Activitatea staţiunii se orientează în două direcţii: cercetarea şi producţia. La rândul ei, cercetarea este împărţită în două categorii: zootehnică şi vegetală. Toate cercetările sunt realizate în cadrul celor două ferme de la Sângeorgiu de Mureş (producerea de cereale şi plante furajere, asigurând totodată necesarul de furaje pentru animale) şi de la Ernei (activitate preponderent zootehnică).
Cultură de sorg marca Euralis
În primăvara anului 2011, SCDCB Tg-Mureş a cultivat opt hibrizi de sorg cu 0 la sută tanin de la Euralis, trataţi cu antidotul de tip safener Concep III. Acest lot a făcut obiectul unei cercetări cu privire la comportamentul culturii de sorg în condiţiile climatice şi pedologice din ţara noastră iar producţia de sorg boabe a fost introdusă în furajarea tineretului bovin femel în cadrul a două experimente diferite.
Cultura de sorg a fost înfiinţată în două locaţii distincte, la o distanţă de 5 kilometri între sole, iar producţiile recoltate la 20 octombrie au ajuns până la 9.600 kg/ha.
Rezultatele experimentului zootehnic
Experimentul zootehnic a constat în introducerea sorgului în amestecul de concentrate pentru bovine. S-au alcătuit două loturi formate din tineret bovin femel (V1 şi V2) iar furajarea s-a făcut astfel: lotul V1 a primit un amestec de concentrate din triticale, soia şi porumb (unde porumbul reprezintă 30 la sută din întregul complex) iar V2 a primit acelaşi amestec de furaje, cu diferenţa că cele 30 de procente de porumb au fost înlocuite integral cu sorg boabe.
„S-a urmărit ingesta (cantitatea de produs consumat), palatabilitatea (plăcerea cu care s-a consumat furajul), sporul mediu zilnic şi consumul specific (Kg de produs consumat/Kg de masă corporală depusă), obţinându-se rezultate neinterpretabile statistic în comparaţie cu furajul care conţine porumb”, a explicat dr.ing. Cornel Podaru, Cercetător Ştiinţific Principal Gradul I, SCDCB Tg-Mureş.
Datorită faptului că bovinele din experiment au primit furajul cu sorg la fel de bine ca pe cel cu porumb, se datorează şi faptului că hibrizii de sorg de la Euralis au un conţinut de 0 la sută tanin. „Sorgul este o cultură interesantă, pe care noi o promovăm alături de dumneavoastră”, a precizat ing. Ioan Lungu, Director Tehnic al SCDCB Tg-Mureş.
Fermierii din România trebuie să ia în considerare că pe lângă furajarea cunoscută a porcilor şi păsărilor cu sorg boabe şi varianta de furajare cu sorg boabe a bovinelor este o alternativă mai ieftină, absolut neriscantă şi la îndemână.
Avantajele sorgului
„Avantajele culturii de sorg în comparaţie cu cea de porumb sunt: imposibilitatea de a fi furat, faptul că nu este atacat de porci mistreţi şi ciori şi este o cultură mai ieftină comparativ cu porumbul. Sunt avantaje de luat în considerare cel puţin în zona aceasta a ţării, unde posibilitatea de a păzi porumbul este inaplicabilă iar toate acestea sunt probleme care afectează irevocabil producţia”, a spus ing. Dan Peter, Cercetător Ştiinţific Principal Gradul III la SCDCB Tg-Mureş.
„Hibrizii de la Euralis sunt foarte buni. Am fost încântată atât de calităţile acestora în ceea ce priveşte furajarea, cât şi de producţiile excelente obţinute”, a spus ing. Iustina Lobontiu, Cercetător principal Gradul III SCDCB Tg-Mureş.
Această întrevedere a fost posibilă datorită echipei de cercetare a staţiunii şi a bunei colaborări dintre Euralis Seminţe şi SCDCB Tg-Mureş, colaborare ce va continua şi în această primăvară.
Georgiana STROE
PR, Comunicare şi relaţii cu presa
Euralis Seminţe