Strategii sustenabile pentru prevenirea îmbolnăvirii plantelor și pentru culturi mai sănătoase! - Revista Ferma
3 minute de citit

Strategii sustenabile pentru prevenirea îmbolnăvirii plantelor și pentru culturi mai sănătoase!

Aceștia trebuie să caute noi strategii de gestionare pentru a-și face lucrările agricole atât viabile din punct de vedere ecologic, cât și economic, cu accent pe rentabilitatea investițiilor.

Având în vedere interacțiunile complexe dintre plantă, sol și mediu, predicția bolilor care pot afecta plantele dar și timpul optim pentru aplicarea fungicidelor sunt esențiale.

Cu o abordare bine gândită, fermierii pot crește randamentele culturilor cu un impact mai mic asupra mediului, menținând în același timp calitatea produselor agricole.

 

Când apar bolile?

Prezența a trei factori este determinantă în apariția unei boli:

  • gazdă neprotejată
  • mediu favorabil
  • prezența agentului patogen

Agentul patogen trebuie să intre în contact cu o plantă gazdă neprotejată în condiții favorabile de mediu. Acest eveniment este rezumat în imaginea de mai jos. Toți cei trei factori trebuie să fie prezenți în același timp pentru ca boala să apară.

 04-Disease_models-bg-2_b

Ce determină severitatea unei boli?

Severitatea cu care o anumită boală atacă culturile, este influențată și de alți factori:

  • rezistența hibridului la respectivul agent patogen
  • istoricul zonei  (prezența agentului patogen în sol, rotația culturilor)
  • prezența în zonă a altor culturi care pot găzdui și multiplica agentul patogen
  • gradul de distrugere al resturilor vegetale din anii anteriori
  • clima (iernile blânde ajută dezvoltarea mai virulentă a bolilor)

Umiditatea din aer (ploaie, ceață, rouă) ajută la răspândirea bolilor, iar temperaturile ridicate ajută la o înmulțire sporită a gradului de multiplicare (infecție) a agentului patogen.

 

Predicția de boli

Stațiile meteo, Pessl, echipate cu senzori pentru precipitații, temperatură și umiditate relativă a aerului, umiditatea pe frunză, radiație solară și eventual umiditate și temperatură sol, pot fi folosite pentru a prezice riscul de apariție a unei anumite boli.

În determinarea riscului de apariție a bolilor, programele noastre folosesc algoritmi, care iau în calcul factorii de mediu, pentru a calcula acest risc.

De exemplu, riscul pentru fuzarioză (Fusarium Head Blight) este influențat de istoria câmpului (numărul de spori disponibili) și de situația climatică din timpul înfloriri. Fuzarioza nu va apăra deloc sau doar cu o infecție foarte scăzută dacă clima nu este favorabilă în timpul înfloririi.

 POze interior_3_b

Reprezentarea grafică a riscului de îmbolnăvire

 

În graficul de mai jos, avem reprezentarea unui model de risc general (galben) și al unui model de infecție (verde), indicând data (intervale orare) a riscului. În funcție de strategia de protecție a plantelor dar și a restului de parametrii care influențează severitatea unei boli trebuie luată în considerare o acțiune. De exemplu a un risc  de 60% până la 70% trebuie să acționăm preventiv și la 100% trebuie să folosim aplicăm tratamente curative.

 POze interior_1_b

Recomandarea unui model de stație meteo

În alegerea unui model de stație meteo, ce va fi folosită pentru predicția de boli, Cel mai simplu este să contactezi unul dintre specialiștii Vantage, pentru a stabili modelul și tipul de senzori cu care aceasta trebuie dotată. În funcție de bolile pentru care se dorește primirea de avertizări și/sau de tipul culturilor, anumiți senzori sunt necesari.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →