5 minute de citit

Știința și tehnologia japoneză în slujba ta

cultura grau tratata cu mospilan_b

În urmă cu ceva timp eram într-o fitofarmacie. Un domn cerea vânzătoarei “un Mospilan”, ceva pentru grădină. Gândul mi-a sărit la dialogurile din magazine și târguri în care cerem adidași, nu pantofi sport, sau o drujbă și nu un fierăstrău mecanic. Toate acestea indică un brand adevărat, certificat în timp. Când domnul respectiv a solicitat “un Mospilan” și nu un insecticid, am asimilat imediat cererea cu cele spuse anterior. Mospilan® 20 SG este un produs de excepție și, evident, de o mare notorietate!


Mospilan®20 SG – în “haine” noi

 Logo Mospilan

Condiționat de ceva vreme sub formă de granule solubile, produsul vine în sprijinul utilizatorului printr-o capacitate de dispersie superioară și prin absența totală a urmelor de produs pe fețele ambalajului.

Insecticid din grupa neonicotinoidelor, de curând reomologat la nivelul UE până în anul 2033, este un produs pe bază de acetamiprid în concentrație de 20% (200 g/kg), ce acționează asupra insectei țintă prin ingestie. Este un produs sistemic cu activitate translaminară, pătrunzând în frunze, unde își păstrează efectul chiar și peste trei săptămâni.

Acționează rapid asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectei: ou – larvă – nimfă – adult, afectând sistemul nervos. Astfel produce convulsii şi paralizie, moartea dăunătorilor țintă intervenind după 1-2 zile de la aplicare.

Acetamipridul imită mediatorul chimic acetil-colină, dar nu este descompus de enzima acetilcolin-esterază; ca urmare, influxul nervos este transmis permanent, nefiind întrerupt de acțiunea enzimei amintite, rezultând, așa cum am menționat, convulsii puternice urmate de moartea insectei țintă.


Omologat pentru mai mult de 12 culturi

 

Datorită co-formulanților de înaltă clasă, nu este influențat de temperatura atmosferică din momentul aplicării, nu este descompus de razele solare și rezistă foarte bine la spălare; ploile survenite în aproximativ 2 ore de la aplicare nereducând efectul insecticidului.

Este un insecticid prietenos cu albinele, însă nu se recomandă a fi utilizat în perioada înfloritului. Dacă se impune tratamentul culturii pe durata înfloritului, fermierul trebuie să informeze toți apicultorii din zonă să închidă stupii astfel încât, în ziua aplicării produsului, să nu zboare albinele în zona tratată.

Mospilan® 20 SG este omologat pentru mai mult de 12 culturi și în jur de 20 de dăunători. Pentru a vizualiza întreg spectrul de culturi și dăunători, precum și dozele omologate pentru combaterea acestora, se poate accesa site-ul www.sumi-agro.ro. Am creat şi un QR-Code în acest sens.

Împreună cu uleiul vegetal Toil, formează pachetul comercial Mospilan®Oil, foarte eficace în tratamentele prevegetative la măr și prun, în doză de 0,450 kg/ha Mospilan® 20 SG și 0,5% Toil.

 

Cum foloseşti Mospilan® 20 SG împotriva ploșniței cerealelor?

 

În continuare, voi face referire la combaterea principalului dăunător din cultura de grâu – ploșnița cerealelor.

Ploșnița cerealelor (Eurygaster integriceps) are o generație pe an, iernează ca adult și migrează spre lanurile de grâu când temperatura aerului depășește 12o Celsius. În prima parte a lunii mai are loc împerecherea, urmată de depunerea ouălor și, după 7-15 zile de incubație, apar larvele, care parcurg aproximativ o lună până la forma adultă – perioadă ce corespunde cu faza de maturare a grâului.

Larvele și adulții se hrănesc cu conținutul spicelor, producând pagube importante când P.E.D. (Pragul Economic de Dăunare) este depășit. P.E.D. este de 5-7 adulți hibernanți/m2, iar în cazul larvelor, P.E.D. este de 3-5 larve/m2.

Recomandăm Mospilan® 20 SG pentru combatere deoarece perioada de atac este lungă, larvele eclozând eșalonat.

Momentul optim de aplicare a produsului este atunci când larvele sunt de vârsta a doua, produsul acționând fără a ține seama de temperatură și asigurând o perioadă de minimum trei săptămâni de protecție culturii – o eficacitate net superioară unor produse de contact care doar aparent sunt ieftine, dar care în cazul unui atac puternic sunt ineficiente și neeconomice.

Pentru mărirea eficacității tratamentului, recomandăm aplicarea produsului împreună cu insecticidul de contact Wizard.

 

Mospilan® 20 SG te scapă şi de dăunătorii rapiţei

 

Cultura de rapiță este foarte atractivă pentru dăunători primăvara, deoarece aceștia găsesc resurse de hrană nebănuite în această plantă. În plus, începutul primăverii corespunde cu sezonul de împerechere a acestor dăunători, larvele lor producând pagube însemnate culturii.

Pentru detalii complete despre gărgărița tulpinilor, gândacul lucios și combaterea acestora, scanați codul alăturat.

 

un articol de Ing. ADRIAN ISOC

Director Zonal de Vânzări Summit Agro România

Logo Summit Agro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →