Stoloni de căpşun Vissers, în cuburi nutritive - Revista Ferma
4 minute de citit

Stoloni de căpşun Vissers, în cuburi nutritive

foto art haygrove vissers pag 28 m Stoloni de căpşun Vissers, în cuburi nutritive

Pentru condiţiile din ţara noastră, specialiştii au determinat că perioada optimă de plantare a căpşunilor este între 15 august şi 15 octombrie. Dată fiind seceta de anul acesta, mulţi fermieri au întârziat intenţionat plantarea în speranţa unor perioade mai bogate în precipitaţii.

Este ştiut faptul că spre deosebire de plantele refrigerate, stolonii proaspeţi au nevoie de irigare mult mai intensă, atât prin aspersie, cât şi prin picurare.

 

Avantajele plantelor refrigerate

Pe lângă rezistenţa mai bună la şocul transplantării, stolonii refrigeraţi mai au şi alte beneficii:
– perioada mai mare în care se pot planta, din martie până la mijlocul lunii august;
– se pot păstra mai mult timp de la achiziţionare până la plantat, în condiţiile în care sunt transportaţi în maşini frigo, pentru a nu se dezgheţa pe timpul transportului, şi dacă se păstrează în depozite frigorifice;
– au capacitate rapidă de producţie: practic prima recoltă se obţine după 60 zile de la plantare;
– recolta din anul plantării face posibilă recuperarea investiţiei în plante încă din primul an.

 

Perioada optimă de plantare trebuie respectată

O parte din aceste avantaje se pierd dacă depăşim perioada optimă de plantare. În acest caz, se recomandă plantarea de stoloni proaspeţi cu rădăcina cât mai bogată. Însă, indiferent cât de bogată este rădăcina şi cât de frumoasă este planta, nu vom obţine producţie decât în primăvara anului următor, iar dacă îi vom planta în primăvară, vom avea fructe abia peste un an.

Perioada de la scoaterea stolonilor din plantaţie şi până la plantarea lor în locul de producţie trebuie să fie cât mai mică pentru a avea o prindere bună, întrucât de la plantare până la intrarea în iarnă planta diferenţiază mugurii de rod pentru anul următor.

Este deosebit de important să reducem la minim şocul la care sunt supuse plantele, scurtând cât mai mult perioada de înrădăcinare şi lăsându-i plantei suficient timp pentru a lucra pe aparatul foliar.

 

Plante viguroase în cuburi nutritive

De-a lungul anilor, firma Vissers s-a confruntat cu diferite situaţii şi, încercând mereu să îndeplinească cerinţele clienţilor, a dezvoltat un tip de stolon care se livrează cu rădăcina acoperită de pământ, pentru a rezista mult mai bine la şocul transplantării.

Raportat la stolonii refrigeraţi, plantele în cuburi nutritive prezintă unele dezavantaje, dar au şi avantaje deloc neglijabile faţă de stolonii cu rădăcini nude:

– înrădăcinează mult mai repede;
– rezistă mai bine la stresul hidric;
– au potenţial de producţie mult mai ridicat în primăvara următoare;
– dezvoltă un aparat foliar mult mai bogat în timp scurt.

Cei care doresc să înfiinţeze culturi de căpşuni anul viitor sau să reînnoiască plantaţia, vor cântări atât avantajele, cât şi dezavantajele şi, în funcţie de perioada de plantare aleasă, pot comanda oricare dintre aceste variante de material săditor.

Vasile FONOAGE
Reprezentatul firmei Vissers BV Olanda în România
Tel. 0722373105 sau 0758488556
E-mail: fonoage-emil@hotmail.com

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →