiei caprelor şi ce trebuie să faceţi pentru a le preveni!
un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara