Propunerea legislativă de modificare a OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 (PLx 208/2017), care prevede înlocuirea, ca document justificativ, a copiei titlului de proprietate asupra terenurilor aparţinând formei asociative cu adeverinţa emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole, a figurat pe agenda comisiei în şedinţa din 19 februarie. La ce se referă această iniţiativă legislativă? De pildă, membrii composesoratelor care nu au primit încă titlu de proprietate nu pot să depună cerere individuală pentru subvenţie, în forma actuală a legii. Aşa că doi deputaţi ai UDMR s-au gândit să le sară în ajutor, dar iniţiativa legislativă nu a fost, deocamdată, votată în plen, fiind retrimisă la comisii pentru reexaminare.
Bivoli de milioane
Comisia pentru agricultură a avizat favorabil proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 97/2018 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, ajutorul constând în 10 lei/zi pentru fiecare beneficiar. Programul-pilot ar trebui deja să fie în derulare, fiindcă OUG îşi produce efectele imediat după publicarea în M.Of., validarea în Parlament fiind mai mult o formalitate.
Nu mai puţin de 173 de deputaţi şi senatori, majoritatea covârşitoare fiind de la PSD, trei de la ALDE şi unul de la PMP, au semnat o propunere legislativă (PLx 133/2018) privind aprobarea Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor, considerând că efectivele de bivoli au scăzut în ţara noastră şi în consecinţă au ajuns o populaţie vulnerabilă cu risc de dispariţie. Pentru a redeveni o populaţie sigură, ar fi nevoie de vreo 30 de milioane de euro până în 2020, după cum e stipulat în proiectul legislativ. PLx 133/2018 a mai fost dezbătută şi în şedinţa din 5 martie, fiind pusă şi pe agenda întânirii din 12 martie. Aşteptăm rezultatul.
15 deputaţi şi senatori, cei mai mulţi fiind de la PNL, unul singur de la UDMR, au iniţiat o lege în baza căreia să fie înfiinţat ”câte un abator mobil în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, în subordinea DSVSA”, banii urmând să fie asiguraţi de la bugetul de stat, din fonduri europene sau alte fonduri legal constituite. PLx 17/2019 a fost respinsă de Senat, dar a ajuns la Camera Deputaţilor, unde se află pentru avizare în câteva comisii.
O propunere legislativă din 2017 privind înfiinţarea unor unităţi canine de intervenţie la avalanşă a ajuns în dezbaterea Comisiei pentru agricultură, după ce a fost adoptată de Senat chiar în acel an. PLx 511/2017 prevede, pe lângă înfiinţarea acelor unităţi, ca salvamontiştii să fie instruiţi să conducă acei câini antrenaţi să salveze vieţi în munţi. Deputaţii din Comisia pentru agricultură au decis să întocmească un raport preliminar şi să-l trimită mai departe Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
DIRECŢIE NOUĂ LA RNP?
O altă propunere legislativă (PLx 430/2018) a ajuns pe masa deputaţilor şi vizează modificarea şi completarea OUG 139/2002 privind desfiinţarea Societăţii Naţionale ”Cai de Rasă” – SA şi preluarea patrimoniului acesteia de către Regia Naţională a Pădurilor. Iniţiatorii (deputaţi PSD şi ALDE) urmăresc înfiinţarea unei Direcţii de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor, cu personalitate juridică, în cadrul RNP, Direcţie care ar căpăta dreptul de a încasa subvenţii europene pentru terenurile deţinute de administraţiile hergheliilor. Proiectul a ajuns anterior în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, de unde a fost retrimis la comisii pentru reexaminare.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)