Experienţa ne-a condus la rezultatul că plantele ce reuşesc să producă toamna 6-7 frunze vor reuşi, în primăvară, să formeze acelaşi număr de flori în inflorescenţă. De aceea, este foarte important să avem un start bun al plantelor încă din toamnă, pentru că această fază este determinantă în stabilirea producţiei.
Pentru a le conferi o rezistenţă maximă la iernare şi pentru intrarea rapidă în vegetaţia activă în primăvară, plantele trebuie optim aprovizionate cu elemente nutritive. În cazul rapiţei, în toamnă, o atenţie deosebită trebuie acordată microelementelor bor şi mangan.
Lebosol® are un portofoliu bogat în produse de nutriţie foliară, iar experienţa în acest domeniu ne ajută să oferim fermierilor recomandări pentru un start bun al culturilor de rapiţă încă din toamnă.
Recomandări de nutriţie oferite de Lebosol®
• Tratarea seminţelor: Grija faţă de seminţele de rapiţă este esenţială pentru un start viguros în vegetaţie. Plantulele sunt foarte sensibile în primele şase săptămâni după răsărire şi pot fi ajutate prin tratarea cu 2-3 litri de Lebosol®-Total Care/tona de material semincer.
– Lebosol®-Total Care este un produs special formulat ce oferă aderenţă maximă la sămânţă şi poate fi amestecat cu alte produse de protecţie a seminţei (insecto-fungicid).
– Prin utilizarea Lebosol®-Total Care la tratamentul seminţei, se previn eventualele probleme provocate plantelor de temperaturile scăzute de la nivelul solului, de efectul de băltire sau de secetă, de un pH nefavorabil, de pregătirea defectuoasă a terenului ş.a.m.d.
• În faza de 3-6 frunze formate (BBCH 13-16)
– Începând de la 3-4 frunze, se pot administra produse de nutriţie pe bază de bor, mangan şi aminoacizi de calitate, cu rol în dezvoltarea sistemului radicular şi a coletului şi în îmbunătăţirea rezistenţei la îngheţ a plantelor de rapiţă. În acest sens, recomandăm aplicarea combinată a 1,5-2 l/ha Lebosol®-Bor +1-2 l/ha Aminosol®.
– Lebosol®-Mangan GOLD SC este un produs foarte concentrat, iar recomandarea noastră este aplicarea în funcţie de necesarul plantei, între 0,5 şi 1 l/ha.
– Pentru completarea macroelementelor NPK şi pentru o bună aprovizionare în aceste elemente, recomandăm aplicarea produsului Lebosol®-Nutriplant 1603(azot, fosfor, potasiu + microelemente) în doză de 3-5 l/ha, începând cu faza de 4-6 frunze.
– Odată aplicate pe frunze, elementele din compoziţia Lebosol®-Mix Rapiţă şi Floarea-soarelui SC (bor, mangan, molibden, calciu şi sulf) participă la majoritatea proceselor fiziologice din plantă şi asigură dezvoltarea normală a acestora. Aplicat în faza de 4-6 frunze, în doză de 1-3 l/ha, Lebosol®-Mix Rapiţă şi Floarea-soarelui SC conferă plantelor o rezistenţă crescută la îngheţ.
– Întrucât conţinutul mare de nitraţi din celule reduce toleranţa la temperaturile scăzute, produsul monocomponent Lebosol®-Molibden, aplicat în doză de 0,25 l/ha, ajută plantele în dezvoltarea coletului şi să-şi metabolizeze mai bine azotul nitric acumulat în exces.
Experienţa de peste 30 de ani a companiei Lebosol®Dünger GmbH în acest domeniu demonstrează, încă o dată, că aplicarea de elemente nutritive în toamnă îmbunătăţeşte şi completează fertilizarea de bază şi consolidează plantele de rapiţă. În plus, aplicarea preventivă a îngrăşămintelor foliare a dat rezultate semnificativ mai bune comparativ cu apariţia primelor simptome de carenţă.
Noi suntem partenerul dumneavoastră de încredere în nutriţia inovativă a plantelor!
Echipa Lebosol® România
CUM CREŞTE MANGANUL REZISTENŢA RAPIŢEI LA IERNARE?
Simplu: datorită rolului său în fotosinteză şi în sinteza ligninei. Ţesuturile care conţin cantităţi mai mari de lignină sunt mai puţin afectate de îngheţ. Rădăcina rapiţei este pivotantă, slab ramificată, iar aplicarea în toamnă a microelementului mangan ajută la creşterea şi dezvoltarea rădăcinii principale, precum şi la formarea rădăcinilor laterale. Acest proces este limitat în primăvară, mai ales în cazul solurilor nisipoase, acide sau prea alcaline şi pe cele unde stagnează apa.
Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)