Start campanie 2017 (I) - Revista Ferma
7 minute de citit

Start campanie 2017 (I)

În ziua de 13 ianuarie a.c., la Bucium-Iași, a avut loc prima întâlnire a fermierilor din județ cu furnizorii de semințe, îngrășăminte și substanțe pentru protecția plantelor, organizată de DuPont Pioneer împreună cu DuPont Crop Protection și Lebosol.

întâlnirile Pioneer cu fermierii din Moldova

Cu prilejul simpozionului “Recolte bogate, cu semințe de calitate”, organizatorii le-au expus celor peste 250 de fermieri prezenți concluziile după anul de producție 2015-2016 cu privire la influența tehnologiilor și a calității materiilor prime asupra nivelului și calității recoltelor, în condițiile unui an deficil din punct de vedere al evoluției vremii. Un an cu secetă, arșiță, dar și cu grindină puternică, în repetate rânduri. În acest context, le-au fost împărtășite cu toată deschiderea secretele produselor și felul în care acestea le pot garanta cultivatorilor de porumb, floarea-soarelui și soia câmpurile îmbelșugate pe care și le doresc.

Opt hibrizi AQUAmax imbatabili
”Pentru această regiune și pentru anul 2017, le-am transmis fermierilor faptul că din toată oferta de porumb, care cuprinde vreo 25 de hibrizi, pe baza rezultatelor practice de până acum, eu recomand opt hibrizi la porumbul pentru boabe. Concluziile mele sunt după doi ani extraordinar de grei, pentru zona Moldovei, adică doi ani de secetă și, în plus, în județul Iași, grindina ne-a fărâmat aproximativ 80% dintre loturile înființate atât anul trecut, cât și în 2015. În ultimii doi ani, numai pe zona Moldovei, s-au efectuat sute de încercări și comparații în câmp, iar hibrizii AQUAmax și-au demonstrat calitățile superioare. De exemplu, acești hibrizi își manifestă protogamia, adică mătasea apare înaintea polenului, riscul să nu lege este cu mult, mult mai redus față de alți hibrizi, polenul rezistă cu 1-2 grade peste pragul de 35oC la care moare polenul, prezintă mai multe stomate și un control bun al acestora, coeficientul de transpirație este mai bun ș.a.m.d.”, sublinia Ionuț Neștian, reprezentant regional Pioneer.
Cei opt hibrizi AQUAmax pentru anul 2017 sunt P0412, P0216, P9911, P0023, P9903, P9486, P9241, P9175, cuprinși între 480 și 320 FAO. Dintre hibrizii considerați ca fiind cei mai buni pentru județul Iași, Ionuț Neștian a enumerat P9074, P9241, P9486, P9537, P9903, cu un comportament foarte bun, având diferite grupe FAO.
“Pentru floarea soarelui, discutăm despre șapte hibrizi – șase semitimpurii și unul timpuriu, din grupa Convențional, hibridul P63LL06. La fel și la soia, timpuriu este un singur soi -PR91M10, dintre cele cinci soiuri recomandate fermierilor din regiunea Moldovei”, a adăugat Ionuț Neștian.
Evenimentul de la Iași a fost precedat de o întâlnire similară desfășurată în Roman, județul Neamț, lunile ianuarie-martie fiind, de altfel, destinate în mare parte colocviilor și seminariilor de acest tip, cu scopul de a prezenta experiențele din anul agricol încheiat și pentru a conveni asupra soluțiilor, parteneriatelor și acțiunilor pentru anul 2017, astfel încât rezultatele financiare ale fermierilor și ale furnizorilor de inputuri să fie mai bune. Rămâne, pentru toți, speranța că și vremea va fi pe măsura așteptărilor celor implicați în agricultură.

În numărul viitor detaliem produsele, tendințele și noutățile tehnologice în ceea ce privește protecția plantelor, prezentate de Adrian Teban, director de dezvoltare DuPont România, precum și soluțiile pentru fertilizarea culturilor, expuse de Mihai Cara, reprezentant Lebosol în zona Moldovei.

 Ionut Nestian

10 DIN 20 DE HIBRIZI PROVIN DE LA PIONEER
”În privința porumbului, de când am lansat gama AQUAmax, am observat că Pioneer-ul are un trend vizibil ascendent, aproximativ 70% din ceea ce s-a comercializat în 2016 în țara noastră fiind din această grupă. Rezultatele din anul 2016 arată o evidentă creștere a preferinței cultivatorilor pentru propunerile noastre și, astfel, vă pot spune cu certitudine că aproape o treime din cantitatea de sămânță de porumb care se folosește astăzi în România provine de la Pioneer. Potrivit Raportului Kleffmann, pentru anul 2016, din primii 20 de hibrizi cultivați în România, zece hibrizi sunt de la Pioneer”, sublinia Ionuț Neștian.

 

Fermierii ieșeni – tot mai conectați la noutățile științifice de profil
Interesul pentru noutățile prezentate la primul simpozion agricol desfășurat la Iași, în organizarea DuPont Pioneer împreună cu DuPont Crop Protection și Lebosol, a fost manifestat atât de către fermierii cu câteva zeci de hectare, cât și de către cei cu sute și mii de hectare de teren în exploatare.
Cu toții își doresc să își sporească producțiile și să reducă cheltuielile pe unitatea de suprafață. Iar astfel de simpozioane de iarnă reprezintă un bun prilej de a se informa, prin schimburile de idei cu colegii, dar și cu specialiștii furnizori de inputuri agricole. Totul, pentru a căpăta cât mai multe repere, spre o corectă judecată și spre o potrivită alegere în anul 2017.
Iamandi Mustață, fermier în comuna }ibănești, județul Iași: ”Eu lucrez aproximativ 500 de hectare și am așteptat cu deosebit interes această întâlnire. Am ocazia de a comunica și cu ceilalți fermieri, dar sunt preocupat și să aflu ce noi hibrizi au mai apărut pe piață, ce tehnologii au mai fost experimentate. Vrem, practic, să ne punem la punct cu noutățile, ca să obținem rezultate tot mai bune în fermele proprii”.
Vasile Lungu, producător de semințe din zona Trifești, Iași: ”Bineînțeles că și noi, fermierii care exploatăm mii de hectare de teren și care suntem chiar producători de semințe, suntem interesați de astfel de întâlniri, fiindcă în lume și, implicit în cadrul companiilor care astăzi și-au prezentat noutățile, cercetarea lucrează și oferă rezultate noi și inovative la problemele particulare, dar și generale ale agriculturii. Astfel, cu toții avem de aflat informații noi și importante. Concret, acum, aș exemplifica pe ideea de protecție a plantelor. {tim că există erbicide care se pot aplica în cantități cuprinse între 10 și 50 grame/ha și, dacă reușim să alegem corect substanțele și cantitățile, este clar că poți obține eficiență cu mult mai bună. Or, pe mine mă preocupă creșterea eficienței, a producțiilor și scăderea costurilor”.

Organisme îmbunătățite genetic, în loc de OMG
Cum sămânța Pioneer pusă la dispoziția fermierilor din zonă se obține pe pământ românesc, prezența producătorilor și multiplicatorilor de sămânță a oferit o nouă garanție a responsabilității față de ideea de calitate a seminței utilizate și în acest an.
Nicolae Berea, director SEMTOP Iași: ”Sunt mândru de faptul că unii dintre hibrizii oferiți de Pioneer în această primăvară sunt produși pe parcelele grupului de firme SEMTOP Iași, atât hibrizi de porumb, cât și de floarea-soarelui. Reușim, an de an, să asigurăm în primul rând puritatea genetică și, evident, cantitatea propusă. Aceasta este o mândrie și mă bucur să fiu, astăzi, aici, în fața colegilor mei, beneficiari și ai muncii noastre, în zona Bivolari, pe malul Prutului.
Astăzi, hibrizii de porumb și de floarea-soarelui și soiurile de soia produse și oferite de Pioneer sunt din categoria produselor convenționale. Mi-aș dori ca, în scurt timp, în Europa și, în mod special, în România, să putem vorbi din nou și despre hibrizi modificați genetic, mai ales având în vedere faptul că la finalul anului 2016 s-a trimis de la Vatican un semnal favorabil cultivării plantelor modificate genetic, cu principala țintă de eradicare a foametei de pe planetă. Despre OMG, părerea mea este că mai corect ar trebui să le denumim organisme îmbunătățite genetic și care nu sunt dăunătoare, iar eu sper să ajungem la nivelul producțiilor din America de Nord și chiar din America de Sud, unde cultivarea OMG nu reprezintă nici o problemă”.

Pagini realizate de Petronela COTEA MIHAI
redactor Radio România Iași

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →