Credit foto @thedebrief.org
O echipă de cercetători americani au testat „sperietorile cu laser” care folosesc anumite intensități luminoase pentru a îndepărta păsările de culturi.
Cercetătorii de la Universitatea din Florida și de la Universitatea Rhode Island au investigat eficiența acestor dispozitive laser în descurajarea păsărilor, publicând descoperirile lor în revista Pest Management Science, scrie agriland.ie
Cercetarea a implicat stoluri captive de grauri europeni iar păsările au fost ”ademenite” cu o cultură de porumb dulce.
DAUNE REDUSE CU 20%!
Cercetarea a demonstrat că dispozitivele, care emit un fascicul laser în mișcare, pot „atenua în mod semnificativ” daunele de recoltă până la o distanță de 20 metri față de dispozitivul laser.
Kathryn Sieving, profesor de ecologie și conservare a vieții sălbatice la Universitatea din Florida, spune că fermierii sunt din ce în ce mai interesați de astfel de echipamente laser portabile similare cu cele testate.
„Laserele sunt explorate pe scară largă în cazul culturilor agricole cu ferestre scurte de vulnerabilitate la atacul păsărilor, cum ar fi porumbul dulce. Se pare că au performanțe foarte bune, mai ales atunci când sunt combinate diferite elemente de descurajare neletale, cum ar fi laserele combinate cu zgomote puternice. Păsările atacă porumbul dulce doar în faza de coacere, de 5-10 zile”, a adăugat Kathryn Sieving.
Cercetarea a presupus două tipuri de studii
1. Porumbul dulce a fost pus pe suporți, la distanțe diferite de unitățile cu laser
2. Păsările au fost introduse într-un țarc de control, special amenajat, cu plasă de protecție, într-o cultură de porumb dulce, în faza de coacere
Tratamentele cu laser și de control au fost alternate în fiecare zi pe parcursul a 5 zile, permițând cercetătorilor să evalueze răspunsul păsărilor la expunerea repetată la laser.
Rezultatele au indicat că laserele au redus daunele în mod marginal în testele cu suporți și în mod semnificativ în testarea naturală, din țarc.
În ciuda beneficiilor utilizării laserelor pentru a descuraja păsările la o distanță de până la 20 m de dispozitivul laser, efectul laserului pare să scadă dincolo de această distanță.
Cu toate acestea, Sieving a spus că, în situațiile reale de câmp acest lucru ar fi lipsit de importanță, deoarece păsările ar zbura pur și simplu și ar părăsi câmpul dacă ar fi prezente lasere.
„Laserele sunt silențioase, spre deosebire de echipamentele acustice, care pot deranja vecinii și lucrătorii. De asemenea, echipamentele și instalațiile letale necesită permise speciale, timp și muncă pentru a putea fi aplicate, iar efectele secundare sunt potențial toxice asupra faunei sălbatice, a solului și a apei”.