Soluția etalon pentru tratamentul de iarnă în livezi - Revista Ferma
3 minute de citit

Soluția etalon pentru tratamentul de iarnă în livezi

 Tratamentele de iarnă în pomicultură au un rol important în combaterea unor dăunători cum ar fi: păduchele din San Jose, afidele și păianjenul roșu în diferite forme de dezvoltare.

Tratamentele aplicate la momentul optim, cu produse eficiente, ne ajută să menținem dăunătorii sub pragul economic de dăunare (PED), iar costurile de producție vor fi mai mici.

Solutia etalon pentru tratamentul de iarnain livezi1(1)_b


SUMMIT AGRO ARE SOLUȚIA

 

Odată cu interzicerea utilizării unor produse pentru tratamentul de iarnă, pomicultorii găsesc soluția salvatoare la Summit Agro: pachetul comercial Mospilan OIL.

Acesta este compus din insecticidul japonez consacrat Mospilan 20 SG (omologat în România pentru a fi utilizat ca tratament de iarnă) și adjuvantul pe bază de ulei de rapiță Toil.

logo-Mospilan-Oil_b


4 CARACTERISTICI-CHEIE ALE MOSPILAN OIL

1. Acţiune complexă asupra dăunătorilor

Întrucât scutul protector al larvelor păduchelui din San Jose este din ceară, insecticidele simple nu îl pot penetra și nu au capacitatea de a omorî insecta.

Efectul asupra dăunătorilor este de:

  • Otrăvire prin ingestie sau penetrare în corpul insectei;
  • Acoperire uniformă a ouălor și larvelor și distrugerea acestora prin otrăvire sau asfixiere;
  • Imobilizare a formelor larvare.

 

2. Protecție de lungă durată

Prin distrugerea formelor hibernante se înlătură atacul și daunele produse pomului la începutul vegetației. Astfel, se creează economii în programul de tratamente cu insecticide, prin eliminarea altor tratamente ulterioare ce ar trebui făcute dacă nu s-ar combate insectele hibernante prin tratamentul de iarnă.

 mere_b

3. Selectivitate înaltă asupra faunei utile

Rețeta Mospilan 20 SG + Toil este prietenoasă cu mediul și cu entomofauna utilă.

Prin tratamentele convenționale, odată cu dăunătorii, sunt afectate câteodată și insectele folositoare. Crearea încă de la începutul perioadei de vegetație a unui dezechilibru în ecosistem, prin înlăturarea prădătorilor și paraziților naturali, poate avea ca rezultat înmulțirea rapidă a insectelor dăunătoare și implicit îndesirea tratamentelor de combatere a lor.

 

4. Nu dă efecte de fito-toxicitate

Se știe că uleiul mineral este foarte asfixiant și nu se poate folosi după pornirea pomilor în vegetație. Cu Mospilan OIL, ce conține adjuvant pe bază de ulei de rapiță, perioada de efectuare a tratamentelor este mult mai mare.

Solutia etalon pentru tratamentul de iarnain livezi2_b


RECOMANDĂRI DE UTILIZARE:

Tratamentul cu Mospilan 20 SG + Toil se aplică la sfârșitul repausului vegetativ – începutul dezmuguritului, corespunzător fazelor fenologice de “urechiușe de șoarece” la măr și de “buton verde” la prun. Temperatura aerului trebuie să fie mai mare de +4°C, iar cantitatea de soluție folosită la hectar va fi între 1000-1500 litri, în funcție de talia pomilor.

Doza de utilizare este de 0,450 kg/ha Mospilan 20 SG + 0,5% Toil. Pentru grădini, unde tratamentul se face cu pompe mici de spate, într-o cantitate de 10 litri de apă se vor adăuga 4,5 g Mospilan și 50 ml Toil.

Amestecul se poate face direct în rezervorul pompei de stropit. Se pune până la jumătate apă, se adaugă cantitatea de Toil, apoi se adaugă Mospilan 20 SG și se completează rezervorul cu apă, până la umplere.

Se va urmări o acoperire cât mai uniformă a ramurilor şi tulpinii, fără a produce şiroiri.

Pentru mai multe detalii puteți contacta cu încredere specialiștii Summit Agro Romania.

SUMI AGRO logo_b

un articol de

SUMMIT AGRO ROMANIA

mai multe pe această temă www.sumi-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →