4 minute de citit

SOS: Preţul grâului ar putea exploda! Asiguraţi sămânţa pentru toamnă!

Cunoscutul fermier din vestul ţării Dimitrie Muscă trage un semnal de alarmă privitor la asigurarea stocului de sămânţă pentru „pâinea ţării”. Din pricina calamitării suprafeţelor cultivate cu grâu, există pericolul să nu se acopere necesarul de sămânţă pentru toamnă.    

Nu va fi sămânţă de grâu!

”Se caută sămânţă! Nu va fi sămânţă indiferent ce va spune lumea! Din păcate Ministerul Agriculturii ar fi trebuit să fie aici, pe la porţile noastre, în zona de vest, unde se face un pic de grâu, să ne întrebe cât v-a plouat şi ce sămânţă puteţi da pentru ţarăÎn urmă cu câţiva ani, KWS vindea grâu cu 11 lei kg! Vă daţi seama ce preţuri vor fi la toamnă?! Una e să cumperi grâul pentru sămânţă cu 1,5-2 lei kilogramul şi alta e la 11–12 lei/kg. Sau poate va fi 15 lei kilogramul de sămânţă la toamnă adusă din afară! Şi atunci te mai întrebi: cine va semăna grâu la preţul ăsta?”, ne-a declarat producătorul agricol din Arad.  

pretul graului_b

Ce mai avem în rezerva de stat?

Acesta a continuat în acelaşi registru grav: “Ia întrebaţi-i pe cei în drept să spună cât este stocul de grâu la rezerva de stat! Nu mai au nimic, domnule! Au făcut praf şi ăia de dinainte, şi ăştia de acum! Nu avem rezervă, din păcate! Nici nu are de unde să completeze, deoarece circa jumătate din suprafaţa de grâu este calamitată! Şi o spun din ce ştiu eu, din ce am văzut, din ce am citit şi din ce spun fermierii, nu ce declară Ministerul Agriculturii!”

Dimitrie Muscă susţine că sunt propuneri pentru contracte futures la grâu. Însă „vor încheia fermierii care sunt necăjiţi cu banii şi rămâne ţara fără sămânţă! În primul rând noi nu ştim ce producţie vom avea! Dar dacă nu vin ploile se duce totul şi avem culturi frumoase aici, pe vest!”

Dimitrie Muscă are circa 2.500 hectare cultivate cu grâu şi îşi produce singur sămânţa în cantităţi suficiente pentru consumul propriu şi pentru vânzare. 

Inventarierea suprafeţele de grâu pentru toamnă  

În acelaşi context, şi fermierul dobrogean Dumitru Manole este îngrijorat de asigurarea semânţei de grâu pentru toamnă. „Problema esenţială este să se inventarieze suprafeţele ce vor fi cultivate cu grâu în sezonul agricol 2020-2021 şi să se asigure sămânţa. Părerea mea e că nu trebuie să se facă niciun contract furures până ce nu avem garanţia realizării celor 3 milioane tone de grâu necesare producerii pâinii şi a produselor de panificaţie. Stocurile de grâu comercializate aparţin marilor traderi”, a susţinut cultivatorul din Amzacea.   

Este o criză reală! 

„Se preconizează că ar fi o criză reală în ceea ce priveşte sămânţa de grâu, având în vedere că în multe zone ale ţării cultura este compromisă sută la sută. Acum se produce doar în Oltenia, în vest şi pe ici pe colo în alte regiuni.

Până în momentul de faţă, stăm bine la grâul de sămânţă (850 ha) şi la cel de consum (550 ha)”, ne-a declarat Marius Cătălin Bran, directorul SCDA Caracal, cel mai mare producător de sămânţă de grâu românesc.  

Preţul grâului: 1,7 lei/kg. Suntem pregătiţi să producem 3.000 t sămânţă

În anii trecuţi, staţiunea a avut cel mai mic preţ din ţară şi mai mult ca sigur îl va menţie şi în acest an, deoarece nu pune adaosuri suplimentare, doar costurile de producţie şi un mic profit pentru acoperirea celorlalte cheltuieli.

„În 2019 am produs 3.000 tone de sămânţă de grâu şi am vândut la un preţ mediu de 1,7 lei kilogramul. Clar, anul acesta preţul va fi un pic mai mare. Suntem pregătiţi să producem sămânţă de grâu cel puţin la nivelul anului trecut”, a concluzionat directorul SCDA Caracal.   

 Grâu, porumb, floarea soarelui: cum salvăm recolta din 2020?_b

Mii de hectare de grâu au fost distruse de seceta în primăvara acestui an, Unii fermieri au renunţat chiar la culturi. Valentin Popa a băgat discul în grâul uscat de seceta extremă

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →