1. interzicerea tuturor antibioticelor ca promotori de creștere;
2. utilizarea redusă și gestionarea îmbunătățită a utilizării antibioticelor;
3. diagnosticare îmbunătățită și mai rapidă, pentru a permite o administrare mai țintită a antibioticelor;
4. biosecuritate îmbunătățită;
5. dezvoltarea de noi abordări pentru reducerea rezistenței la antibiotice.
FAGII REVIN ÎN ACTUALITATE
Una dintre noile abordări susținute de instituțiile internaționale este utilizarea bacteriofagilor, numiți și fagi. Fagii sunt virusuri care sunt specifice pentru bacterii și nu infectează oamenii sau animalele. Spre deosebire de antibiotice, care pot viza multe tipuri diferite de bacterii, fagii sunt foarte specifici, deoarece se atașează și infectează doar bacteriile care au structuri de suprafață specifice de care se atașează fagii.
Bacteriofagii au fost descoperiți în timpul primului război mondial și au fost propuși pentru utilizare împotriva infecțiilor bacteriene, dar munca depusă pentru a evalua rezultatele a fost redusă, iar când antibioticele au fost introduse treptat, aproape toată lumea și-a pierdut interesul pentru fagi. Au fost încă folosiți în Rusia și în unele țări satelit și sunt încă utilizați acolo până în prezent.
EXISTĂ REZISTENŢĂ LA FAGI?
Una dintre problemele ridicate de cei care privesc cu îngrijorare utilizarea bacteriofagilor este că în timpul tratamentului unei infecții bacteriene cu fagi, bacteriile pot dezvolta rezistență la fag – ceea ce, cu siguranță, nu este un lucru bun! Dar există o cale de ieșire din această dilemă.
În fapt, suprafața bacteriilor este cea care interacționează cu gazda animală și conține unele dintre structurile care induc boli. Unele dintre aceste structuri sunt, de asemenea, locuri de atașare a bacteriofagilor. Practic, tratamentul cu fagi ucide agenții patogeni și poate genera rezistența la fagi, deoarece mutațiile aleatorii care apar în toate populațiile bacteriene nu dețin structuri de virulență la suprafața bacteriei. Așadar, bacteriile pot fi rezistente la fag, dar, în același timp, nu mai pot produce boala.
TRATAMENTUL ARE REZULTATE!
Ideea tratamentului cu fagi pleacă de la abordarea specifică a bacteriilorAMRcare produc enterita la animale. Știm că fagii izolați în anii 1960 se atașau în mod specific la filamentele lipicioase pe care bacteriile le produc în timpul transferului de plasmide. Fagii au fost utilizați la acea vreme pentru a identifica diferitele tipuri de plasmide. Am speculat că acești fagi ar putea fi utilizați, de asemenea, pentru a ucide celulele bacteriene care conțin plasmide, inclusiv bacteriile care conțin plasmideAMR. Un corolar fascinant al acestui lucru este că orice mutant rezistent la fagi care ar putea exista în populația bacteriană și care ar putea prelua și predomina ar trebui să fie rezistent la fagi, deoarece nu produc filamentele lipicioase și, în majoritatea cazurilor, ar face acest lucru pentru că și-au pierdut plasmida și au început să devină sensibile la antibiotice.
Așadar, rezultatul utilizării acestor fagi ar trebui să includă o reducere a numărului de bacteriiAMRși înlocuirea acestora cu bacterii sensibile la antibiotice. Am demonstrat acest lucru la pui de găină și nu există niciun motiv pentru care nu ar trebui să fie eficient și la porci, pe care vrem să-i explorăm acum în detaliu.
Infecția enterică este cel mai frecvent bacteriană (produsă în special de E. coli enterotoxice – ETEC, acronim de la engl. Enterotoxigenic Escherichia coli,) sau virală (rotavirusuri, coronavirus), uneori implicând ambele.
ROBOTUL FERMY, specialist Agri 4.0
BACTERIOFAGI VERSUS E. COLI
În anii 1980, un bacteriolog cu imaginație din Welsh a „redescoperit” bacteriofagi care ar putea fi foarte eficienți împotriva enteritei cu E. coli la porci și viței. Bacteriofagii au un potențial uriaș pentru tratarea infecțiilor bacteriene, dar condițiile în care pot fi utilizați trebuie definite cu atenție. Rămâne însă întrebarea: ar trebui sau nu ar trebui să utilizăm bacteriofagii pentru a trata infecțiile bacteriene, în special cele care sunt rezistente la antibiotice?
Tratamentul cu fagi ridică o serie de întrebări legate de aplicarea sa, care necesită cercetări suplimentare. Cercetători de la Universitatea Surrey din Marea Britanie și USAMVB Timișoara lucrează împreună pentru a explora noua abordare pentru combatereaAMRși aplicarea acestei tehnologii în industria suinelor.
Care sunt cele mai profitabile rase de porci? Marele Alb? Landrace sau Duroc?
Apariţia „sindromului infertilităţii de toamnă”. Vezi măsurile care previn avorturile la scroafe.
Pesta porcină africană, boală fără leac în România? Vezi care sunt cauzele răspândirii PPA
un articol de
IOAN HUŢU
USAMVB Timișoara
PAUL BARROW
Universitatea Surrey, Marea Britanie